ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwide

the world's most visited architecture website

ALA Architects


New Images Take You Inside ALA’s Helsinki Central Library

Take a tour inside ALA Architect’s Helsinki Central Library with a new animation and set of images revealing the project’s spacious interiors. The project, which was awarded to ALA through an international competition, boasts a unique set of programs, such as a ground floor cinema, second story sauna, “Nerd Attic” and dreamy “Book Heaven” that is topped with a cloud-like undulating roof and includes a distinctive outdoor “Citizens’ Balcony.” 

Ground Floor Lobby. Image © ALA Architects Middle Floor "Living Lab". Image © ALA Architects Top Floor "Book Heaven". Image © ALA Architects Top Floor "Citizen's Balcony". Image © ALA Architects

Hipsterkasbah (Otaniemi Campus, Aalto University) / ALA Architects

ALA Architect's submission for Aalto University's Campus2015 international design competition proposed a "conglomerate of buildings to form an incubator of activity." Their aim was to "connect existing structures and projects to create a new areal hotspot, an urban concentration with vivid street life" in order to nurture an "open display of creativity."

Helsinki Central Library Winning Proposal / ALA Architects

ALA Architects have just won the design competition for the new Helsinki Central Library with their entry “Käännös”. Located in the heart of Helsinki, the 16,000 square meter library building will consist almost entirely of public spaces and will offer a wide selection of services. It will serve as the new central point for the city’s impressive public library network and is slated to open in 2018. More images and architects' description after the break.

Cloud City / ALA Architects

Courtesy ALA Architects
Courtesy ALA Architects

Finnish design team, ALA Architects has shared with us their latest commission, a mixed use project in Helsinki, Cloud City. Seeking to take advantage of available space within the urban core, this unique project brings density to a underutilized courtyard within a large existing factory block. Additional images, including a full set of detailed floor plans and a description by the architects after the break.

In Progress: Kilden / ALA Architects

© ALA Architects
© ALA Architects

Architects: ALA Architetcs Location: Kristiansand, Norway Project team: Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston and Birger Grönholm with Niklas Mahlberg, Pekka Sivula, Pauliina Rossi, Pauliina Skyttä, Sami Mikonheimo, Jani Koivula,Auvo Lindroos, Aleksi Niemeläinen, Erling Sommerfeldt, Ingrid Kokkonen, Tomi Henttinen, Harri Ahokas, Anniina Koskela Klaus Stolt Collaborators: SMS Arkitekter AS: Erik Sandsmark, Wenche Aabel, Lasse Stamrud, Hanne Alnes (local partner) WSP Multiconsult AS (structural engineering) Arup Acoustics (hall acoustics) Brekke Strand Acoustics (room acoustics) Sweco Grøner (mechanical engineering) Cowi (electrical engineering) TPC (theater technical engineering) Client: Teater og Konserthus for Sørlandet IKS Project area: 24,000 sqm Project year: In construction Photographs: Courtesy of ALA Architects