Interview: Mark Gilbert on Designing Jacmel by Alexander Britell

Courtesy of Trans_City Architecture and Urbanism

discusses redesigning and rebuilding the city of Jacmel, with Alexander Britell from Caribbean Journal. The architect and his colleagues at trans_city used New Orleans typologies and their concept of rapid-response housing to provide an economical reconstruction proposal that will provide long-term stability to the people of Jacmel.

Salewa Headquarters / Cino Zucchi Architetti and Park Associati

© Cino Zucchi and

Architect: Cino Zucchi Architetti and Park Associati
Location: Bolzano,
Project Team: Filippo Pagliani, Michele Rossi, Cino Zucchi, with Elisa Taddei (project architect), Alice Cuteri, Lorenzo Merloni, Marco Panzeri, Davide Pojaga, Alessandro Rossi, Giada Torchiana, Fabio Calciati (rendering)
Structural Engineer: Kauer & Kauer Ingenieure, Bolzano Ing. Georg Kauer, Ing. Ulrich Kauer
Electrical Engineer: Energytech Ingegneri S.r.l., Bolzano Ing. Gabriele Frasnelli
Mechanical Engineer: Energytech Ingegneri S.r.l., Bolzano Ing. Georg Felderer
Site Supervision: Plan Team GmbH, Bolzano Ing. Johann Röck, Ing. Rupert Cristofoletti
Climbing Wall Consultant: Ralf Preindl, Bressanone
Artistic Intervention: Margit Klammer
Client: Salewa SpA, Bolzano
Cost/General investment: € 40 Mln.
Project Area: 30,595 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Cino Zucchi and Park Associati

Milstein Hall at Cornell University / OMA

© Matthew Carbone

Milstein Hall, the new 25,000 sqf flexible studio space at Cornell’s College of Architecture, Art and Planning (AAP) in upstate New York, was opened last month for students.  The first new building in over 100 years for the AAP, the design by OMA was led by partners Shohei Shigematsu and in collaboration with associate Ziad Shehab.

“Not only is this going to be our new home, but everyone has a new attitude,” AAP student Ben Waters told the Cornell Sun. “Everyone has this new-found sense of pride for the program.”  The excitement from students and the AAP surrounding the new hall comes with no surprise considering the danger that the program faced in early 2009 – threatening both their accreditation and the hopes of a new OMA designed building eliminated from the campus.

© Matthew Carbone

Featuring a unique hybrid truss system of 1,200 tons of steel to support two dramatic cantilevers Milstein Hall provides a must needed connection between the existing Sibley and Rand Hall.  Professor Mark Cruvellier shared, “We have a couple of buildings here on campus that were always divided, and we’d always have to run back and forth in the middle of winter.  Here, we have a building that not only connects Rand Hall and Sibley Hall together, but one that also embodies architecture and design ideas.”

Enclosed by floor-to-ceiling and a green roof with 41 skylights, this “upper plate” cantilevers almost 50 feet over University Avenue to establish a relationship with the Foundry, a third existing AAP facility.  The truss system allows for a wide-open upper plate that will house sixteen design studios.

“The upper plate of the box was a direct response to the need for interaction that the art field entails, though we realize this cannot be perfectly achieved or designed by architecture,” Shigematsu commented. “Our ambition for the upper plate was for it to serve as a pedagogical platform for the architecture, art and planning departments – an open condition that could trigger interaction and discussion. I am sure the students and faculty will generate unexpected uses and conditions that go beyond what we have planned for it.”

Thanks to architectural photographer Matthew Carbone for the amazing photos of this project!

Architects: OMA
Location: Ithaca, New York, USA
Client: Cornell University, College of Architecture, Art and Planning (AAP)
Project Area: 47,000 sqf addition to the College of Architecture, Art and Planning – Studios, Crit spaces, Auditorium, Exhibition, Exterior Workspace and Plaza.
Project Year: 2009-2011
Photographs: Matthew Carbone

Video: House NA / Sou Fujimoto Architects

Shinkenchiku brings you an exclusive inside tour of the contemporary House NA, designed by Sou Fujimoto Architects. Thin, poles delicately support the transparent “pile of boxes” at varying heights. In an interview conducted by F.W. Monocle, Sou Fujimoto explains, “In one way the house is like a single space, but each room is also a tiny space of its own. The clients said they wanted to live like nomads within the house – they didn’t have specific plans for each room. The house looks radical but for the clients it seemed quite natural.”

Casa Atami / Marcos Bertoldi Arquitetos

© Alessandra Okazaki

Architect: Marcos Bertoldi Arquitetos
Location: Balneário Atami, ,
Project Team: Marcos Bertoldi, Fernando Fisbein
Project Area: 460.00 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Alessandra Okazaki

© Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects Launch iPhone & iPad App

On October 2nd Zaha Hadid Architects launched their much anticipated (to us architecture nerds anyways) iPhone and iPad App, made available through Apple and iTunes…. This new App will allow users to browse through ZHA current portfolio of design

Brockman Hall for Physics / KieranTimberlake

© Michael Moran / ottoarchive.com

Architects: KieranTimberlake / James Timberlake, Stephen Kieran, Jason Smith, Steven Johns, George Ristow, Casey Boss
Location: , Texas,
Client: Rice University
Project Year: 2011
Project Area: 10,219 sqm
Photographs: Peter Aaron (OTTO), Michael Moran (OTTO), Hester + Hardaway, Red Wing Aerials

Stadium du Littoral / OLGGA Architects

© Julien Lanoo

Architects: OLGGA Architects /  Alice Vaillant, Guillaume Grenu, Nicolas Le Meur
Location: Grande Synthe,
Client: City of Grande Synthe
Engineering: Sogeti ingénierie
Acoustic: Abe acoustique
Project Year: 2011
Project Area: 2,433 sqm
Photographs: Julien Lanoo

Upon its Grand Opening September 4, 2011, the Stadium du Littoral, constructed in Grande Synthe, is the first facility north of Paris integrating five athletic disciplines under one roof. Designed by OLGGA Architectes, this athletic complex includes stadium seating for 617, two club houses, locker rooms, a community recreation room and administrative offices.

Vitra Design Museum: Rudolf Steiner – Alchemy of the Everyday Exhibition

© Rudolf Steiner Archiv

The exhibition “Rudolf Steiner – Alchemy of the Everyday” demonstrates that design is linked with many other topics of great relevance to society: from art and architecture, natural sciences and technology up to questions of ethics and spirituality. To this day, the practical implications of this broadly conceived understanding of design have an especially strong presence in the Basel region, which served as the centre of Steiner’s life and work over many years. The Vitra Design Museum embraced this local connection as an opportunity to develop an extensive supporting programme for the “Rudolf Steiner – Alchemy of the Everyday” exhibition. It offers a chance to retrace Steiner’s footsteps in the region, take a good look at his contributions, voice criticism and seek connections to the design and architecture of the present. More information on the event after the break.

Ponte della Musica / Buro Happold

© Emilio Collavino

Author: Buro Happold
Location: Rome,
Chief Bridge Engineer: Davood Liaghat
Architect: Kit Powell-Williams with C. Lotti e Associati
Photographs: Emilio Collavino

Update: Spaceport America / Foster + Partners

© Nigel Young

In the summer of 2009, we shared Foster + Partners and URS Corporation spaceport project in New Mexico. The structure, which is the first in history, will host commercial operations by private space travel companies, such as Virgin Galactic. Today, we are sharing an update of the project as the Spaceport enjoyed its dedication ceremony a few days ago. Designed to meet LEED certification, The 110,000-plus square foot facility will feature energy-efficient techniques such as earth-tubes that will pre-condition the air to reduce HVAC costs by 50-70%. The architects explained, “The sinuous shape of the building in the landscape and its interior spaces seek to capture the drama and mystery of space flight itself, articulating the thrill of space travel for the first space tourists.”

 

More images after the break.

Lyon Confluence – Îlot P / Mateo Arquitectura & Dominique Perrault Arquitecture

Courtesy of Mateo Arquitectura &

Last September, Mateo Arquitectura, together with the French practice Dominique Perrault Architecture, presented a proposal for the project to urbanize Îlot P in Confluence, to the south of the city of which was recently named as a finalist. This competition forms part of the process of urban remodeling being conducted throughout the Confluence area with the aim of leaving behind its industrial past. The project involved the urban development of a city block (Ilôt P), including housing, commercial areas and offices (laid out in two buildings), and landscaping. More images and project description after the break.

AND-SuperPress-SuperBla Office / Naço Architectures

© Xu Wen Lei

Architects: Naço Architectures
Location: ,
Project Area: 80 sqm
Photographs: Xu Wen Lei

Courtesy of CARTOGRAM Architecture + Urban Design

SOILED: Skinscrapers / CARTOGRAM Architecture + Urban Design

Published by CARTOGRAM Architecture + Urban Design…, The semiannual journal SOILED has released its second issue, entitled Skinscrapers. It is now available here, where you can order a printed copy from Lulu or download the free electronic version as

TRILUX Pavilion / Future Cities Lab

© Peter Prato

TRILUX, designed by Future Cities Lab, is an experimental pavilion constructed out of three vertical wooden lattice structures that will be on display in downtown until November 20th . It creates an illuminated beacon anchoring the corner of the site and inviting the neighborhood to participate in the museum activities that take place inside it. More images and project description after the break.

Maritime Station of the See Highway / [baragaño]

© Mariela Apollonio
Architects: [baragaño] / Ana López, Inés Suárez
Location: ,
Project Year: 2009
Project Area: 358 sqm
Photographs: Mariela Apollonio

Place au Changement Public Plaza / Collectif Etc

©

Architects: Collectif ETC
Location: Saint-Étienne,
Client: Établissement Public d’Aménagement de Saint-Étienne
Project Year: 2011
Project Area: 670 sqm
Photographs: Collectif ETC

After winning a competition commissioned by the Public Urban Planning Agency of Saint-Etienne (France), the Collectif Etc designed a public square of 670 sqm and built it with the inhabitants in a participative process in July 2011.

Chicago Children’s Museum Out of New Plan for Grant Park

© Krueck + Sexton Architects

The glorious feeling of winning an architectural competition may quickly diminish after the realization that the achievement was only the beginning of the battle.

Officials have confirmed that Krueck + Sexton’s winning competition entry for the new home of the Children’s Museum has been removed from the redevelopment plan of the Richard J. Daley Bicentennial Plaza on the northeast corner of Grant Park.

Continue reading for complete coverage.