Plot B of China Mobile International Headquarters Campus / Leo A Daly

Courtesy of Leo A Daly

Leo A Daly, in collaboration with Local Design Institute WDCE, recently won a competition to design Phase 2, Plot B, of the international headquarters campus of Mobile Ltd. in . One of the largest mobile telecommunications companies in the world, Mobile Ltd. selected their design for the research and development office and laboratory buildings, each a five- and nine-story facility, which are organized on an east-west pedestrian axis and mirrored in their massing to establish opposite, formal entries linked to internal courtyards at the ground level. More images and architects’ description after the break.

Yue Art Gallery / Tao Lei Architect Studio

Courtesy of

Architects: Tao Lei Architect Studio – Lei Tao, Bozhou Kang, Mingliang Zhao
Location: Beijing,
Structure Area: 1,600 sqm
Structure Design: Qinghai Wang
Completion: 2011
Photographs: Courtesy of Tao Lei Architect Studio

Institute of Optimistic Architectures / WAI Architecture

Courtesy of

WAI Architecture Think Thank has completed a study for an architecture, urbanism and spatial politics laboratory in the center of . Conceived as an avant-garde institution for the education of environmental and spatial design, their design creates an educational center based on the principle of open learning and cross-disciplinarity. The building arranges the multiple programs in a sequence of open spaces and sloping floors that together form a continuous loop of learning experiences. More images and architects’ description after the break.

Sake Manzo / Beijing Matsubara and Architects

© Misae Hiromatsu

Architects: Beijing Matsubara and Architects – Hironori Matsubara, Kazunori Yamaguchi
Location: Tuanjiehu Beisitiao, Chaoyang district, Beijing,
Total floor area: 382 sqm.
Completion: 2011
Construction: LI Qiyun
Client: Beijing YilinChuangyeShangmao Ltd
Photographs: Misae Hiromatsu

Main Pavilion for the 9th China (Beijing) International Garden Expo / Atelier 11

©

Located in natural surroundings close to the mountain, river, and wetland in the west south suburb of Beijing, Atelier 11’s proposal for the main pavilion of the Expo aims to create an artificial landscape. Rather than a manmade construction, their design echos the park’s site condition and the Expo’s particular theme. Simplistic form, unique spaces, and flexible planning become elements that both facilitate and influence one another in the overall design. More images and architects’ description after the break.

Grey Brick Galleries, Red Brick Galleries, Three Shadows Photographic Centre by Ai Weiwei at Cao Chang Di, Beijing

Red Brick Galleries

Architect: Fake Design,
Location: Cao Chang Di,
Photographs: Li Shi Xing, Andrea Giannotti

Beijing urban expansion _
The fast and enormous urban development of Beijing has transformed the city into a metropolis made of suburban residential compounds, abandoned industrial plants, community housing blocks from the 70s-80s and popular self-grown villages. A mix of high rise residential areas, business districts, impressive infrastructures enclosing spontaneous house areas surviving the demolition and renovation dictated by the construction market. The population has grown from 1 to 18 millions in 60 years, and the size of the city has reached 5 times the ancient capital within the walls – the 2nd Ring Road.

The urban expansion, mostly based on imported urban models and low quality constructions, has been exploding in the past 30 years, and it is rooted with political and economical decisions, as well as local culture and history. Briefly, Beijing is a stunning showcase of urban consequences happening in the world’s first growing economy, during an explosive industrial revolution.

Hallway House / NL Architects

Courtesy of

Hallway House, a radical residential project designed by NL Architects, has been conceived within the framework of a ‘match making’ program set up by the Dutch Architecture institute (NAi), together with Housing Corporation VANKE. As a Sino-Dutch collaboration in social housing, NL Architects has created a new concept for high-quality affordable housing on a site in Huilongguan, . More images and architects’ description after the break.

Yungang Grottoes Museum in Datong / Do Union Architecture

Courtesy of

Architects: Do Union Architecture – Dapeng Cheng
Location: Beijing,
Completion: 2011
Total: 9,939.46 sqm
Materials/products: VMZINC
Photographs: Do Union Architecture

7th International Strawberry Symposium / DADA Architectural Design + Planning

Courtesy of

Architect: DADA Architectural Design + Planning
Location: Changping District, Beijing,
Design Architect: DADA- Principal: Wu Hua; Design Partner: Zhao Zhao
Project Managers: Duan Gong, Li Gang, Project Architect: Jonathan Kan
Parametric Design: Zhou Difeng
Design Team: Jessica Strandell, Yao Cong
Architect of Record: ZJHJ
Completion:
Budget: 300M CNY ( US$47.6M )
Built Area: 50,000 sqm
Site Area: 28,760 m
Photographs: Courtesy of DADA Architectural Design + Planning

   

Pool At Fragrant Hill / Zephyr Architects

© Shu He

Architects: Zephyr Architects
Location: ,
Client: Private
Project Area: 123 sqm
Project Year: 2011
Project Team: Zhao Zhonggui, Yang Ching-Chyi, Xu Xiaoye
Landscape Architect: Fang Musheng
Photographs: Shu He

Tsinghua University Law Department Library Proposal / Zhubo

Courtesy of Architectural & Engineering Design Co.

Seeking to improve their outdated and overcrowded department library, the intention for the design of the Law school library aims at housing their growing book collection and creating a central focus for the school. After numerous studies and surveys indicated that students and faculties in Tsinghua hunger for open and easy-communication space, Zhubo based their concept on a people-oriented idea instead of a formalistic one. At the same time, they hoped for an eye-catching library that enlivens the campus, creating a destination that attracts both students and teachers. More images and architects’ description after the break.

SOM Wins Master Plan Competition for Beijing Bohai Innovation City

©

Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) has been selected as winner of an international design competition with its Beijing Bohai Innovation City master plan that illustrates a new model of compact, environmentally enhanced urban design.

The winning proposal centers a new environmentally friendly district along the high-speed rail line, linking the national capital to the port city of Tianjin while leveraging the economic and lifestyle assets of the Beijing-Tianjin corridor. The city expansion will bring 17.6 million square meters of mixed-use development, with a focus on providing a premier headquarters location for advanced industries in the dynamically growing Bohai Rim, a region that already accounts for more than a quarter of ’s GDP.

Continue reading for more.

‘The Lost Wall’ / YNL Design

Courtesy of YNL Design

The Lost Wall project by YNL Design is not meant to be a physical revival of what’s lost, but rather an ideological intervention through the use of controversial architectural intrusion. It redefines the project site by sharply contrasting with the surrounding environment, an allegory of modern and its destructive treatment of ’s historic buildings in the past century. The goal is to reinforce the importance of historic preservation by facilitating a cultural discussion. More images and architects’ description after the break.

Cornerstone Restaurant / STUDIO RAMOPRIMO

©

Architects: Studio Ramoprimo
Location: , China
Design team: Marcella Campa, Stefano Avesani, Pietro Peyron
Completion: 2011
Area: 360 sqm
Client: Damon Sun- Life Less Ordinary Group Ltd.
General contractor: Guoye Decorative – Dean Group, China
Photographs: Studio Ramoprimo

Light Thread / EASTERN design office + KAWAGUCHI & ENGINEERS

Courtesy of EASTERN design office +

EASTERN design office + KAWAGUCHI & ENGINEERS shared with us their project, Light Thread, China Agricultural University’s Gymnasium / Wrestling Arena for the 2008 Olympics in . During the Olympic Games, the wrestling arena has a 10,000-person capacity. After the Olympic Games, 4,000 temporary seats can be taken out and the interior can be refitted with three arenas, a pool, and 6000 seats to transform the space into a gymnasium complex. Since this building will come into the possession of the Chinese Agriculture University, they sought to create a condition that allows the special requirements of the Olympic Wrestling Arena and the functional features of a building for the Chinese Agriculture University to both be fulfilled in a single construction. More images and architects’ description after the break.

‘Housing With a Mission’ Project at the Hong Kong and Shenzhen Biennale on Architecture and Urbanism

1000 dwellings for the 'Ant Tribe'

The project ‘housing with a mission’, featured at the Hong Kong and Shenzhen Biennale on architecture and urbanism, is designed as a co-production by five Chinese and five Dutch architectural offices and aims at building 1000 dwellings for the ‘Ant Tribe’ in Beijing. This is the Chinese name for the generation of millions of young graduates who live in cramped conditions in the outskirts of cities and work in low-paid jobs.

The Chinese offices include Standard Architecture, Urbanus, O-Office, Node and CAFA. The Dutch firms include aronsgelauff, Next, KCAP, NL architects and Barcode. More images and project description after the break.

Eegoo Offices / dEEP Architects

© dEEP, ZERO GC

Architects: dEEP Architects
Location: Beijing,China.
Principal Architect: Li, Dao de
Floor area: 2300sqm
Client: eegoo Culture
Photographs: DEEP, ZERO GC

   

Ai Weiwei as TIME Person of the Year: Runner-Up

via Wikipedia

Chinese artist Ai Weiwei was selected as one of the runner-up candidates for TIMES 2011 Person of the Year Award. is known in the architecture world for his collaboration with Herzog & de Meuron, serving as the artistic consultant for the Beijing National Stadium, otherwise known as the Bird’s Nest stadium.

Ai Weiwei is well-known for his political activism, being openly critical of the Chinese government’s stance on democracy and human rights. Following his arrest in earlier this year, Weiwei was detained and interrogated for over two months without any official charges. He was then fined $2.4 million for back taxes and penalties, which he believes to have been politically motivated.

When TIME journalists Hannah Beech and Austin Ramzy asked Weiwei about what motivated him to merge the Internet with political activism, he credited his involvement with architecture.

“I got involved with architecture. To work in architecture you are so much involved with society, with politics, with bureaucrats. It’s a very complicated process to do large projects. You start to see the society, how it functions, how it works. Then you have a lot of criticism about how it works.”

Read the entire TIME article and full interview with Ai Weiwei here.