Google to build sustainable Headquarters in Mountain View with Ingenhoven Architects

Google © Ingenhoven Architects

The award winning sustainable German architecture firm, Ingenhoven Architects, has been hired by Google Inc to design their new headquarters in Mountain View, . Expected to begin construction in 2012, Ingenhoven approached the design with the idea that ‘the architecture should be an expression of the „corporate culture” and at the same time a model for sustainable architecture in the broadest sense surpassing the LEED-Platinum-Standards with its holistic concept’.  Jordan Newman, a Google spokesman shared about Ingenhoven, “we’ve asked them to build the most green, sustainable building possible.”

Google’s offices in Milan, previously featured on ArchDaily can be viewed here. More about this exciting news from the architects following the break.

Paletz Moi Residence / Kenneth E. Hobgood Architects

© James West

Architects: Kenneth E. Hobgood Architects
Location: , , USA
Architect: Kenneth Hobgood, FAIA
Photographer: James West

AD Classics: Landhaus Lemke / Mies van der Rohe

© www.flickr.com / Thom

The Landhaus Lemke private residence by Mies van der Rohe exudes the crisp, clean and formal aesthetics that are characteristic of his architectural proclivity. Built in 1933 for Karl and Martha Lemke, the house is rich with history and encompasses a storied past. More details after the break.

Design + Build: It cost what it cost

© Fotolia

There really is no way around the time tested adage; You get what you pay for.  Good things cost money and better things cost more money.  Where does one draw the line on good enough?  Cars, clothes, watches, diamonds, food, vacations… the list goes on and on.  However, when it comes to our home, do we really give it enough consideration?  Our home is where we spend a great deal of our time.  Our home is also our most personal possession.  It may very well reflect almost everything we do in our most personal times.  The quality of our homes could very easily parallel the quality of our lives. Simply stated, “if you don’t like going home, how happy can you possibly be?” However, if home is a place where you would rather stay, then you really have something.  Shouldn’t your home be your favorite place to be?

If you don’t like how much something cost, what are you supposed to do?

A- Change your taste so something cheaper will suffice.
B- Save your money so you can afford what it is that you really want
C- Squeeze your master builder to the point that you can afford to get what you want at the expense of him or someone else….

The Brown Residence / Lake|Flato Architects

© Bill Timmerman

Architect: Lake|Flato Architects
Location: Scottsdale, , United States
Project Team: Ted Flato, FAIA, Karla Greer, AIA, Brian Comeaux, AIA, Parrish Kyle, Assoc. AIA, Conor Samuels
Consultants: Datum Engineers, Lighting Consultants, Tonnessen Inc.
Contractor: Construction Zone
Project Year: 2009
Photographs: Timmerman Photography 

   

Campamento de Edificios Públicos / Taller de Arquitectura-Mauricio Rocha

Courtesy of

One of the guidelines for this project’s design was conditioned by the plot’s shape; a storm drain created a curve against the straight line of the main street. As a result the L-shaped walls appropriated the plot’s geometry while roofs opened northward to provide plenty of indirect lighting.

Architect: Taller de Arquitectura-Mauricio Rocha
Location: San Francisco Tecoxpa, , Mexico
Project Team: Arturo Mera, Victor Limón, Giovanni Ramírez, Gabriela Carrillo, Silvana Jourdan, Abelardo Muzquiz
Scale model: Francisco Ortiz
Collaborator: Juan Santillán
Structural: Sai group
Project Area: 1459 sqm
Project Year: 2004
Photographs: Courtesy of Taller de Arquitectura-Mauricio Rocha

Twin Houses / Predock Frane Architects

© Jason Predock

This project is located in the Pacific Palisades, a hilly region between the Pacific Ocean and the Santa Monica Mountains within an existing 1950′s housing development. The project consists of twin houses sited adjacent to each other on a steep slope above a seasonal watershed. In this project Predock Frane Architects were interested in exploring the intersection of two classic building typologies; the courtyard house and the hillside house. This intersection was then further complicated by the overlay of two height envelope parameters that very explicitly controlled the volumetric limits of the structures.The building program was ambitious relative to total city allowances, so Predock Frane Architects started by intersecting the two envelopes, and then pierced this volume with two courtyards, altering the hillside typology into a hillside/courtyard hybrid.

Architect: Predock Frane Architects
Location: Pacific Palisades, California USA
Project Area: 9,000 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Jason Predock

The Leimond Nursery School / Archivision Hirotani Studio

© Kurumata Tamotsu

Architects: Archivision Hirotani Studio / Hirotani Yoshihiro and Ishida Yusaku
Location: Nagahama,
Structural Engineering: Umezawa structural engineers
Mechanical Engineering: Azu planning
General Contractor: K.K.Okuda Koumuten
Client: Social Welfare Corporation Lemonkai
Project Year: 2011
Photographs: Kurumata Tamotsu

Wintergreen Cabin / Balance Associates Architects

© Steve Keating Photography

Wintergreen Cabin is a 1,600 sqf cabin built into a steep hillside overlooking a stream with a view to the mountains in the distance. The cabin is anchored into the hill with a concrete base that contains the garage and other utility spaces. The upper floor houses all of the living areas. The south side of the cabin is a single space containing the living/dining/kitchen with large window walls on 3 sides. Decks cantilever off of the concrete base on three sides and allow views into the stream below.  Facing east, the master suite opens out to the stream ravine with glass sliding pocket doors.

Architects: Balance Associates Architects
Location: , , USA
Project Team: Tom Lencheck AIA, Principal; Timothy Posey, Project Architect
Project Area: 1,613 sqf
Project Year: 2005
Structural Engineers: Fred Cooley, F L Cooley & Associates
General Contractor: Bjornsen Construction
Photographs: Steve Keating Photography

Video: Ai Weiwei: Art / Architecture at Kunsthaus Bregenz

YouTube Preview Image

The work of Ai Weiwei was recently showcased at the Kunsthaus by Peter Zumthor in Bregenz, Austria. His collaborative work within the architectural arena was the main focus, filling all 3 floors with various projects. More after the break.

The first floor of the exhibition starts  with a very grounded presentation of architectural projects with displays ranging from architectural models, plans, photos, and video documentation of his various collaborative efforts – most notably the Bird’s Nest with renowned architects Herzog and de Meuron. The 2nd floor features the works of the 2011 Ordos 100 projects, followed by the 3rd floor exhibition with abstract and minimal architectural works such as the Moon Chest.

Double Dwelling in Den Hoorn / DP6 Architectuurstudio

© Christian Richters

Architects: DP6 Architectuurstudio / Robert Alewijnse
Location: , The Netherlands
Project Year: 2010
Project Area: 426 sqm
Photographs: Christian Richters

RE:U-SEM / LED Architecture Studio

Courtesy of

The major of the city of , Giovanni Renzi, with the manifesto of the 15th of September 1903, communicated to his citizens the tender for the construction of the social aqueduct of the Tennacola company. Since then, this work has been in constant evolution and all the structures linked to the aqueduct are still deep-rooted in the territory and they have become symbols of the project by LED Architecture Studio. More images and architects’ description after the break.

Casa Julve Restoration / Magén Arquitectos

© Pedro Pegenaute

Architects: Magén Arquitectos
Location: Calle Mayor, 43. (Teruel),
Collaborators: Beatriz Olona Poblet (architect), Rafael González Barriada (engineer), José Sainz Sopeña (engineer)
Technical Architect: Ignacio Chulilla Moya
General Contractor: Construcciones Gil
Photographs: Pedro Pegenaute

Isabella Stewart Gardner Expansion / Renzo Piano Building Workshop

Gardner Museum director Anne Hawley and Jim Labeck, the director of operations, look over a model of the Gardner's new wing (center). The original building (right) sits in front of it. (John Tlumacki / Globe Staff)

Opening in 2012, the $118 million steel, glass, and copper-clad expansion to Boston’s Isabella Stewart Gardner Museum by Renzo Piano Building Workshop will more than double the size of the current facility. Included in the project are a new entrance, music hall, gallery space, and other amenities for an institution that has remained largely unaltered since opening in 1903.

Redefinition of the Closing of Yrizar Palace Garden / VAUMM

© Aitor Ortiz

Architects: VAUMM
Location: , Spain
Client/Production: City Hall of Bergara
Construction: GOITU Eraikuntzak S.A.
Work: Talleres Melo S.A.
Date: February-May 2011
Budget: 100.000 €
Photography: Aitor Ortiz

American Institute of Architects New York Chapter organizes international exchange of award-winning designers between New York and São Paulo

NPSP

Last year, the New Practices Committee of the AIA Chapter recognized seven promising and pioneering new architecture and design firms working in – the New Practices 2010 winners.

This year, AIANY and the Center for Architecture are thrilled to send an exhibition of these firms to São Paulo, and welcome in return an exhibition of São Paulo’s winning new practices. New York’s 2010 winners will be on view at the São Paulo International Architecture Biennial in Oscar Niemeyer’s OCA Pavilion in Ibirapuera Park from November 1 – December 4, 2011 and the young Brazilian firms will be featured in an exhibition opening July 14 at the Center for Architecture, 536 LaGuardia Place, in New York City.

The exhibition will remain on view at the Center for Architecture until September 10, 2011. More information after the break.

Helios Rehab Sanctuary [Solar + Healing] / Team CLS

Courtesy

Designed by Team CLS, headed by award winning UK Architect Darren Chan, other members including Emily Lau (Architecture Graduate) and Jonas Sin (Netherlands Architect), the “Helios Rehab Sanctuary” innovates in application of sustainable technologies to create a new and exciting typology. Additional images and a brief description can be found after the break.

Myrtle Beach International Airport / inFORM Studio

©

The Terminal Expansion Capacity Program for the International Airport demonstrated a need to develop a new terminal for airport operations and additional gates to serve the increased passenger load. inFORM Studio‘s $129 million project, governed by a tight budget and site parameters, includes a new ticketing lobby, baggage claim, baggage handling, TSA screening, a new 5 gate concourse and connector bridge to existing concourse with an additional gate integrated into the bridge to maximize the efficiency of circulation space. More information and images of the Myrtle Beach International Airport after the break.