Video: Henning Larsen Architects and Healing Architecture

In two new films Henning Larsen Architects puts focus on the users’ experience with two of their hospital buildings: The Radiation Therapy and the Research Institute at the Norwegian Radium Hospital in . Enjoy them!

Guosen Securities Tower / MVRDV

Courtesy of + Zhubo

The new headquarters building for the Guosen Securities Corporation in , China, is to be the new symbol for the dynamic corporation that needs to be energy efficient and a pleasurable working environment in the new century. The Guosen Securities Tower by MVRDV is a project driven by the creation of good views and direct daylight for every worker in a compact floor plan of 1849m2 where no workplace is further than 11 meters away from the façade. Stacking these floors leads to a 204 meter tall tower with a square floor plan and an elegant, slender volume.

More on this project by MVRDV after the break.

JetBlue Airways T5 at JFK / Rockwell Group with Gensler

© Nic Lehoux

Rockwell Group worked with JetBlue to re-think the airline’s brand concept and to re-imagine the T5 marketplace – a triangular retail and dining area where all three concourses will meet. JetBlue believed that the marketplace was the one area in its new terminal where it could fully exhibit its “JetBlue-ness.” In response, expanded JetBlue’s brand concept by equating “JetBlue-ness” with “New York-ness” and created a marketplace interior concept that is bold, celebratory and affirmatively New York.

Architect: Rockwell Group with Gensler
Location: John F. Kennedy International Airport, New York City, New York,
Planner and Design Manager: Arup
Airside/Landside Civil Engineers: DMJM Harris
Construction Management: Turner Construction
Engineers: Amman & Whitney
Collaborator: Port Authority of New York and New York
Project Area: 55,000 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Nic Lehoux

Update: Japan / Temporary Housing

Courtesy of Architecture for Humanity

Earthquakes in Haiti and , monsoons in India, and now the disasters in Japan.  Each has left thousands displaced from their homes, giving us, as architects, reason to re-think the idea of temporary housing. In , strict building codes helped some infrastructure withstand the 8.5 quake; yet, there is a limit to the pre-disaster measures a country can take.  So, what are the steps for dealing with the after effects of the disaster, be it wind, water, or seismic damages?

Each world tragedy brings with it the opportunity for the creative to find solutions that will help give shelter to people.  There are many obstacles to overcome in Japan’s case – roads are completely destroyed which presents quite a challenge to collect and transport material, plus snow has covered much of the region.  Yet, if we could re-think the idea of a house and pool our efforts to create a system of rapid response temporary housing that can overcome such obstacles, think of the number of people in devastated areas that would benefit from such a project.

More after the break.

New York by Gehry

© Philip Greenberg Photo

The formal opening of the 76-story 870 foot skyscraper New York by Gehry (previously Beekman Tower) was held this past Saturday. In celebration with hundreds of guests, the occasion also marked the Pritzker Prize winning architects 82nd birthday.

New York by Gehry, located within the Lower Manhattan skyline, has a recognizable facade of stainless steel cladding appearing as draped fabric. Now the tallest residential building in the Western Hemisphere the building boasts 903 luxury rental units and 22,000 sqf of amenity space.  A building under a lot of scrutiny during its design and construction phase, the completed New York by Gehry received remarks of praise from architecture critics stating that it is “the finest skyscraper to rise in New York since Eero Saarinen’s CBS building went up 46 years ago,” (NY Times) and from the New Yorker, “one of the most beautiful towers downtown”.

Our previous coverage of including a short video about the design can be found here.

Murgles Playhouse / partnerundpartner-architekten

©

Architects: partnerundpartner-architekten
Location: , Black Forest, Germany
Design team: Jörg Finkbeiner, Klaus Günter, Christian Necker
Project area: 200 sqm
Project year: 2011
Photographs: partnerundpartner-architekten

The C114 House / Postarch

© Atdhe Mulla

Architects: Postarch – Fatlum Haliti, Maja Barlović, Menor Pajaziti
Location: ,
Project area: 250 sqm
Project year: 2010
Photographs: Atdhe Mulla

Mosman House / Popov Bass Architects

© Kraig Carlstrom

Architects: Popov Bass Architects
Location: Sydney,
Project area: 512 sqm
Project year: 2010
Photographs: Kraig Carlstrom, Kurt Arnold, Alex Popov

AD Classics: McMath-Pierce Solar Telescope, Kitt Peak National Observatory / SOM

© SOM

Completed in 1962, the designed by SOM is a classic example of great architecture built for a very specific purpose. It was mainly designed for studying the physical and chemical features of the sun and is the world’s largest unobstructed aperture optical telescope.

More on the Robert McMath Solar Telescope by SOM after the break.

Bellevue Medical Center / HDR Architecture

© Courtesy of

We recieved the latest from HDR Architecture: a Medical Center in , USA.

The style made famous by E. E. Roberts, Alfred Caldwell and Frank Lloyd Wright nearly a century ago was defined by a layering of horizontal planes inspired by the linear horizon of the native prairie landscape. It defined progressive design between 1893-1920.

Asked to design Bellevue Medical Center in the prairie style, HDR Architecture posed the question “what would Frank do today?” Surely he wouldn’t conform to a style that was progressive 100 years ago.

Further information and photos of this project after the break.

Designers Participate in Hackathon for New Facebook Campus

When announced it was relocating its headquarters to the Sun Microsystems campus in the Menlo Park area there were many mixed emotions.  With bright eyed optimism  has approached the move as not just gaining much needed space for the growing company, but also as an opportunity to have a vested interest in the adjacent Belle Haven neighborhood.  Sun Microsystems is a 57-acre campus with 11 interconnected buildings complete with marshlands and the Bayshore Expressway as its borders; a clearly introverted campus and typical Silicon Valley image of a stale tinted window office park.   however has set out to provide a more inspiring place for their employees (their former Palo Alto campus was nicknamed the Bunker).

Whether you call it a design charrette or in Facebook terms a hackathon, recently the AIA San Mateo and the city of Menlo Park gathered by the busloads over 150 architects, urban planners, and students along with local citizens for a 12-hour fast-paced collaborative design session to re-imagine the Menlo Park’s Belle Haven community.  Red, Yellow, Blue and Green teams of 20-40 people were given free rain to let their imaginations run wild, designers first toured the campus and surrounding community and then hunkered down to discuss how the local amenities could be improved, the fortress feel of the campus could be overcome, and how to thoughtfully connect the new headquarters with the outside world.

AD Recommends: Best of the Week

© FG+SG

Five great projects you may have missed from last week! Check them all after the break.

Santa Ana’s Chapel / e|348 arquitectura
Visiting the site, we noticed that the given location of the Chapel was in the intersection of five streets/roads, and at the bottom corner of an ascending topography. We noticed also that this topographic condition was the perfect “stage” for celebrating Santa Ana’s festivities, occurring in July 26th every year, as locals already do (read more…)

Exhibition: Easton + Combs present CHANGING ROOM

Changing Room / Easton + Combs

CHANGING ROOM, by Easton + Combs, is a mirage of the intimate in the realm of the public. As the daydream is to daily life, a momentary slippage that can re-qualify the onslaught of a quotidian continuum, so too is the CHANGING ROOM to the urban field.

CHANGING ROOM redefines boundaries and expected conditions of intimacy while transforming into a subtle spectacle of the expectations and boundaries of intimate experience in the public realm. Expressed as a structural and material veil and suspended from above, the lightweight structural skin dilates along the bottom edge creating oblique visual corridors to the interior as well as passages for the body to move through. The skin culminates in an undulating skirt edge suspended above the surface of the gallery floor. Like a closet of two way mirrors, the limit and perception of the interior belies the condition of transparency and spectacle from the exterior.

Situated in the context of the gallery, this installation proposes it’s oscillating redefinitions of the intimate and the public as an experimental architectural expression. The psychological conditions associated with transparency, reflectivity, illumination and lightness intersect with their material expression in a lightweight semitransparent dichroic polycarbonate surface. This surface is the temporary veil that creates the ambient conditions of CHANGING ROOM. At the same time the surface is organized by the textile and tectonic logic of a herringbone weave to perform as a structural skin shell and create faceted surface conditions that allow for maximum visual dichroic and transparent effects.

The exhibition starts April 8, and you can find more information here.

Montrose Cultural Centre / Teeple Architects

© Shai Gil Photography

This two-storey 50,000 sqf building is a new civic focal point, housing a library, art gallery, event spaces, meeting rooms and a café. Both levels of the structure are interconnected visually as well as by a grade stair case. The public spaces, including the community hall, multiple galleries, community rooms and library circulation desk occupy the main level, while the quiet and secure functions, such as the children’s library, quiet study and administrative offices, are situated on the second level, overlooking many of the double height spaces below.

More on the Montrose Cultural Centre after the break!

Architect: Teeple Architects
Location: 103 Avenune, Grande Prairie, , Canada
Principal in Charge: Stephen Teeple (OAA, FRAIC )
Project Team: Martin Baron, Cheryl Atkinson, Eddie Lee, Jacqueline Wiles
Structural Engineer: KTA Structural Engineers Ltd.
Mechanical Engineer: Hemisphere Engineering Inc.
Electrical Engineer: Beaubien Glover Maskell Engineering
Civil Engineer: MMM Group
LEED Consultant: Enermodal Engineering Ltd.
Landscape Architect: Scatliffe+Miller+Murray Inc.
Cost Consultant: BTY Group
Contractor: Wright Construction Western Inc.
Project Area: 60,000 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Shai Gil Photography

Low Carbon Future City / SBA Design

Courtesy of

In 2005, the Chinese government announced its target to reduce energy consumption per GDP unit by 20% by the year 2010. After a €300 billion investment over five years, that target has been reached. The Chinese Climate Protection Program laid out goals to increase energy efficiency, development of renewable energies and promotion of energy savings while reducing pollutant emissions and strengthening environmental protection. The “Future City” by SBA Design marks these achievments with a design that promises low-carbon, economic and energy design and manages to support the climate protection process efficiently.

More on the “Future City” after the break.

Commercial Building Fratelli Cozzi Auto / Buratti+Battiston Architects

© Buratti+Battiston Architects

Architects: Buratti+Battiston Architects
Location: ,
Project year: 2007 – 2009
Photographs: Buratti+Battiston Architects

ScrapHouse / Public Architecture

© Cesar Rubio

Designed by Public Architecture and other local design firms for World Environment Day 2005, this green demonstration home is built entirely of salvaged materials. Erected on the Civic Center Plaza adjacent to San Francisco City Hall, ScrapHouse showcases the creative use of previously discarded materials.

Project description and images after the break.

Architect: Public Architecture
Location: San Francisco, California,
Project Team: John Peterson (Peterson Architects), Zach Heineman (), Sean Ahlquist (Proces2) Tony Dominski (West Edge Metals), Andrew Dunbar (Interstice Architects), Jordan Geiger (Ga Ga), Mark Jensen and Chris Kalos (Jensen Architects), Jane Martin (Shift Design), Regan Martin
Contractor: Matarozzi Pelsinger Builders
Interior Architect: Jensen Architects/Jensen & Macy Architects
Structural and Civil Engineer: Patrick Buscovich & Associates
Lighting: AP Lighting and Melinda Morrison Lighting
Landscape Architect: CMG Landscape Architects
Graphic Design: Mende Design and Design at Noon
Project Area: 1,200 sqf
Project Year: 2005
Photographs: Cesar Rubio

Municipal Theater of Zafra / Enrique Krahe

© Miguel de Guzmán

Architects: Enrique Krahe
Location: , Spain
Collaborators: Arancha Montero (Jefa de Proyecto), Jesús Isla, Joaquín Longhi, Carlos Brage, Lucía Fernández
Structure Engineer: José Pablo González
Construction Company: Procondal S.A.
Foreman Builders: Carlos Rubio Manso, Joaquín Escribano Mediero
Project area: 2,673 sqm
Project year: 2009
Photographs: Miguel de Guzmán