A-Ring / Atelier TEKUTO

© Toshihiro Sobajima

Architects: Atelier TEKUTO
Location: ,
Architecture Design: Yasuhiro Yamashita, Toshinao Iki
Structural Design: Jun Sato+Masayuki Takada/Jun Sato Structural Engineers
Mechanical Engineer: Kazuhiro Endo/EOS plus
Lighting Design: Sueko Kanaya/Visual Technology
Construction: Satoshi Isomi+Daisuke Yamamori/Mizuho Kogyou
Area: 136.62 sqm
Year: 2009
Photographs: Toshihiro Sobajima

Twin Megaphones / Atelier Tekuto + Yasuhiro Yamashita + Toshiyuki Fujimori

© Toshihiro Sobajima

Architects: Atelier Tekuto,
Location: , Japan
Structure: Takeyuki Gaino / G.DeSIGN
Site Area: 236.46 sqm
Total Floor Area: 213.08 sqm
Area: 118.09 sqm
Year: 2011
Photographs: Toshihiro Sobajima

Earth Bricks / Atelier Tekuto

© Toshihiro Sobajima

Architect: Atelier Tekuto
Location: Chiba,
Site Area: 184.62 sqm
Completion: 2011
Structural Engineer: Jun Sato Structural Engineers
Mechanical Engineer: EOS plus Co,. Ltd
Lighting Design: Visual Technologies
Experiment Supervision: University of Tokyo, Waseda University
Construction: , Ogawa Kyoritsu Construction
Photographs: Toshihiro Sobajima

   

Mebius / Atelier Tekuto

© Toshihiro Sobajima

The site of the Mebius house is located ten minutes away from Kamakura. To the West it is surrounded by a mountain range. To the South and East are an Urbanization Control Area. This restricts all future building in those areas. Thus the promise of unspoiled surrounding greenery made for a highly appealing site.

Architect: Atelier Tekuto
Location: Kamakura,
Photographs: Toshihiro Sobajima

Yachiyo / Atelier Tekuto

© Toshihiro Sobajima

Although Atelier Tekuto’s “Relocation” project has been underway since 2007, Yachiyo is the first “Relocation” building completed in . The building is situated 100 meters from the ocean in Hayama, prefecture. This is used as a secondary residence and temporary shop.

Architect: Atelier Tekuto
Location: Hayama, Kanagawa, Japan
Photographs: Toshihiro Sobajima

Busan Eco-Center / Atelier Tekuto

Courtesy of

This was the first international competition sponsored by the Korean government, which held difficulties in many aspects regarding different standard and acknowledgement for architecture starting from receipt of the prize up till the completion of the building. Large issues were the low design fees (which covered design fee for both Japan and Korean teams based on standard level cost which were on three level rates set up in Korea according to content of work, as well as business trips and translation costs), architectural regulations, contract conformation of architectural design (Atelier Tekuto could not become the legal contractor), and not being able to get involved in the actual field management.

Architect: Atelier Tekuto
Location: , Busan, Korea
Photographs: Courtesy of Atelier Tekuto

Reflection of Mineral / Atelier Tekuto

© Makoto Yoshida

The site is located near the center of . It is a small 44m2 corner plot bounded by two streets. Conforming to legal conditions and in response to the client’s wish for a ‘roofed garage’ the volume was trimmed from various directions. Using the words ‘Mineral’ and ‘reflection’ as guiding concepts, Atelier Tekuto proceeded to use subtraction as a positive tool for design.

Architect: Atelier Tekuto
Location: Tokyo,
Photographs: Makoto Yoshida

Twin Bricks / Atelier Tekuto

© Makoto Yoshida

Twin Bricks, consists of two wings – A five unit rental dwelling and the owner’s own two-family house. It is located in a quiet residential area, just 20 minutes by train from Tokyo. In order to secure some space for the owner’s car collection, the owner’s wing (RC Wing) stands closer to the road than the rental wing (S Wing). The rental wing is clad in both autoclaved lightweight concrete (ALC) panels as well as glass blocks.

Architect: Atelier Tekuto
Location: , Japan
Project Year : 2008
Photographs : Makoto Yoshida

Lucky Drops / Atelier Tekuto

© Makoto Yoshida

Among the increasing number of houses planned on small plots of land, this is out of the ordinary in shade and size, A 20-minute train ride from downtown Tokyo, 15-minuite walk from the station. It is a long, narrow trapezoid with a lower base of 3.2m as the frontage, height of 29.3m as the depth, and upper base of 0.7m at the very end of the site. Moreover, there is a local ordinance requiring a 0.5-meter set-back of external walls from the adjacent land. Conditions are extremely tough. From the moment Atelier Tekuto had looked through the site’s situation, Atelier Tekuto organized a collaboration system consisting of the client, design, structure, construction and maker, then started off planning.

Architect: Atelier Tekuto
Location: ,
Project Year: 2005
Photographs: Makoto Yoshida

Magritte’s / Atelier Tekuto

© Makoto Yoshida

Magritte’s is situated in the middle of Tokyo, on a tiny 45.61 m2 of plot of land. The width of front road restricted the size of construction machinery. The conditions made it extremely difficult to build the residence. The client was a married couple in their thirties, and their simple request was the use of concrete for every part of the house including floor, wall, tables etc. They didn’t even care for storage space to satisfy this request.

Architect: Atelier Tekuto
Location: Tokyo,
Photographs: Makoto Yoshida