We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Faculty of Education-Nijmegen / LIAG Architects

  • Architects: LIAG Architects
  • Location: Nijmegen, Netherlands
  • Design Team: Thomas Bögl, Erik Schotte, Bastiaan Bijloos, Harmen Landman, Jeroen Kaan, Arie Aalbers
  • Area: 36633.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Ben Vulkers, Hannah Anthonysz

© Ben Vulkers © Ben Vulkers © Ben Vulkers © Ben Vulkers

Dutch Architects Transform Rotterdam House Into Terraced "Urban Paradise"

Two Dutch designers, collectively known as HUNK-design, have transformed their 19th century top floor apartment into a "unique city paradise." Architect Bart Cardinaal and artist Nadine Roos, who have lived in parts of the house in central Rotterdam since their student years, have created a large outdoor terraced space amid the rooflines of a built up area. By demolishing the existing pitched roof, they have constructed what they describe as their "Cabrio apartment."

© Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer

Archive Depot / Bekkering Adams Architects

  • Architects: Bekkering Adams Architects
  • Location: Van Harinxmakanaal, The Netherlands
  • Project Architects: Juliette Bekkering, Monica Adams
  • Design Team: Frank Venhorst, Gerard Heerink
  • Area: 500.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: René de Wit

© René de Wit © René de Wit © René de Wit © René de Wit

Erasmus University College in Rotterdam / Erick van Egeraat

© Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode

“Zilverzijde” Social Housing / Atelier Kempe Thill

  • Architects: Atelier Kempe Thill
  • Location: The Hague, The Netherlands
  • Design Team: André Kempe, Oliver Thill, Teun van der Meulen, Rafael Alencar Saraiva, Marcel Geerdink, Anja Mueller, Peter Graf, Stefanie Diwischek, Andris Rubenis, David van Eck
  • Area: 9132.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Ulrich Schwarz

© Ulrich Schwarz © Ulrich Schwarz © Ulrich Schwarz © Ulrich Schwarz

Inside "Open: A Bakema Celebration" - The Dutch Pavilion at the 2014 Venice Biennale

"We consider Bakema not so much an architect of buildings, but an architect of a new idea of what Holland could be--a new national identity, a new national landscape…with an architect in the center of this particular ambition." - Guus Beumer, co-curator of the Dutch Pavilion at the 14th Venice Biennale

Guus Beumer and Drik van den Heuvel, curators of "Open: A Bakema Celebration," sat down to speak with us about this year's Dutch Pavilion at the Venice Biennale. With the help of graphic designers Experimental Jetset, Beumer and van den Heuvel created an emblematic, stripped-down, research-focused display of a particularly Dutch idea: the "Open Society." This was all conveyed within and around a 1:1 model of architect Jaap Bakema's Lijnbaan Shopping Centre (Rotterdam 1954), constructed within the Netherlands Pavilion. 

The hope, as Dirk van den Heuvel explains, is that "the elements of Bakema...may be useful, inspiring for our own practices today. Elements that he developed in questions to housing, planning, modernizing… I think when you come here you will recognize that there's lots of affinities, interesting things that we still work with and that we will work with in the future."

After you watch the video, make sure to read the curator's statement, and see images of the pavilion, after the break.

Open: A Bakema Celebration. The Netherlands Pavilion at the 2014 Venice Biennale. Image © Nico Saieh Open: A Bakema Celebration. The Netherlands Pavilion at the 2014 Venice Biennale. Image © Nico Saieh Open: A Bakema Celebration. The Netherlands Pavilion at the 2014 Venice Biennale. Image © Nico Saieh Open: A Bakema Celebration. The Netherlands Pavilion at the 2014 Venice Biennale. Image © Nico Saieh

Multifunctional Barn / Onix

  • Architects: Onix
  • Location: Groningen, The Netherlands
  • Architect in Charge: Allart Vogelzang
  • Design Team: Robert Bos, Annemieke Meems, Rene Harmanni
  • Photographs: Peter van der Knoop, Courtesy of Onix

© Peter van der Knoop © Peter van der Knoop © Peter van der Knoop © Peter van der Knoop

Apartment Building on the Willem Wilminkplein / Onix

  • Architects: Onix
  • Location: Willem Wilminkplein, 7511 Enschede, The Netherlands
  • Architect in Charge: Allart Vogelzang
  • Design Team: Wouter Stoer, Haiko Meijer, Alex van de Beld, Peter van der Knoop, Ricard Hernandez, Robert Bos
  • Client: Van Wijnen Projectontwikkeling Oost B.V.
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Tjeerd Derkink, Peter van der Knoop

© Tjeerd Derkink © Peter van der Knoop © Tjeerd Derkink © Peter van der Knoop

Multifunctional swimming pool complex De Geusselt / Slangen+Koenis Architects

© Marcel van den Burg © Marcel van den Burg © Marcel van den Burg © Marcel van den Burg

The Dutch Royal Picture Gallery at The Hague to Reopen Following Extensive Renovation

The Mauritshuis, a Dutch 17th century city palace in The Hague, will reopen this week following a large scale renovation and extension designed by Hans van Heeswijk with servicing and fire engineering undertaken by Arup. Similar to Amsterdam's Rijksmuseum, which reopened after a ten year restoration and remodelling in 2013, the Mauritshuis Royal Picture Gallery exhibits one of the finest collections of Dutch Golden Age paintings including Johannes Vermeer's Girl With a Pearl Earring. Alongside a large scale renovation, Hans van Heeswijk have also extended the galleries with new exhibition spaces, an auditorium and educational spaces.

Courtesy of Mauritshuis, The Hague. Image © Ronald Tilleman Courtesy of Mauritshuis, The Hague. Image © Ronald Tilleman Courtesy of Mauritshuis, The Hague. Image © Ronald Tilleman Courtesy of Mauritshuis, The Hague. Image © Ronald Tilleman

Sam Jacob & Wouter Vanstiphout on Curating "A Clockwork Jerusalem"

The British Pavilion at the 2014 Venice Biennale takes the large scale projects of the 1950’s, 60’s and 70’s and explores the "mature flowering of British Modernism at the moment it was at its most socially, politically and architecturally ambitious but also the moment that witnessed its collapse." The exhibition tells the story of how British modernity emerged out of an unlikely combination of interests and how "these modern visions continue to create our physical and imaginative landscapes." To those who know the UK's architectural heritage, this cultural and social history is delivered in a way which feels strangely familiar, whilst uncovering fascinating hidden histories of British modernity that continue to resonate in the 21st century.

We caught up with Sam Jacob, co-founder of FAT Architecture (of which this exhibition is their final project), and Wouter Vanstiphout, partner at Rotterdam-based Crimson Architectural Historians, outside the British Pavilion to discuss the ideas behind, and significance of, A Clockwork Jerusalem.

© James Taylor-Foster
© James Taylor-Foster

Huize Vreeburg / HILBERINKBOSCH Architecten

  • Architects: HILBERINKBOSCH Architecten
  • Location: Dorpsstraat 66, 5241 ED Rosmalen, The Netherlands
  • Architect in Charge: Geert Bosch, Annemariken Hilberink
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Rene de Wit

© Rene de Wit © Rene de Wit © Rene de Wit © Rene de Wit

NL Architects Chosen to Design Arnhem's ArtA Center

Amsterdam-based firm NL Architects have been selected to design Arnhem's new ArtA Center, a new public arts cluster that will house the Arnhem Museum and Focus Cinema. Coming out on top in a shortlist which included BIG, Kengo Kuma & Associates and SO-IL, NL Architects' terraced design features a rooftop urban park with views over the Rhine, subterranean movie halls and an adaptable, open plan stepped museum.

The jury's decision commends the design for the way it "radiates enthusiasm", and the "simple and clear" concept, as well as praising the "inventive and innovative" mentality of the architects. 

More on the design and the jury's selection after the break

Museum. Image Courtesy of NL Architects Arts Square. Image Courtesy of NL Architects Museum. Image Courtesy of NL Architects City View. Image Courtesy of NL Architects

Care Campus #1 / Möhn + Bouman

  • Architects: Möhn + Bouman
  • Location: Schiedam, The Netherlands
  • Architect in Charge: René Bouman
  • Artist: Carol Fulton
  • Area: 1460.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Sarah Blee

© Sarah Blee © Sarah Blee © Sarah Blee © Sarah Blee