We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

“Working with the 99%” wins Future Cities Prize in Venice

Aerial photo of the PRODAC neighborhood. - Courtesy of ateliermob
Aerial photo of the PRODAC neighborhood. - Courtesy of ateliermob

At the 13th Venice Architecture Biennale, three competing projects have been announced winners of the Future Cities: Planning for the 90 per cent compeition: ateliermob (Portugal), Municipal Housing Secretariat of São Paulo (Brazil), and Interazioni Urbane (Italy). The projects were narrowed down from the exhibition’s ten participants, which were selected from more than 100 international submissions. Portugese practice ateliermob has shared with us their winning entry, “Working with the 99%”, a case study on the progress and community work of Lisbon’s self-built PRODAC neighborhood. The jury, comprised of Anna Detheridge, Joseph Grima, Richard Ingersoll, Fulvio Irace, and Mary Jane Jacob, stated: “Ateliermob, “Working with the 99%” a participatory project in Lisbon Portugal based on a different approach which redefines the architect’s role. Ateliermob have envisaged for themselves a central function stemming from the attempt to answer a basic question: how can architects attempt to solve the many problems they see around them working for clients that do not have the money to pay for their services. The answer they found is to place themselves at the center of a process in which the architect becomes mediator, fundraiser, creating an essential link between the public administration, the financial system and the community enabling the local residents without property or rights to achieve social status and dignity.” Continue after the break for the architects’ project description. 

Villa Extramuros / Vora Arquitectura

  • Architects: Vora Arquitectura
  • Location: Arraiolos, Portugal
  • Design Team: Jordi Fornells, Rolf Heinemann
  • Technical Support: Soprenco
  • Collaborators: Bruno Pica, Gonçalo Leite, Edgar Rafael, Mariana Pestana
  • Site Area: 53,000 sqm
  • Costs: 800,000 €
  • Area: 800.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Adrià Goula, Alexandre Gemper

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Alexandre Gemper

Why Spain's Crisis Is the End of An Era

Gehry's Guggenheim Museum in Bilbao, which inspired cities across Spain to get their own "Guggenheim," many of which now stand empty/unfinished in the light of the country's economic crisis. Photo via Flickr User CC Txanoduna
Gehry's Guggenheim Museum in Bilbao, which inspired cities across Spain to get their own "Guggenheim," many of which now stand empty/unfinished in the light of the country's economic crisis. Photo via Flickr User CC Txanoduna

The Recession’s ripples have reached far. We, in the midst of a veritable architecture meltdown, can attest to that. But even our situation can’t compare to Spain’s, a country where “the mother of all housing bubbles” meant the Recession didn’t just land – it tsunami-ed onto her shores. The metaphor may seem overblown, but it’s not so far off. Spain, a country that once stuffed its cities with show-stopping cultural centers, airports, and municipal buildings, has been shocked still.The new Spain is populated with empty high-rises, half-finished “starchitecture,” and plans gathering dust. A quarter of its architects are out of work and about one half of its studios have closed their doors. Spain, once a beacon for architects across the globe, has hit a standstill.  For the first time in decades, thousands of architects are fleeing its shores. So what does this mean for architecture in Spain – and the world? Has the Recession signified the end of an era? Has the torch of architectural innovation been passed? In a word? Yes. Exclusive insight from some of Spain and Portugal’s acclaimed architects, after the break…

Juso Continuing Care Unit / SARAIVA + ASSOCIADOS

© João Morgado
© João Morgado

Architects: SARAIVA + ASSOCIADOS Location: Aldeia de Juso, Cascais, Portugal Project Year: 2012 Photographs: João Morgado

DT House / Jorge Graca Costa

© FG + SG © Fernando Guerra © FG + SG © Fernando Guerra © FG + SG © Fernando Guerra © FG + SG © Fernando Guerra

OCO – Ocean & Coastline Observatory wins [UN] RESTRICTED ACCESS 2011

Courtesy of Manel Espada
Courtesy of Manel Espada

As previously announced, the Portuguese architects behind “OCO – Ocean & Coastline Observatory” have won Habitat for Humanity’s Open Architecture Challenge: RESTRICTED ACCESS 2011. Over 500 teams from 74 countries submitted innovative solutions for the recovery and reuse of disabled and abandoned military sites. These submissions were filtered down to 13 finalists by a jury of 33 esteemed professionals. The Lisbon-based architects of OCO claimed grand prized with their vision to redevelop a desolate military site, that once defended the coast of Trafaria in Portugal, into a civic space that promotes coastal preservation.

Continue after the break for more. 

House in Torreira / Nuno Silva

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Architects: Nuno Silva Location: Torreira, Murtosa Project Year: 2011 Photographs: Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

N2X035 HOUSE / N2X Arquitectos

  • Architects: N2X Arquitectos
  • Location: Azores, Portugal
  • Architects: N2X Arquitectos
  • Design Team: Isabel Ourique, Pedro Furtado
  • Structural Engineer: João Serpa
  • Area: 156.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: José Maria Oliveira

© José Maria Oliveira © José Maria Oliveira © José Maria Oliveira © José Maria Oliveira

227 Flat / OODA

  • Architects: OODA
  • Location: Oporto, Portugal
  • Design Team: Diogo Brito, Rodrigo Vilas-Boas, Francisco Lencastre
  • Area: 150.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: ctrl + N | productions

© ctrl + N | productions © ctrl + N | productions © ctrl + N | productions © ctrl + N | productions

L02CR House / ARQX Architects

  • Architects: ARQX Architects
  • Location: Oporto, Portugal
  • Architects: ARQX Architects
  • Design Team: Miguel Meirinhos, Pedro da Graça Lopes
  • Collaborators: Pedro Oliveira
  • Area: 150.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of arqx architects

Courtesy of arqx architects Courtesy of arqx architects Courtesy of arqx architects Courtesy of arqx architects

Chromatic Screen / Like Architects

© Dinis Sottomayor
© Dinis Sottomayor

Designed and constructed by Like Architects for the 2012 Oporto Show, the Chromatic Screen installation is an intervention representative of their ephemeral work that lies on the border between architecture, design, urban installation and art. The installation is designed using about 2,000 hangers for children’s clothes from IKEA – ‘Bagis’ -, in four different colors – blue, green, pink and orange – that merge into multiple tonalities. More images and architects’ description after the break.

House In Avintes / Gisela Silva Monteiro

  • Architects: Gisela Silva Monteiro
  • Location: 4430 Avintes, Portugal
  • Collaboration: Célia Magalhães, Cláudia Aragão, Eusébio Soares, Nuno Monteiro.
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Marcos Oliveira

© Marcos Oliveira © Marcos Oliveira © Marcos Oliveira © Marcos Oliveira

House in Azóia / Steven Evans - Ricardo Jacinto

  • Architects: Steven Evans - Ricardo Jacinto
  • Location: Sintra, Portugal
  • Structures: Miguel Villar, Sérgio Mártires – Betar
  • Hydraulics: Miguel de Sousa
  • Electricity: Ruben Sobral
  • Area: 250.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Daniel Malhão

© Daniel Malhão © Daniel Malhão © Daniel Malhão © Daniel Malhão

Urban Shelter / Gabriela Gomes

© João Morgado
© João Morgado

Designed by Gabriela Gomes, Shelter ByGG” brings out to public space a sculptural object that can be used as a living space. She proposes the creation of an habitable module, inviting you to rest inside a sculpture installed on a public space. Photographed by Joao Morgado, this project is an artistic manifestation that provides an innovative and unexpected experience as an accommodation space, associated with eco-­‐sustainable solutions and mobility. More images and architects’ description after the break.

Casa Vale do Lobo / ARQUI + Lda

  • Architects: ARQUI + Lda
  • Location: Algarve, Av. 5 de Outubro 21, 8000 Faro, Portugal
  • Area: 600.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: FG + SG

© FG + SG © FG + SG © FG + SG © FG + SG

Grandola Library Proposal / ER Studio

The building of the Municipal Library and Archives Grândola by ER Studio aims to be a timeless reference, an icon that represents not only the past and present of the town of Grândola, but also their future ambitions. Their idea of the Monolith reminds us of the past buildings that have withstood the time, a library and an archive are nothing more than a large repository of knowledge that makes the bridge between past and present. More images and architects’ description after the break.