Welcome Center / Rocco, Vidal + arquitetos

© Rocco Design Architects, Vidal y Asociados arquitectos

Architects: Rocco, Vidal + arquitetos
Location: ,
Project area: 744 sqm
Landscape design: Renata Tilli Paisagismo
Lighting design: Foco
Structure: Domo Engenharia, FCK Engenharia
Plumbing/ Eletric: LR engenharia
HVAC: Super Ar Condicionado
Photographs: Courtesy of Rocco, Vidal + arquitetos

Olympic Port’s Competition Winner: João Pedro Backheuser with Ignasi Riera

rendering

The winning project of the Olympic Port, which aims at the revitalization and redevelopment of 850 square meters of the port city of , was announced at the headquarters of the Brazilian Institute of Architects of Brazil (IAB-RJ) in . The project includes the construction of facilities such as the media and referees villages, a five-star hotel, a convention center and business center that will be used during the 2016 Olympics Games and will be a legacy for the city. More over, this urban intervention leverages the entire project of Marvelous Port Recovery Center of . The winning project was created by Brazilian architect and urban planner in collaboration with Catalan architect Ignasi Riera’s office. The second, third and fourth projects were coordinated by Brazilian architects Roberto Aflalo, Espadon Francisco and Jorge Jauregui, respectively. The first place guarantees that the project will be executed in, at least, 40% of the area. The city administration can alson use parts of the awarded projects.

House in Bellmund / EXH Design

© Eik Frenzel

Architects: EXH Design
Location: ,
Project area: 350 sqm
Project year: 2008
Photographs: Eik Frenzel

ECA – OAI Office Building / Personeni Raffaele Schärer Architectes

© Tonatiuh Ambrosetti

Architects: Personeni Raffaele Schärer Architectes
Location: Vevey,
Project year: 2009 – 2011
Photographs: Tonatiuh Ambrosetti

Duplex House in Hiratsuka / LEVEL Architects

© Courtesy of

Architects: LEVEL Architects
Location: , Japan
Project Year: 2010
Project Area: 155.54 sqm
Photographs: Courtesy of LEVEL Architects

Taiwan Tower International Competition

Competition Logo

The Tower International Competition is part of a larger urban plan in , as a part of a new development for the “Gateway City.” Tower is to be located at the southern tip of the Central Park where visitors will have a panoramic view of the park, the city and the natural surroundings. The building is to have a minimum height of 300-meters with recreational functions such as an information center, shops, food and beverage services, observatories and an environmental monitoring station as part of an effort to create a model green building.

The competition will be judged in two stages. The jurors are Yu-Chien Ann, Marcos Cruz, Chao-Lee Kuo, Sheng-Fong Lin, Shuenn-Ren Liou, Hidetoshi Ohno and  Adele Naude Santos. For more information on this competition visit the competition official site.

Pine House / Peñín Architects

© Diego Opazo

Architects: Peñín Architects / Alberto Peñín Lllobell, Barbara Gimeno Fernández, Pablo Peñín Llobell
Location: ,
Client: Mari Luz Camarelles, José Luis Giménez
Project Year: 2010
Photographs: Diego Opazo

Video: Tulane University and IBM Partnership for Smarter Buildings

YouTube Preview Image

Tulane University’s School of Architecture program has joined forces with IBM Intelligent Buildings Management and Johnson Controls to develop a Smarter Building pilot program.  Tulane’s first project aims to transform Richardson Memorial Hall, home of the School of Architecture, into a living laboratory.  The retrofit of this historic building will not just create a more efficiently adapted building but will also provide an opportunity for architecture students to gain a unique skill set coupled with practical experience.

Levi Strauss High School / TANK Architectes

© Julien Lanoo

Architects: TANK Architectes
Location: , France
Project Year: 2010
Project Area: 8200 sqm
Photographs: Julien Lanoo

Yandex / Atrium

Courtesy of

Over the last 5 years Atrium designed 4 headquarters for “Yandex” (the one of the biggest Russian internet companies). Two of them were constructed, the concept from the third project, which wasn’t realized, partly repeated in recently finished 4th one. There are also some other examples of succession as the yellow entrance reception desk, which was taken from the first headquarters. The low partitions with V-plan in open-space zone were used in preceding offices too.

Architect: Atrium
Location: L’va Tolstovo st, , Russia
Project team: Anton Nadtochiy, Vera Butko, Svetlana Haritonova, Alexander Malygin, Anna Pustovoitova, Julia Ranneva
Contractor: Vitek
Project Area: 12,100 sqm
Project Year: 2009-2010
Photographs: Ilia Ivanov, Yuri Palmin, Anton Nadtochiy

RAKVERE Summer Theater / Kadarik Tüür Arhitektid

© Courtesy of

Architects: Kadarik Tüür Arhitektid
Location: , Estonia
Client: SA Rakvere Teatrimaja
Project Year: 2011
Project Area: 400 sqm
Photographs: Courtesy of Kadarik Tüür Arhitektid

Prince George Airport /mgb

Courtesy of ARCHITECTURE + DESIGN Inc

mcfarlane | green | biggar Architecture + Design (mgb) was commissioned to design three phases of the Prince George Airport expansion and renovation. The project has contributed to a strong civic identity for the Prince George community as the gateway into northern British Columbia. The project highlights mgb’s interest in revitalizing existing spaces and structures in a highly sustainable manner. The first phase addressed new security measures required by the changes to airline travel after September 11th, 2001. New requirements by the Canadian Air Transport Security Authority [CATSA] resulted in a national program to upgrade Canadian airports with new equipment and, at times, new space. The second phase addressed new demand for international travel to and from the region. The second phase incorporates international arrivals, domestic baggage claim and offices for the Canadian Border Services Administration.

Architect: mcfarlane | green | biggar Architecture + Design Inc (mgb)
Location: Prince George, British Columbia,
Project Team: Steve McFarlane, MAIBC AAA MRAIC LEED® AP (Lead Design); Michael Green, MAIBC AIA RAIC (Lead Design); Michelle Biggar, BBE Int. Design (Lead Interiors); Vicki Brown, Hozumi Nakai
Project Year: 2005
Photographs: Courtesy of mgb

Competition Entry for Extension of Serlachius Museum Gösta / PRAUD

rendering

PRAUD recently shared with us their entry for the Extension of Serlachius Museum Gösta competition. The site has a strong advantage of having very fabulous landscape view towards lake as well as forest. Hence, the big idea in massing is to create view points towards those scenarios and it becomes an architectural logic of the form of the building. The first step they took was creating courtyard, just as typical museum typologies, as a void so that the museum has its vertical relationship to sky and outdoor exhibition space as well. Because of the massive surface they needed to deal with, they folded the mass into half so that it can be more efficient and compact building per se.

Frosty Chimney Park and Urban Installation / Tomasz Ostafin, Krzysztof Pydo-Bytom & Stalowa Wola

Courtesy of Tomasz Ostafin, &

Tomasz Ostafin, Krzysztof Pydo-Bytom and Stalowa Wola, with Silesian University of Technology, Poland, shared with us their Frosty Chimney Urban Park and Installation Project, which won the first prize for ‘Creating Space with Membrane’ competition.

The purpose of the contest was to give a concept that shows a search for new uses for diaphragms in urban public spaces. Participants were to find new and interesting ways of membranes and showing the diversity that one can establish with its aid.

A diaphragm is synthetic, subtle but flexible and heavy material, which is considered as the lightest material which allows us the evolution of space. Membrane structures are very specific. The nature of their work is directly linked to their form.

More images and architects’ description after the break.

Cafe Pavilion / Martenson and Nagel Theissen Architecture

© Brigida González

Architects: Martenson and Nagel Theissen Architecture
Location: ,
Project Year: 2010
Project Area: 150 sqm
Photographs: Brigida González

Venice House / Daly Genik Architects

© Jason Schmidt

This house designed by Daly Genik Architects will be showcased at the upcoming Little Tokyo Design Week that we recently featured. The site, with a two bedroom main house and pied-a-terre above the garage, is a reversal of the more common relationship between main and guesthouse found in this neighborhood. The garage and apartment are at the street and the primary residence is located at the rear of the site, both units facing a lush courtyard. The main house, enthusiastically remodeled in the 1980’s in a Santa Fe-inspired vocabulary, had a single bedroom and an open loft. The clients who purchased the property wanted to update the house to accommodate their growing family and frequent in-law visits.

Architect: Daly Genik Architects
Location: California,
Project Team: Kevin Daly, Gretchen Stoecker, Kody Kellogg
Landscape Architect: Polly Furr, Venice Studio
Structural Engineer: Gilsanz Murray Steficek
Energy/Title 24: Energy Code Works
Contractor: Carlos Grande, CA Construction
Photographs: Benny Chan/Fotoworks, Jason Schmidt

TuboHotel / T3arc

Luis Gordoa

Architects: T3arc
Location: , Mexico
Project Year: 2010
Project Area: 220 sqm
Photographs: Luis Gordoa

Equilibrium House / VaSLab Architecture

© Spaceshift Studio

Architects: VaSLab Architecture
Location: Bangkok,
Project Area: 316 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Spaceshift Studio