The Cloud: Two Connected Luxury Residential Towers / MVRDV

© Luxigon

The Cloud: Two Connected Luxury Residential Towers by MVRDVis a residential development of the Yongsan Business district. A 260 meter tall tower and a 300 meter tall tower are connected in the center by a pixelated cloud of additional programs offering amenities and outside spaces with wide views. The towers with a total surface of 128,000m2 are expected to be completed in 2015. More images and project description after the break.

Apartment Building in Luxembourg / Metaform Architects

© Steve Troes Fotodesign

Architects: Metaform Architects
Location: , Luxembourg
Contractor: Immo Due
Static Engineer: INCA
Graffiti: SUMO
Project Year: 2011
Project Area: 370 sqm
Photographs: steve troes fotodesign

Antwerp Province Hall Proposal / SO – IL

Courtesy of

Solid Objectives – Idenburg Liu (SO – IL), the New York-based firm of Florian Idenburg and Jing Liu, won the second prize in an invited competition for the new Province Hall of , Belgium. SO – IL was one of five finalists for this important governmental project organized by the Flemish Government Architect. Their proposal reshapes the modernist typology of ‘tower on plinth’ into a supple building volume that combines autonomy with connectivity. More images and project description after the break.

Real State Office Building / FGMF

© Fran Parente

Architects: Firte, Gimenes & Marcondes Ferraz ()
Location: Itaim Bibi, , Brazil
Photographs: Fran Parente

Video: Rivers & Roads

Ryan&Heidi captures the flow of life in one day, from one location and with one camera. The video was filmed from the 51st floor of The Bank of America Tower at One Bryant Park, currently ’s second highest location.

Music by: The Head and the Heart – “Rivers and Roads”

DesignByMany Pop-up Retail Store Winner / Arcollab

© 

Arcollab‘s “Jack Up The Box” pop-up store concept was selected winner of the DesignByMany’s latest challenge: “A Pop-Up Retail Store”. Vertical retractable drawers embedded within the raised store allow shoppers to inhabit the space underneath, redefining the shopping experience. Judges Carmen Trudell, Daniel Kidd, and Giancarlo Valle reviewed over 40 entries before selecting the winning proposal. For winning the HP-supported challenge, RPGS will take home a brand-new HP Designjet T790 24″ PostScript ePrinter.

Bus Shelter / Pearce Brinkley Cease + Lee

© JWest Productions

Architect: Pearce Brinkley Cease + Lee
Location: Raleigh, North Carolina,
Client: Wake Technical Community College
Project Team: Jeffrey Lee, Douglas Brinkley, Marni Rushing, David Hill
Completion: 2007
Photographs: JWest Productions

Zac Seguin Office Building / ECDM Architectes

Courtesy of

The proposals by ECDM Architectes  for the Zac Seguin consisted of both a high rise and a non high rise building which were both designed as individual elements in an urban mixed composite, where residential, commercial and green spaces combine to form a whole. In their projects, there is a firm horizontal component which proposes a frame, defining the boundaries of the park, the Seine and its emergences, punctuations designed in resonance with other high points on the bend in the river, such as the Horizons tower or the buildings to come on the Seguin Island. More images and architects’ description after the break.

Multi-Purpose Sports Facility Building / MoederscheimMoonen Architects

Courtesy of

MoederscheimMoonen Architects recently presented the final design for a multi-purpose sports facility buidling in Houten, . The building will be used by several local sports clubs of Houten like hockey, baseball and handball. Besides the use for sports, the building will be used for educational activities and will be a social meeting point for the whole area. More images and project description after the break.

Courtesy of in situ studio

Mobile School for Burmese Refugees / in situ studio with Matt Weiss & David Hill

The design proposal for the mobile school for Burmese refugees, by in situ studio… with Matt Weiss and David Hill-AIA, is made of a series of collapsable frames that can be easily demounted and rearranged to accommodate a change of

Intermediating Patterns Exhibition

YouTube Preview Image

From the Kengo Kuma Lab in the University of , we received this video showing an architecture related exhibition on intermediate space and experimental architecture inspired by Japanese traditional patterns that we recently exhibited in , curated by Kengo Kuma, Matteo Belfiore, and Salvator-John A. Liotta, which is part of two exhibitions and a series of symposia organized by The Italian Cultural Center of in concomitance with the UIA International Congress of Architecture.

Some more images after the break.

Courtesy of Y Design Office

Housing Development / Y Design Office

Under rapid housing developments in the past years, Hong Kong has benefited much in terms of economy. However, important values such as value in sense of community and individual identity were lost. This thesis hereby critically reviews current and past…

Exhibit: Distinct Ambiguity / GRAFT Architects

Exhibition View - Courtesy of Haus am Waldsee

GRAFT has transformed the exhibition space at ’s Haus am Waldsee into a scenario of the 21st century that presents an introduction of their modus operandi. Visitors gather first-hand experience from installations, pieces of furniture, objects and models that illustrate GRAFT’s take on current issues in architecture and their visions of the future.

Continue reading for more information, images and video.

Gyesan Church / iArc Architects

© Youngchae Park

Architects: iArc Architects
Location: Incheon,
Year: Completed 2005
Area: 16,042 (Total Floor), 10,360 (Site)
Photographs: Youngchae Park

VJAA receives 2012 AIA Architecture Firm Award

Principals - Courtesy of

The American Institute of Architects () Board of Directors (BOD) selected Minneapolis based firm VJAA for the 2012 AIA Architecture Firm Award. The internationally recognized design firm was noted for their “research into material innovations and digital practice tools.”

“VJAA creates a place and purpose-specific architecture founded on broad societal, technological, and artistic values. Their work eloquently demonstrates the creative possibilities of joining environmental innovation, material exploration, and a thoughtful and economical response to site and program,” stated Andrea Leers, FAIA, of 2007 Firm Award recipient Leers Weinzapfel Associates in her recommendation letter.

The AIA highlighted VJAA’s Charles Hostler Student Center in Beirut, Lebanon and Lavin-Bernick Center for University Life at Tulane University in New Orleans. Leers continues to describe, “In an era frequently characterized by architectural indulgence and excess, VJAA is creating architecture of refinement and restraint.”

Along with AIA Gold Medal winner Steven Holl, VJAA will also be awarded in May at the 2012 AIA National Convention in Washington, D.C.

Reference: AIA

Courtesy of VJAA

 

Zimmermann House / SAM Architekten und Partner

© Hannes Henz

Architects: SAM Architekten und Partner
Location: , Switzerland
Design Team: Dorette Birker, Isabelle Heide, Sacha Menz, Rahime Osmani, Valton Rexha, Matthias Rötzel, Davide Servalli
Client: Zimmermann Family
Completion: 2009
Photographs: Hannes Henz

Pedestrian Footbridge / Bar Orian Architects

Courtesy of

The winning proposal for a new iconic pedestrian footbridge in the city of Be’er Sheva by Bar Orian Architects is a symbol of the current city’s development. The proposal creates a connection between the university and the future Hi-Tech industrial zone. The perforated steel cladding provides a shaded yet well ventilated space to shield the pedestrians from the harsh desert climate. More images and project description after the break.

Ptuj Archaeological Museum Proposal / Enota

Courtesy of

The Archaeological Museum, design my Enota, fills the gap in the natural edge of the town and recreates the green belt along the entire northern edge of the town. The establishment of the contiguous green belt articulates the transition from the old town core by creating a clear divide between the historical and the later urban structure. The building of the museum of archaeology is placed on the very edge of the former medieval city walls and is dug in as much as the conditions permit it. This way, a view of the renovated complex of the Dominican monastery opens over the new building from the north side, allowing the monastery to re-assume its role as the city’s dominant. The recreation of the monastery’s north courtyard with its original outline further returns the monastery to its former spatial boundaries. More images and architects’ description after the break.