Evelyn Grace Academy / Zaha Hadid Architects

© Luke Hayes

The Evelyn Grace Academy in , London Borough of Lambeth, broadens not only the educational diversity of this active and historical part of London but also augments the built environment in a predominantly residential area. This Academy presents itself as an open, transparent and welcoming addition to the community’s local urban regeneration process. The strategic location of the site within two main residential arteries naturally lends the built form to be coherent in formation. The building assumes a strong urban character and identity which is legible to both the local and neighboring zones.It offers a learning environment that is spatially reassuring thereby being able to engage the students actively. The design of the building to create a healthy atmosphere as a milieu for progressive teaching routines.

Architects: Zaha Hadid Architects
Location: Brixton, London, England
Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
Project Director: Lars Teichmann
Project Architect: Matthew Hardcastle
Project Team: Lars Teichmann, Matthew Hardcastle, Bidisha Sinha, Henning Hansen, Lisamarie Villegas Ambia, Judith Wahle, Enrico Kleinke, Christine Chow, Guy Taylor, Patrick Bedarf, Sang Hilliges, Hoda Nobakhti
Project Manager: Capita Symonds
Engineers: Arup
Quantity Surveyors: Davis Langdon
Landscape: Gross Max
Acoustic Consultant: Sandy Brown Associates
Main Contractor: Mace Plus
Main Contractor’s Architects: Bamber & Reddan
CDM Co-ord: Arup
FF&E: Favourite Cat
Planning Consultants: DTZ
Employer’s Agent: EC Harris
Catering Consultant: Winton Nightingale
Client: ARK Education and DCSF
Project Year: 2010
Photographs: Luke Hayes

Sanlitun Village North Area East / Beijing Matsubara and Architects

© SHU He

Architects: Beijing Matsubara and Architects /  Hironori MATSUBARA, Atsushi YAMAOKA, Liang FANG
Design: BMA Matsubara and Architects
Location: Beijing,
Client: Beijing Guofeng Real Estate
Project area: 10,436 sqm
Project year: 2006 – 2007
Photographs: SHU He

School De Dijk / Drost + van Veen architecten

Courtesy of

Architects: Drost + van Veen architecten
Location: Groningen,
Project Architects: Simone Drost, Evelien van Veen
Project Team: Onno Groen, Kees de Wit, Remco van Dijk, Constance Pope
Contractor: CAE Nederland, Rotterdam
Builder: Brands Bouwgroep B.V., Emmen
Client: Gemeente Groningen, dienst OCSW
Project Area: 1,325 sqm
Project Year: 2006-2009
Photographs: Roos Aldershof, Rob de Jong

Chess-club Building / Erick van Egeraat

Courtesy of

On the 7th of December, Dutch architect Erick van Egeraat officially opened his Chess-club Building in the Khanti-Mansiysk autonomous region. The new 5.000 sq. meter building in already hosted the 2010 Chess Olympics in September. Now in December it will officially open for the inhabitants. More images and architect’s description after the break.

Layered House / Jun Igarashi Architects

Courtesy

For Jun Igarashi Architects latest residence, the Japanese firm designed a light yet dynamic house nestled east of Hokkaido.  Fit for a family of four, the two story 150 square meter house bundles the necessities into zones located in the front of the residence, so the remaining floor area becomes a flexible and open living space.  Within this broader space, long layered slices of the floor plan define different programmatic elements, such as the sun room and dining room, visually separating the spaces.  With these slices, the residence becomes a linear compilation that is literally layered from one end to the other.

More about the residence after the break.

In Progress: Fővám tér Station / Spora Architects

© Tamás Bujnovszky

Budapest’s new metro line includes ten stations and will connect South Budapest to the center city. Located on the Danube river and currently under construction, Fővám tér Station is part of the first phase of this project. Only a complex structural system could fulfil the requirements emerging from the proximity of the Danube and the given construction site. For that reason, Fővám tér Station station is composed of a cut-and-cover box and tunnels. The complexity of the structure is driven by the need for a new tunnels for the tramline and pedestrians. This new underground station will become a gateway to the historic downtown of Budapest.

Renderings, drawings, and photographs following the break.

Architects: Spora Architects Ltd
Location: Quay of River Danube, Budapest,
Lead Designers: Tibor Dékány, Sándor Finta, Ádám Hatvani, Orsolya Vadász
Project Team: Zsuzsa Balogh, Attilla Korompay, Bence Várhidi, Noémi Soltész, András Jánosi, Diána Molnár
General Design: Palatium Studió Kft
Project Area: 7,100 sqm
Project Year: 2007-2012
Photographs: Tamás Bujnovszky

AirMaster Gallery / Urbana

Courtesy of Urbana

Galería AirMaster, located in the Puerto Nuevo Design District of San Juan, is the flagship store for the AirMaster brand. AirMaster is ’s largest and oldest producer of aluminum windows and doors, and a local curtain-wall specialist. This adaptive reuse project recycled 85% of the previous structure’s building envelope, and 92% of its total and steel. Follow the break for photographs and drawings of this office building.

Architects: Urbana, CSP
Location: San Juan, Puerto Rico
Design Team: José Fernando Vázquez Pérez, AIA, Rafael Castro Montes de Oca, AIA, Yalmary Tirado López, Carlos Cruz Ortiz, Luis Cruz de la Paz, Carol Lora
Structure: José Miguel Ortiz
Mechanical: Rafael Parés, PE
Electrical: Carlos Requena, PE
Ilumination: Gianluca Picardi
Graphic Design: Sofía Saéz
Contractor: Hambleton Group
Parking: Julio Padín
Landscape: Olga Rubí
Signage: Sign Engineering
Water Features: Jesús Sánchez
Photographs: José Fernando Vázquez-Pérez and Kenneth Rexach

Architect Christmas Card: A Workshop for Mr. & Mrs. S. Claus

Courtesy of Don Reeves

When  you combine imagination, architectural detail, and team work, cool things can happen, as seen in one architecture firm’s annual christmas card.  In 1975 Don Reeves challenged his staff, “Rather than send out some nice architectural drawing for our holiday greeting to business friends and family, let’s do a working drawing of Santa’s workshop! Take the next 45 minutes or so, and have at it!”  His staff enjoyed the challenge and four days later a sticker board was put up in the office, with a brainstormed functional workshop.

The office updates the christmas card annually, adjusting to the trends and tweaking architectural details, throughout the year suggesting ideas.  A complete set of drawings has been maintained by the office from 1977 to 2010. “You’ll recall that this was before reprographics really existed so, each year, we had to redraw the whole thing in order to add the newest features,” Don shared.

It hasn’t just been a way to spread cheer, or a teambuilding exercise, as people call the office every year to verify that they are on the distribution list – receiving the latest drawing of the workshop.

Full story found at AIA San Diego.

Move: Choreographing You / Amanda Levete

© Gidon Fuehrer

Architects: AL _ A
Location: , England
Client: Hayward Gallery, Southbank Centre
Project year: 2010
Photographs: Gidon Fuehrer, Stephen Citrone

Paromlin Baths / NFO

Courtesy of

Croatian architects NFO shared with us their first prize project for the international competition in the location of an old steam mill in , Croatia. More images and architect’s description after the break.

UNO Elementary School / JGMA (moreno architects)

Courtesy of JGMA

Newly formed, based, JGMA (moreno architects) has been awarded the position of design architect for the United Neighborhood Organization‘s first ground up school in Chicago, Illinois. Additional renderings and a brief architects description after the break.

Phoenix Zeppelin Košice / Branislav Hovorka, Štefan Moravčík, Martin Paulíny

© Paulíny Hovorka Architekti

Architects: Branislav Hovorka, , Martin Paulíny
Location: Košice Šaca, Slovakia
Project year: 2003 – 2007
Photographs: Paulíny Hovorka Architekti

Towards Zero Energy Architecture

Author: Mary Guzowski
Design: Godfrey Design
ISBN: 978-1-8569-678-4

More info after the break.

Villa Kiani / Makan Rahmanian and Kamran Heirati

Courtesy of Karan Heirati

Villa Kiani is located in region (near Karaj city). Designed by Makan Rahmanian and Kamran Heirati the Villa’s interior spaces are designed to become an extension of the landscape. Follow the break for drawings and photographs of this project.

Architects: Makan Rahmanian and Kamran Heirati
Location: Mohammad Shahr,
Project Area: 500 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Courtesy of Karan Heirati

ViGi House / Edha Architects

© Edha Architects

Architects: Edy Hartono, Edha Architects
Location: Villa Gading Indah, Kelapa Gading, ,
Project area: 378 sqm
Photographs: Courtesy of Edha Architects

Tower of Droplets: Taiwan Conceptual Tower Competition Entry / CRAB Studio

Courtesy of

The Conceptual Tower International Competition awarded “The Tower of Droplets” Sir Peter Cook and Gavin Robotham’s London-based Cook Robotham Architecture Bureau (CRAB) won second prize for their entry: “The Tower of Droplets in The Taiwan Conceptual Tower International Competition. Presented here is just one of the 237 entries from 25 countries that were submitted. Crab studio recieved a $65,000 award for their entry for Taichung, Taiwan. The team comprised Jenna Al-Ali, Nuria Blanco, Lorene Faure, and Selma Johannson. Consulting engineer was Michael Kaverne of Buro Happold.

Read on for more on the tower after the break.

Nature’s Choice / Visiondivision

Stone and © Visiondivision

Our friends from Visiondivision shared their latest vacation home for two families in with us. The coastal site, which has been included on the world heritage list due to its outstanding land uplift geology, has two different levels – an upper level of untouched wood and a lower one of a rocky meadow. The project draws inspiration from the site as its unique arrangement beckons any built structure to blend into its environment. As the site incorporates two very different areas, the architects saw three potential alternatives for the site: either a wooden house set amidst the forest level, a stone house that lies in close connection with the rock outcrops, or, the more challenging alternative of how to appeal to both types of nature present on the site.

More about the project after the break.

Buholmen Cottage / SKAARA Arkitekter AS

©

Architects: SKAARA Arkitekter AS
Location: Buholmen,
Project area: 100 sqm
Photographs: Courtesy of SKAARA Arkitekter AS