Yapi Kredi Bank Academy / TEGET

007

Architect: TEGET Architectural Office
Location: ,
Client: Yapı Kredi Bank. Represented by: Paolo Mistrorigo
Principals: Mehmet Kutukcuoglu, Ertug Ucar
Design Team: Alev Dagli, Mert Ucer, Tuberk Altuntas, Hande Koksal
Project Management: Alev Akin
Graphics and object designs: Meric Kara
Project Area: 9,500 sqm
Project Year: 2008
Construction Year: 2008-2009
Photographs: Cemal Emden, Hande Koksal, Omer Kanıpak

013 015 038 066

Lightmos / Architectkidd

01 lightmos exterior street

Architects: Architectkidd Co. Ltd.
Location: Bangkok,
Principals in Charge: Udomsak Komonvilas, Jariyawadee Lekawatana, Luke Yeung
Project team: Luke Yeung, Jariyawadee Lekawatana, Udomsak Komonvilas, Pailin
Paijitsattaya, Tammarat Rodpul, Artith Chotitayangkoon, Pisit Jindapatanakul, Kanin Amboon

Client: Lightmos
Structural Engineer: Setcom Co. Ltd. – Boonsaeng Siriratchuwong
Lighting Designer: Accent Studio – Nopporn Sakulwigitsinthu
Facade Fabricator: Thaipat Group Co., Ltd. – Thaipat Ponkittiphan
Project area: 630 sqm
Project date: 2006-2008
Photographs:

Axis Viana Hotel / VHM

© Nelson Garrido
©

Architectural photographer Nelson Garrido shared with us an amazing set of photos for the Axis Viana Hotel by VHM in Viana do Castelo. This Business & Spa Hotel is an ode to cantilevering, as you can see on the section shown below.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The overlapping stacked volumes generate a series of different perspectives, ranging from a full box in a frontal view, to a complex column when seen from the sides. The 2 lower levels have a structure, with the rest of the boxes resolved in a steel structure sitting on top of it.

© Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido

More photos and the section after the break.

Cube house / AR Arquitetos

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Architects: / Marina Acayaba, Juan Pablo Rosenberg
Location: Sao Paulo,
Contractor: Construsil S.A.
Site Area: 92.50 sqm
Project Area: 92.50 sqm
Project Year: 2008
Construction Year: 2009
Photographs: Maíra Acayaba

© Maíra Acayaba © Maíra Acayaba © Maíra Acayaba © Maíra Acayaba

Best Architectural Animation Competition Winner

baa_728_90

Couple of weeks ago we launched a competition through our Facebook Fan Page to find the best architectural animation video you could send us. After looking at 34 videos and receiving more than 2,500 votes, we have a winner!

Armir Shapllo, with his Space Camp Nou video (see it after the break), received more than 800 votes to win a brand new iPod Touch. Matej Štefanac came second and Alex Roman third. Congratulations to Armir, and to everyone who participated. And remember to follow us through Twitter and our Facebook Fan Page for more competitions!

Creative Zone / UNStudio

Beijing-Creative-Zone-3

UNStudio teamed with to win a competition held by the People’s Government of Yanqing County, Municipality and Institute of Architectural Design.  The proposal is the design of a creative zone on the edge of the River that compresses open space and an economic zone by weaving nature with the urban fabric.  The open spaces will provide  residents with the ability to enjoy the peace of the greenbelt while still being in proximity to the local stores and shops.

More about the project after the break.

Elementary school / Hamonic + Masson architects

ecole_02
© Hervé Abbadie

Architects: Hamonic + Masson architects
Location: Paris,
Project Team: Gaëlle Hamonic, Jean-Christophe Masson, Marie-Agnès de Bailliencourt, Violette Sirot, Katharina Thielmann, Anne-Lise Leymarie
Landscape Architects: Gilot / Mandel
Engineering and quantity surveyors: Sibat
Contractor: Francilia
Project Area: 1,566 sqm
Budget: 4,10 M€ HT
Project Year: 2009
Photographs: Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie

Darcons Headquarters / Arquitectura en Proceso

DSC_0962

Architects: Arquitectura en Proceso
Location: Chihuahua,
Project Team: Jorge Cajiga, Raúl Rodríguez, Roberto Villarreal, Reyes Baeza
Structural Engineering: EASA construcciones
Project Managment: Urbanismo y Edificación Mexicana
Structural Design: Estructuristas y Consultores
Project Area: 1,406 sqm
Design Year: 2005
Construction Year: 2008
Photographs: Francisco Lubbert, Jorge Cajiga

See ArchDaily's exclusive complete coverage of the Mies van der Rohe award

Rural Mat / njiric+ arhitekti

© Domagoj Blazevic
© Domagoj Blazevic

Architects: njiric+ arhitekti doo
Location: Zagreb,
Architects in Charge: Hrvoje Njirić, Helena Sterpin
Project Team: David Kabalin, Vedran Skopac, Davor Busnja, Igor Ekstajn, Ljiljana Gasi, Tena Zic, Diego Pereira, Diego Labbé
Structure: G&F d.o.o., Eugen Gajsak
Site Supervisor: Gark d.o.o. – Kruno Komesar dipl.ing, Zoran Skrepnik dipl.ing.
Client: Titan d.o.o.
Contractor: Ravago d.o.o.
Project Area: 3,500 sqm
Budget: 3,000,000 €
Project Year: 2006-2008
Photographs: Domagoj Blazevic

© Domagoj Blazevic © Domagoj Blazevic © Domagoj Blazevic © Domagoj Blazevic

Taipei Pop Music Center proposal / ICE

ICE_TPMC_Approach-West

Our AD Futures #1, ICE, an international office based in Hong Kong shared with us their proposal for the Pop Music Center competition.

Pop culture is the culture of change. Pop architecture is the space of change. Rather than a building, the TPMC provides a platform for spontaneous activities: a street, a park, a network of pedestrian circulation, which are embedded into an architectural framework. The design strategy for the TPMC defines the site through 3 different elements.

Full architect’s description and more images after the break.

Architectural Fashion: Frank Gehry for Lady Gaga

© GagaDaily.com
© GagaDaily.com

This morning I was watching MTV and there was a video for Lady Gaga’s “Paparazzi”. Even if you like or don´t her music, the aesthetic/art direction of the video was incredible. After that I went went to my computer to Google more info about the video, and found a tweet by @tomatoejane, one of our readers, pointing to an article on Curbed NY: Designs Hat For Lady Gaga.

The result? You can see it on the above photo. Personally, I didn´t like it. Before seeing the photos of the hat I thought Gehry would come up with something totally different…

What do you think?

(Remember you can follow ArchDaily on Twitter! We are always getting feedback, sharing info, thoughts and links at @archdaily)

Singapore 2050 Masterplan / WOHA

Bay of Tides
Bay of Tides

As part of the Icsid World Design Congress 2009, “Design Difference: Designing our World 2050”, WOHA spearheaded a vertical studio to explore future scenarios for .

The task that the studio posed themselves was to make Singapore safe from rising sea levels while shrinking the ecological footprint of the country to the size of the island. The projects are testing new cross-programmed infrastructure, urban and architectural typologies to address the pressing issues of water, food and energy security. Proposals include residential power plants, multilevel factory / agri-villages, and resort dykes.

The output is manifold: With partners NUS, obilia and Black Design, created a 5 minute newscast from the year 2050, a complete (“commemorative”) paper-print issue of a newspaper of the same day and a whole series of memorabilia of the new world (t-shirts, calendars, postcards, etc). An exhibition in ’s gallery complements the congress contribution and presents the studio projects from NUS architecture students.

Urban Forest / MAD Architects

urban06

Upon first glance, MAD Architects’ latest project for Chongqing, China looks like an impossibility.  The project, entitled , features a stacked set of floors that cantilever drastically from their central support.  The floors are designed to bring more nature and open space into a densely compacted urban area.

More images and more about the project after the break.

Daycare Island Craeyenburch / Möhn + Bouman

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Architects: Möhn + Bouman Architekten
Location: Nootdorp,
Client: Stichting IPSE
Project Area: 1,140 sqm
Budget: 2,050,000 Euro
Project Year: 2006
Photographs: Jeroen Musch

DK2 / ICE

ICE_DK2_Far

ICE – Ideas for Contemporary Environments, became our first AD Futures ever. They have just shared with us DK2, a luxury service apartments project in Hanoi, for which they won 3rd prize in an invited competition.

The project is located next to the West Lake in Hanoi. The competition was requesting to create a residential iconic tower of 65 floors. As the project would be naturally dominant in a city of rather low scale, it focussed less on the design of the form of the building, but rather on the quality of the units within to create a user based experience.

More images and architect’s description after the break.

Turin Footbridge / HDA Paris

HDA_Passerella 18

We recently published the project Railway Footbridge at Roche-sur-Yon, now our friends from HDA_Paris share with us the Turin Footbridge, that was constructed for the 2006 Winter Olympics.

About the competition, we know that the city of Turin hosted the 2006 winter Olympic games and had embarked on an extensive programme of construction of various venues and infrastructure for the games. The city took advantage of the infrastructure programme to incite urban renewal in the southern part of the city that has been affected by the economic downturn in the car industry. The Olympic village, situated in the disused Mercati Generali in the Lingotto district adjacent to the main railway lines entering the city from the south, is part of this new infrastructure and will contain housing and a logistics centre.

Office Loft F27 / Schlosser + Partner

© Photostudio Croce&Wir
© Photostudio Croce&Wir

Architects:
Location: Graz, Austria
Project Year: 2009
Photographs: Photostudio Croce&Wir

© Photostudio Croce&Wir © Photostudio Croce&Wir © Photostudio Croce&Wir © Photostudio Croce&Wir

Beijing Patent Office / KSP Jürgen Engel Architekten

birdview_day 

KSP Jürgen Engel Architekten was awarded first  prize for their proposal for the Patent Office.  Located in downtown , the site is near a new subway line and sits opposite the entrance hall of Caishikou Station.  The proposal integrates the Patent Office into the site’s sustainable traffic infrastructure.  The building is divided into a central hall, towers, bridges, open spaces and spacious rooftop gardens that creates an interconnected, communicative structure.   A surrounding strip embraces the individual parts of the building, extending from the roof to the façade, spanning open spaces, thereby giving the Patent Office a specific identity in the urban context.

More about the proposal and more images after the break.