We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Nicholas Hare Architects

BROWSE ALL FROM THIS FIRM HERE

'The Great Sky': Great Fen Visitor Center Competition Entry / Nicholas Hare Architects

The ‘Great Sky Visitor Center’ is a shimmering mirrored disc floating above the flat horizon of the Great Fen atop a shallow cone of fenland planting - a dramatic profile and marker in the landscape, but also one camouflaged when seen from the air. Designed by Nicholas Hare Architects, the silvered surface, that seen from within, dematerializes its edge against a reflected sky, intends to patinate and change over time in sympathy with the landscape it reflects. More images and architects' description after the break. Their design is a spherical surface reflecting 360 degree views of the continually evolving Fen landscape. In place of selective framed views, all views would be accepted into the heart of the Center from this ever changing landscape. A shallow landscaped cone provides added drama on approach to the upper viewing level: a device that allows the circular structure to act as a compass, allowing orientation and a literal and metaphorical sinking into the landscape from any chosen point of departure.

'The Fenland Beacon': Great Fen Visitor Center Competition Entry / Nicholas Hare Architects

Titled, 'The Fenland Beacon', this proposal for the Great Fen Visitor Center is rooted in the landscape; responding to the inherent qualities of the Great Fen. Designed by Nicholas Hare Architects, the expansive sweep of the timber façade that ventures out and dissolve into the landscape is punctuated by the tower dramatically rising above the Fenland horizon, anchoring the visitor centre within the wider context; an orientating beacon within the expanse of the Great Fen. More images and architects' description after the break. Visitors are invited to embark upon a journey, aiming to elevate their understanding and deepen their relationship with the Great Fen. The linear sequence of experiences through the site, pavilion and tower distil the beauty of the environment into their elements whilst silencing the others, allowing the appreciation of each individual aspect that makes up the whole. Culminating in the ascent of the tower, the visitor is rewarded with a unique 360-degree panorama of the Great Fen.

Blackburn Central High School / Nicholas Hare Architects

  • Architects: Nicholas Hare Architects
  • Location: 24 Kempton Rise, Blackburn, Blackburn with Darwen BB1 1RT, UK
  • Architect in Charge: Nicholas Hare Architects
  • Contractor: Balfour Beatty
  • Quantity Surveyor: Turner & Townsend
  • Structural Engineer: Ramboll
  • Services Engineer: Hoare Lea
  • Landscape Designer: Farrer Huxley Associates
  • Area: 8673.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Andy Haslam

© Andy Haslam © Andy Haslam © Andy Haslam © Andy Haslam

Cornelius Vermuyden School / Nicholas Hare Architects

  • Architects: Nicholas Hare Architects
  • Location: The Cornelius Vermuyden School, Dinant Avenue, Canvey Island, Essex SS8 9QS, UK
  • Main Contractor : Skanska
  • Structural Engineers: Arup
  • Planning: Collins Coward
  • Landscape: Grant Associates
  • Area: 8061.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Jim Stephenson

© Jim Stephenson © Jim Stephenson © Jim Stephenson © Jim Stephenson

Castle View School / Nicholas Hare Architects

  • Architects: Nicholas Hare Architects
  • Location: 51 Foksville Road, Canvey Island, Essex SS8, UK
  • Project Team: Essex County Council
  • Main contractor: Skanska
  • Quantity Surveyor: Cost managed by Skanska
  • Structural Engineer: Arup
  • Services Engineer: Skanska
  • Landscape Designer: Macgregor Smith
  • Project Manager: Skanska
  • Area: 10125.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Alan Williams

© Alan Williams © Alan Williams © Alan Williams © Alan Williams

Joseph Chamberlain Sixth Form College / Nicholas Hare Architects

© Alan Williams
© Alan Williams
  • Architects: Nicholas Hare Architects
  • Location: Belgrave Road, Birmingham, UK
  • Structural Engineer & Services Engineer: BDP Engineering
  • Client: Joseph Chamberlain Sixth Form College
  • Area: 14,350 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Alan Williams

© Alan Williams © Alan Williams © Alan Williams © Alan Williams

All Saints’ Academy / Nicholas Hare Architects

  • Architects: Nicholas Hare Architects
  • Location: Blaisdon Way, Cheltenham, UK
  • Structural Engineer: Skanska Technology
  • Services Engineer: White Young Green
  • Client: Gloucestershire County Council
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Hufton & Crow, Courtesy of Nicholas Hare Architects

© Hufton & Crow © Hufton & Crow © Hufton & Crow © Hufton & Crow

Birmingham Ormiston Academy / Nicholas Hare Architects

© Alan Williams Photography
© Alan Williams Photography
  • Architects: Nicholas Hare Architects
  • Location: Grosvenor Street, Aston, Birmingham, West Midlands, UK
  • Structural Engineer: Nolan Associates
  • Services Engineer: M&E Engineers - RPS
  • Client: Lend Lease
  • Area: 8,990 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Alan Williams Photography, Courtesy of Nicholas Hare Architects

© Alan Williams Photography Courtesy of  Nicholas Hare Architects © Alan Williams Photography © Alan Williams Photography

Crown Woods College / Nicholas Hare Architects

  • Architects: Nicholas Hare Architects
  • Location: Royal Borough of Greenwich, London SE9 2QN, UK
  • Structural Engineer: BDP Engineering
  • Services Engineer: BDP
  • Quantity Surveyor: Cyril Sweett
  • Client: Balfour Beatty
  • Area: 16,500 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Peter Durant, Courtesy of Nicholas Hare Architects

Courtesy of Nicholas Hare Architects Courtesy of Nicholas Hare Architects © Peter Durant Courtesy of Nicholas Hare Architects

Royal Opera House Production Workshop / Nicholas Hare Architects

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow
  • Architects: Nicholas Hare Architects
  • Location: Purfleet Bypass, Purfleet, United Kingdom
  • Structural Engineer: Arup
  • Services Engineer: Arup
  • Quantity Surveyor: Gardiner & Theobald
  • Client: Royal Opera House
  • Area: 4,300 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Hufton + Crow

© Hufton + Crow © Hufton + Crow © Hufton + Crow © Hufton + Crow