Cielo Resort / De Bartolo + Rimanic Design Studio

Courtesy of Design Subcontracting Co.

The Cielo Resort by De Bartolo + Rimanic Design Studio is designed to provide the ultimate exclusive & luxurious resort experience on the coastline in Mexico. It is built into a cliff edge to provide views of the Pacific Ocean and Isla Coronado.

For more on this project read on after the break.

225 North Fourth Lofts / Jonathan Barnes Architecture and Design

© Feinknopf Photography

This project involves the conversion of a four-story 19th Century commercial building on a tight urban lot to residential and commercial use and the replacement of a non-contributing single story adjacent structure with an infill building for residential use and parking. The conversion consists of 6 residential units (2 per floor) above a 3,000 sqf commercial office space while the new structure accommodates 5 residential units (2 per floor with a full floor penthouse unit) and parking at the first floor. An elevator and egress stairs are shared by both structures.

Architect: Jonathan Barnes Architecture and Design
Location: 225 North Fourth, Columbus, Ohio,
Project Area: 3,000 sqf
Project Year: 2006
Photographs: Brad Feinknopf, Feinknopf Photography

Treehugger / Holger Hoffmann, One Fine Day

© Roland Borgmann, Münster

Architects: Holger Hoffmann, One Fine Day
Location: ,
Client: Chamber of Skilled Crafts
Project year: 2011
Photographs: Roland Borgmann, Münster

Moritzburg Museum Extension / Nieto Sobejano Arquitectos

© Roland Halbe Fotografie

The ancient castle of Moritzburg in the city of Halle is a very valuable example of Gothic military architecture, typical of Germany at the end of the 15th century. Its turbulent history has inevitably been reflected in the many alternations it has undergone over the years. But despite these, the building still keeps the original structure of its main architectural features: the surrounding wall, three of the four round towers at the corners and the central courtyard.

Architect: Nieto Sobejano Arquitectos, S.L.P.
Location: Halle, , Germany
Project Team: Fuensanta Nieto, Enrique Sobejano, Sebastian Sasse (Project Architect), Udo Brunner, Nina Nolting, Dirk Landt, Susann Euen, Siverin Arndt
Competition Collaborators: Vanesa Manrique, Nina Nolting, Olaf Syrbe, Miguel Ubarrechena
Site Supervision: Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P., Fuensanta Nieto, Enrique Sobejano, Sebastian Sasse, Johannes Stumpf, Karl Heinz Bosse
Structural Engineer: GSE, Jorg Enseleit
MEP Engineer: Rentschler y Riedesser, Jürgen Trautwein
Models: Juan de Dios Hernández-Jesús Rey
Roof Construction Company: Dornhöfer GmbH
Project Year: 2008
Photographs: Roland Halbe Fotografie

Kernel Festival Call for Artists

Kernel FESTIVAL /011 is looking for young talents to temporary architectural installations, that will characterize the park of Villa Tittoni Traversi in Desio, during the three days of the Festival, from July 1st to 3rd, 2011.

The Open Call encourages the research on cutting-edge architecture, innovative technologies and solutions, as well as on the relationship between architectural space and the other artistic areas presented at the Festival, Electronic Sound and Music, Audiovisual Mapping, Interactive and Digital Art.

The participants will be evaluated by a Committee composed of renowned professionals, architects, professors and critics of international experience. The selected designer will have the opportunity to develop, build, install and exhibit his project in the international context of Festival. To have more informations and to participate check out the open calls available on-line at www.kernelfestival.net.

IPOST Headquarters Building / studiobv36

Courtesy of

The IPOST Headquarters Building by Daniele Durante_studiobv36 begins with a strong relation with the urbanization of the area, and its adjacency to a highly density block including Telecom building in , Italy.  These relations have pushed the project idea towards a dialogue with the urban scale, making the building like a “perspective block”, with a strong plastic impact.

Read on for more after the break.

Social Housing in Brussels / Nicolas Vanden Eeckhoudt & Olivier Noterman

© Michel Vanden Eeckhoudt

Architects: Vanden Eeckhoudt-Creyf
Location: ,
Project area: 1,600 sqm
Project year: 2009
Photographs: Michel Vanden Eeckhoudt

Meinel Optical Sciences Building / richärd+bauer

© Bill Timmerman

This project houses state of the art optical research labs, faculty offices, auditoria, conferencing and interaction spaces for this preeminent university research institution whose mission is “The science and application of light”. Occupying a prominent site on the University mall, it is the first of a series of clusters that will replace the existing buildings over time.

Architect: richärd+bauer
Location: University of Arizona, , Arizona,
Project Team: James Richärd (AIA, architectural designer), Kelly Bauer (FIIDA project manager + interior design), Stephen Kennedy (AIA, NCARB, project architect + CA), Erik Koss (RA, project architect), Andrew Timberg (RA, LEED AP, staff architect + CA)
Lab Consultant: Earl Walls, Inc.
Engineer: ARUP
Civil Engineer: KPFF Consulting Engineers
Landscape Architect: Sage Landscape Architecture and Environmental
Contractor: Lloyd Construction Company, Inc.
Project Area: 47,000 sqf
Project Year: 2006
Photographs: Bill Timmerman, Timmerman Photography, Inc.

Fire at KTH Stockholm

Via The Local

We received this tragic news from reader, Johan Nordstedt, concerning Stockholm’s School of Architecture at the Royal Institute of Technology.    Early Wednesday morning, the roof of the lecture hall situated on Östermalmsgatan quickly filled with smoke.   From 7.10 in the morning until 7.30 in the evening, fire fighters worked to contain the flames and prevent the building from collapse.   More than 80 fire fighters were on call to put out the flames, yet due to the building’s old construction, the fire spread quickly.

The Architecture School, which measures approximately 600 students and 130 staff members, was evacuated from the affected buildings.  “I am very pleased that no students or staff were hurt in the fire. We will now do our utmost to minimise the effect on the school’s activity,” the principal Peter Gudmundson said in a statement on Thursday. Meetings have been held to discuss how to proceed if a student’s work was lost in the fire. “That we have to discuss, there are a few months remaining. But we follow all the examination work and the events of today have to be taken into account. Our goal is that students should not be affected,” explained Leif Brodersen.   Luckily, the university has reported that all servers are functional and all data has been backed up.

The fire damaged the lower part of the building and the upper stories have suffered damaged due to smoke and, to some extent, water.   has not yet been allowed access into the building, so there is no information regarding interior damage.  The building has been voted as one of ’s ugliest buildings, so it will be interesting to see how the public reacts if it must be torn down with a new building taking its place.  “If the building is heavily damaged the chances are it will be removed completely and the discussion is bound to crop up as it always makes the top of the list of ’s most hated buildings,” Martin Rörby of the Council for the Protection of ’s Beauty.

We are relieved no one was injured in the fire and wish the students luck with finishing their semesters.

Sources: The Local and KTH

Coolhaus / Natasha + Freya

Get your architecturally inclined taste buds ready for this!  Coolhaus – a creative gourmet ice cream sandwich line served from a vintage mail truck – is currently roaming the streets of Manhattan.  After beginning in LA and moving to Austin, the truck is now on the East Coast satisfying architecture lovers with their delicious all-natural creations such as the Mies Vanilla Rohe (Vanilla ice cream + Chocolate Chip Cookie) and the Frank Berry (Strawberry ice cream + Snickerdoodle cookie).  The brain child of two women who share a love of architecture and of course, ice cream, this funky business is a triple entendre and a play on three factors: the Bauhaus as an influential modernist design movement of the 1920′s and 30′s, Rem Koolhaas who challenged the mantra “Form follows function”, and “Cool house” – an ice cream sandwich deconstructed into a cookie roof and floor slab with ice cream walls.

Video interview conducted by Alissa Walker. More after the break.

MIT’s Festival for Art Science and Technology ‘FAST Light’

Liquid Archive, Courtesy of NADAA

MIT’s Festival for Art Science and Technology will culminate this weekend May 7th and 8th with FAST Light, a series of innovative site specific installations around the MIT campus and along the Charles River. Installations by MIT Department of Architecture Head, Nader Tehrani (founder and principal of Office dA and of the newly formed ), Professor Sheila Kennedy (Principal of Kennedy & Violich Architecture), and Professor Meejin Yoon (Principal of  and MY Studio) are among the final river front projects that will light up the night along the river this Saturday and Sunday in front of Killian Court at MIT.

More information, photographs, and videos following the break

DG House / Domb Architects

© Amit Geron

Architects: Domb Architects
Location: Ramat-Hasharon, Israel
Design Team: Avi & Anat Domb
Consultants: Librowski Ohad (Supervisor)
Project area: 660 sqm
Project year: 2006 – 2008
Photographs: Amit Geron

Vassall Road Housing & Medical Centre / Tony Fretton Architects

© Peter Cook

Tony Fretton Architects completed this hybrid development in central . Located on the corner of Holland Grove and Vassall Road in Lambeth, South the building has been commissioned by Future Living Space Ltd, a joint venture from private developers Baylight Properties and Servite Housing Association.

Architect: Tony Fretton Architects
Location: 89 Vassall Road, Lambeth, London, England
Project Team: Tony Fretton, Jim McKinney, David Owen, Michael Lee (Project Architect), Simon Jones, Annika Rabi, Sandy Rendel, Nina Lundvall, Matt Barton, Max Lacey
Structural Engineer: Jampel Davison & Bell
Services Engineer: Bailey Associates
Landscape Architect: Schoenaich Landscape Architects Ltd
Main Contractor: Concentra
Project Manager: Jim Green, Baylight Properties
Project Area: 1490 sqm
Photographs: Peter Cook

House D / Takeshi Hamada

© Takeshi Hamada

Architects: Takeshi Hamada
Location: , Japan
area: 100 sqm
Project year: 2010
Photographs: Courtesy of Takeshi Hamada

Stacked House Renovation / Architecture Paradigm

© Vimal Jain

Architects: Architecture Paradigm Private
Location: , India
Project Team: Sandeep J, Manoj Ladhad, Vimal Jain, Aishwarya & Dharma
Structural Engineering: BL Manjunath & Co
Project area: 400 sqm
Project year: 2010
Photographs: Vimal Jain

Video: ‘Untitled’ by Ai Weiwei

Running through May 17th at the Northwest Labs, the much anticipated exhibition, The Divine Comedy, features major works including Ai Weiwei’s ‘Untitled’. The Divine Comedy exhibition is an “exploration of the emerging domain of experimental spatial practice where the concerns of art, design, and activism are powerfully converging today.”

Curator’s Statement from Sanford Kwinter

The work Untitled, presented here, makes public the findings of a year-long “Citizens’ Investigation” of the May 2008 Sichuan Province earthquake initiated by the Ai Weiwei Studio on behalf of the thousands of student victims of the disaster.* The survey covered 150 schools in 74 towns to amass the names of the deceased children, their birth dates, and the name of the schools they attended and in which they were killed. The investigation uncovered the subsequently widely reported fact that the defective “tofu construction” of school buildings played a principal role in the disproportionately high mortality rate of schoolchildren, a fact that was strenuously covered up by government authorities. Five thousand three hundred thirty-five backpacks are arrayed here, each in commemoration of a child documented by the “Citizens’ Investigation.” In a sound piece accompanying the work titled Remembrance, the names of the victims are recited.

BIG wins the competition to design a major Cultural Center in Albania

Courtesy of

BIG, Martha Schwartz Landscape, Buro Happold, Speirs & Major, Lutzenberger & Lutzenberger, and Global Cultural Asset Management are today announced as the winning team of the international design competition for a new 27.000 m2 cultural complex in , consisting of a Mosque, an Islamic Centre, and a Museum of Religious Harmony.

More images and complete press release after the break.

Rio 2016 Olympic Park Competition

The Rio 2016 Olympic and Para-Olympic games, together with other large events scheduled for upcoming years, such as the 2014 World Cup and the 2011 Military Games, generate enormous opportunities for the development of . The Rio 2016 Olympic and Para- represent a celebration of sports and will be a source of transformation for the city, promoting an environmental, architectural, cultural and sustainable economy legacy, benefiting the urban environment and the quality of life of citizens.

The Rio 2016 Olympic Park is located in one of the four Olympic centers scheduled for development of the 2016 Games, and concentrates the greatest number of sporting equipment and installations. It is a fundamental space for the development of the Olympic Games and for the vitality of Rio de Janeiro. During the Games, this center will concentrate the main sporting events and offer large meeting spaces for the public, sponsors and athletes. Built in Barra da Tijuca, the Olympic Park will be centrally located in relation to the other sporting arenas in Deodoro, Maracanã and Copacabana. It will also be the largest new development built exclusively for the Games.

The International Competition aims to reach a wide range of professionals and seeks creative solutions that unite quality, functionality, and sustainability, which should be joined by use, social, cultural and environmental values. The Competition should favor wide-ranging contributions and establish an integrated approach that ensures that the Project’s requirements are incorporated into the planning, development, and delivery of the Olympic Park installations, from concept to construction of all of its elements. It is expected that the Competition result in a high-quality Olympic Park not only for the sporting events, but also for the region and for the city, as expressions of contemporary culture.

For more information, and to download all the necessary documents, please refer to the competition’s official website.