ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwide

the world's most visited architecture website


Adidas Selects COBE to Design "Rhombus-Shaped" Flagship Building in Germany

Danish architects COBE have won an international competition to design the Adidas Group’s “Meet & Eat” flagship building at their “World of Sports” headquarters in Herzogenaurach. The 11,000-square-meter “rhombus-shaped” structure is envisioned as a “distinctive landmark” that will provide the campus with a “flexible and user-friendly” public conference center, employee restaurant and showroom. 

“The adidas brand has always been known for technique and functionality, and we have designed a building that reflects and encapsulates these values,” says Dan Stubbergaard, Founder and Creative Director at COBE. “Adidas Meet & Eat will house many functions, both internal and public, and therefore we have created a design that above all is multifunctional and flexible. A design that allows for the building to change and adjust to the different social contexts that the building will house.”


COBE Unveils Design for Danish Red Cross Volunteer House

COBE has released their competition winning design for a new Volunteer House at the entrance of the Danish Red Cross in central Copenhagen. An extension to the existing headquarters, the new space will serve as a common entrance to the entire facility and offer a public “hang out” atop its pitched, terraced roof. 

© COBE © COBE Site Plan. Image © COBE Elevation. Image © COBE

COBE's Adaptive Reuse of Nordhavnen Silo Marks Beginning of Redevelopment


Danish firm COBE is transforming the largest industrial building in Nordhavnen - a silo - into an apartment building with both private and public functions. For COBE, who also created the urban development plans for Nordhavnen, this project marks the beginning of the post-industrial area's future. Nordhavnen is a harbor area located only 4km from Copenhagen's city centre.

 "The exciting thing about old industrial property is how to preserve their soul and at the same time use them for something else," said Klaus Kastbjerg, the owner of the silo, commenting on the adaptive reuse project. To preserve the soul of the silo, the architects will maintain a raw industrial feeling on the interior. Each of the 40 retrofitted apartments will contain visible historic remnants such as existing concrete columns and walls.

Keep reading after the break for more information and images...

Elkiær+ Ebbeskov and Leth & Gori Win Competition for Multifunctional Sports Centre

Danish architects Elkiær + Ebbeskov (E+E) and Leth & Gori have won an invited competition to design a large multifunctional sports building in Langvang, Denmark. Competing against teams led by Dorte Mandrup Arkitekter, CEBRA, COBE and Kontur, their winning proposal features a combined sports hall and community centre consisting of a series of multifunctional arenas for activities and events. The scheme also includes a masterplan of the surrounding area centered around sports and recreation.

European Spallation Source (ESS) / Henning Larsen Architects + COBE + SLA

  • Architects: Henning Larsen Architects, COBE, SLA
  • Location: Lund, Sweden
  • Design Team from Henning Larsen Architects: Jacob Kurek (responsible partner), Michael Sørensen (lead design architect), Helle Basse Larsen (project manager), Mikkel Eskildsen, Daniel Baumann, Martha Lewis, Silke Jörgenshaus, Hanan Ghizzaui, Magnus Kramhøft, Kyd Kitchaiya, Sebastian Mardi, Grace Xu, Uyen Phan and Erlend Lindstad (model)
  • Design Team from COBE: Dan Stubbergaard (responsible partner), Thomas Krarup (lead design architect), David Engell Jessen, Johanne Holmsberg, Rune Veile, Frederik Lyng, Greta Tiedje, Louise Boss Mortensen and Dimitrie Gridorescu
  • Design Team from SLA: Stig L. Andersson(responsible partner and lead design architect), Katrine Sandstrøm and Laura Parsons
  • Area: 100000.0 sqm
  • Photographs: Luxigon

ESS Description

The European Spallation Source (ESS) will become the world’s largest and most advanced research facility for neutron-based research. ESS is located in the university city of Lund in southern Sweden.

© Henning Larsen - COBE - SLA Rendering by Luxigon © Henning Larsen - COBE - SLA Rendering by Luxigon

Prinsessegade Kindergarten and Youth Club Winning Proposal / COBE + NORD Architects

Courtesy of COBE, NORD Architects, PK3 and Grontmij
Courtesy of COBE, NORD Architects, PK3 and Grontmij

Aimed at being a city for kids, the Prinsessegade Kindergarten and Youth Club Winning Proposal by COBE + NORD Architects, in collaboration with PK3 and Grontmij, will be the largest daycare center in all of Denmark. It also presents a big challenge – how to avoid creating a daycare factory when building an institution for so many users. Their design is not just one huge building, but rather a cluster of many small and varied buildings, grouped around two central streets that connect to the surrounding city structure. Like Copenhagen, it has different neighborhoods, different houses, different public spaces, squares and parks. More images and architects’ description after the break.

COBE Awarded Nykredit's Architecture Prize 2012

Nørreport Train Station - Courtesy of COBE
Nørreport Train Station - Courtesy of COBE

Skandinavia’s largest architecture prize, Nykredit’s Architecture Prize of DKK 500,000, is this year awarded to the architectural practice COBE based in Copenhagen represented by architect, Dan Stubbergaard. In its choice the jury emphasised the fact that COBE spans the full professional spectrum from minor construction and urban space design to strategic planning and research. Currently, COBE is most renowned for the design and realisation of the new Nørreport Train Station and is currently detailing the development of the Nordhavn harbour area – one of Scandinavia’s largest and most ambitious metropolitan development projects, says the chairman of the prize jury, Mette Kynne Frandsen, Architect and CEO.

Taastrup Theater / COBE

  • Architects: COBE
  • Location: Tåstrup, Denmark
  • Architects: COBE
  • Co Operator: COWI A/S
  • Client: Realdania and Taastrup Municipality
  • New Building : 250 sqm
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Stamers Kontor, Kim Wendt

© Stamers Kontor © Stamers Kontor © Kim Wendt © Stamers Kontor