Dongjiang Harbor Master Plan / HAO + Archiland

Courtesy of +

The Dongjiang Master Plan proposal by HAO (Holm Architecture Office) + Archiland Beijing includes 280,000 square meters of residential development, with 40,000 square meters of mixed-use office, retail, and public space. The design evolves around the prime beach location with a central pedestrian boardwalk that services both the low and midrise residential housing blocks. The central boardwalk runs parallel to the beach, creating views of the water while taking the visitor through areas of gardens and retail within the new development. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Ziya Imren, Barış Ekmekçi, and Münire Sagat
Courtesy of Ziya Imren, Barış Ekmekçi, and Münire Sagat

Gallipoli Agadere Memorial & Hospital Museum Proposal / Ziya Imren, Barış Ekmekçi, Münire Sagat

Ziya Imren, Barış Ekmekçi, and Münire Sagat… shared with us their second prize winning proposal for the Gallipoli Agadere Memorial & Hospital Museum. One of the main ideas of the project is the purpose of bringing a modern

© Pieter Kers
© Pieter Kers

Genk C-M!ne Square / Hosper

Architects: Hosper
Location: Genk, Belgium
Design Team: Hanneke Kijne, Petrouschka Thumann, Han Konings, Remco Rolvink, Ronald Bron, Hilke Floris
Project Year: 2012
Project Area: 0.5 Ha
Photographs: Pieter Kers, Hosper…

Kennedy Town Swimming Pool / TFP Farrells

© Marcel Lam

Architects: TFP Farrells
Location: Kennedy Town Praya, , Hong Kong
Photographs: , Marcel Lam

Courtesy of Doug Patt
Courtesy of Doug Patt

How to Architect | The Book

Doug Patt…, an architect and the author of the book, ‘How to Architect’, teaches about architecture through the use of videos, drawings, books, stories etc. He shared with us his book and a video about being and becoming an

23 Semi-collective Housing Units / Lacaton & Vassal

© Philippe Ruault

Architects: Lacaton & Vassal
Location: Trignac,
Project Year: 2010
Photographs: Philippe Ruault

Volume #31: Guilty Landscapes

Guilt has been effectively used to control and manipulate the masses. But it can also be the start of a change for the better: awareness, concern, action. Engagement and guilt are never far apart. Engagement is sublimated guilt. We can build on guilt, but can we build with guilt? Is guilt a material to design with?

Guilty Landscapes is the theme for the latest issue of Volume Magazine, a joint effort between AMO, C-LAB and Archis.

Full index and more info after the break

Video: Residencia / Tramnesia

Provided by the creative minds of Tramnesia, this short film takes us inside a remote hotel in Northern known as the Residencia. Located in a desolate area of the Atacama desert, this subterranean building is straight out of a James Bond movie, literally. You may recognized it as the bad guy lair in Quantum of Solace.

Designed by the German architects of Auer + Weber, this hotel serves as a sanctuary for the astronomers and visitors of the European Southern Observatory’s Paranal Observatory. Hardly visible from the entrance road, the submerged the L-shaped structure is marked by a long brick entrance and skylight dome. Once inside, “cavernous public spaces echo the openness of the desert” and are “enclosed by dark earth tones that produce a cozy and secure effect.”

Cafe Aura / Takato Tamagami

© Masaya Yoshimura

Architects: Takato Tamagami Architectural Design
Location: , Kitasaku District, Nagano Prefecture,
Project Year: 2011
Photographs: Masaya Yoshimura

House in Futakoshinchi / Tato Architects

© Mitsutaka Kitamura

Architects: Tato Architects
Location: Kanagawa Prefecture,
Architect In Charge: Yo Shimada
Project Year: 2009
Photographs: Mitsutaka Kitamura

See ArchDaily's exclusive coverage of the 2012 Venice Biennale

Venice Biennale 2012: The International Jury has been Named

American architect Robert Stern, Dutch architect Wiel Arets and Italian architect Benedetta Tagliabue will join BBC creative director and German journalist and curator as members of the international jury for the 2012 Venice Biennale. The decision was made by the Board of Directors, chaired by Paolo Baratta, upon the recommendation of Director David Chipperfield.

The international jury will nominate the President of the Jury at the first meeting. Together, they will select the winners of the Golden Lion for best national participation, the Golden Lion for best project in the international exhibition and the Silver Lion for a promising young architect in the international exhibition.

Continue after the break to review more information on each jury member.

Video: London Pleasure Garden


Located in the Olympic East End, the London Pleasure Gardens is a new 20-acre riverside arts and entertainment destination. Patterned after the Pleasure Gardens of the 17th and 19th Centuries, LPG invites visitors to listen to music, admire paintings, stroll, drink, flirt and immerse themselves in culture. Featuring open-air concerts, dance and theatre arenas, historic and contemporary architecture, an urban nature reserve, a boutique hotel and a floating cocktail bar, LPG will evolve over the next three years, acting as an entertainment centre but also a platform for artists and musicians to showcase their work to the public. Here, we speak to LPGs creative director, Deborah Armstrong about the project, the regeneration of the Royal Docks and the artists and architects involved.

Riverview Gardens Residence / Bercy Chen Studio

©

Architect: Bercy Chen Studio
Location: , Texas
General Contractor: Bercy Chen Studio
Area: 2,000 sqf each
Photographs: Bercy Chen Studio

Update: South Kilburn Regeneration / Alison Brooks Architects + Lifschutz Davidson Sandilands

Kilburn Park Road. Courtesy ABA.

For the redevelopment strategy for South Kilburn, Alison Brooks Architects have collaborated with Lifschutz Davidson Sandilands to design better homes, in a more sustainable environment, for the existing and future residents. About a year ago, we shared the firms’ vision for Ely Court, a collection of three varied typologies that line a ‘spine’  of shared surfaces – play areas, gardens and public and private spaces – along Cambridge Avenue.  Now, the duo has been granted approval for a new residential quarter of Mansion blocks which frame private communal gardens in the spirit of neighboring Maida Vale.  ”We are really pleased that we are continuing to help Brent transform  South Kilburn from an isolated Estate into a familiar and desirable residential neighbourhood. Our team’s scheme is as much about re-creating great streets as providing great family homes,” explained Brooks.

More about the project after the break. 

Video: Domkyrkoforum in Lund

Above is a short film created by , an architecture student, as part of a school project at University’s School of Architecture. The video captures “how light can describe and connect different rooms with the same moving atmosphere, with a perspective of old and new”.

Maritime Xperiential Museum / Michael Graves & Associates

Courtesy of Courtesy of

Architects: Michael Graves & Associates
Location:
Project Year: 2012
Photographs: Courtesy of Michael Graves & Associates

Manhattanhenge 2012

Manhattanhenge 2012. Photo by John Makely of msnbc.com


 It happens just four times a year (two full suns, and two half-suns) but you can bet New Yorkers make the most of it…Manhattanhenge, that is.  Coined by Neil deGrasse Tyson, the merge of Manhattan and Stone Henge is used described the phenomen when the sun perfectly aligns with the east-west streets of Manhattan. “Manhattanhenge comes about because the Sun’s arc has not yet reached these limits (of the solstice), and is on route to them, as we catch a brief glimpse of the setting Sun along the canyons of our narrow streets,” explained Tyson.

Standing far to the east side, the ArchDaily team stood shoulder to shoulder with dozens of anxious observers in Tudor City, an elevated niche that offers a clear shot down 42nd Street and is graced with the beautiful profiles of the Chrysler Building and the Bank of America Tower.   Although the cloudy skies of Thursday only allowed a few red rays to run across the sides of the buildings, Wednesday’s crystal clear evening showed the red fireball in all its glory sitting between the grided streets.

More about Manhattanhenge after the break. 

Pol-Aqua Company Headquarters / Hermanowicz Rewski Architekci

©

Architects: Hermanowicz Rewski Architekci
Location: , Poland
Interior Design: Wojciech Hermanowicz, Błażej Hermanowicz, Stanisław Rewski, Piotr Chwazik
Design Team: Wojciech Hermanowicz, Błażej Hermanowicz, Stanisław Rewski, Piotr Chwazik
Project Year: 2011
Photographs: Hermanowicz Rewski Architekci