We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

The Linear House / Green Dot Architects

  • Architects: Green Dot Architects
  • Location: Toronto, ON, Canada
  • Design Team: Saied Mahboubi, Titka Safarzadeh
  • Area: 155.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Tom Arban

© Tom Arban © Tom Arban © Tom Arban © Tom Arban

Canadian Team Takes First in Tirana Architecture Week's "Lost Architecture" Competition

Presented by the Ministry of Culture of Albania and Tirana Architecture Week 2014, "Lost Architecture - [En]Visioning New City Squares" attracted international entries from students and practitioners under the age of forty alike. Designers were invited to submit proposals for the improvement of Pyramid Square in Albania's capital, Tirana, and tasked with reflecting the city's rich history and evolving identity.

Amongst the proposals received was one from a Canadian team comprised of architect Naiji Jiao and landscape architect Seven Xiru Chen, whose entry “The Pyramid Park" was awarded first place. Read more about the winning entry after the break.

Drolet Residence / NatureHumaine

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams

Maison De Gaspé / la SHED architecture

© Maxime Brouillet © Maxime Brouillet © Maxime Brouillet © Maxime Brouillet

Cross-Laminated-Timber Cottage / Kariouk Associates

  • Architects: Kariouk Associates
  • Location: Ladysmith, QC J0X, Canada
  • Architect in Charge: Paul duBellet Kariouk
  • Senior Design Associate: Chris Davis
  • Design Associates: Sarah McMurtry, Adam Paquette, David King
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Photolux Studio/Christian Lalonde

© Photolux Studio/Christian Lalonde © Photolux Studio/Christian Lalonde © Photolux Studio/Christian Lalonde © Photolux Studio/Christian Lalonde

Patisserie À La Folie / Atelier Moderno + Anne Sophie Goneau

© Stéphane Groleau © Stéphane Groleau © Stéphane Groleau © Stéphane Groleau

Cowichan Regional Visitor Centre / Cohlmeyer Architecture

© Bob Matheson Photography © Bob Matheson Photography © Bob Matheson Photography © Bob Matheson Photography

Barsa Taberna / +tongtong

  • Architects: +tongtong
  • Location: St. Lawrence Co-Operative Day Care Inc., 4 Market Street, Toronto, ON M5E 1M6, Canada
  • Area: 3000.0 ft2
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Lisa Petrole Photography

© Lisa Petrole Photography © Lisa Petrole Photography © Lisa Petrole Photography © Lisa Petrole Photography

ABSTRAKT Studio Architecture Chosen to Design Canadian Memorial to the Victims of Communism

ABSTRAKT Studio Architecture has won a nation-wide competition to design Canada’s national memorial to the victims of communism in Ottawa. Select from six finalists, ABSTRAKT’s provocative design superimposes 100 million singular pixel-like memory squares, each representing the fingertip of the lives lost, on a folded triangular concrete plane. 

“As the most prolific communist murderer Joseph Stalin famously said: 'One death is a tragedy; one million is a statistic’… This 'statistic' takes main stage in our design by realizing its sheer enormity, thus raising awareness that every human life is unique and precious,” stated ABSTRAKT. 

Closse Residence / NatureHumaine

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams

Inclusivity as Architectural Program: A Reflection on Vancouver's Woodward’s Redevelopment Five Years On

Officially opened in 2010, the Woodward’s Redevelopment project designed by Vancouver based Henriquez Partners Architects and situated in the city’s Downtown Eastside (DTES), was a contentious proposal from the time of its inception, and has continued to be so in the almost five years since its completion. Yet as the large-scale mixed-use complex, and its role in the community, nears the first of many milestone anniversaries, it offers us a chance for critical reflection and allows for perceptions and understandings to be gathered and assessed.

What has made Woodward’s an interesting case study, however, is the project’s attempt to act as a model for responsible development with respect to the regeneration of its surrounding urban and community context. Yet there has also been much criticism, with fears over rapid gentrification and claims that it has displaced some of the community’s most at-risk residents. For managing partner Gregory Henriquez, however, it was seen as an opportunity to introduce a place of inclusivity into the neighbourhood and as a chance to “share a portion of the wealth created in real estate development to support the greater good.”

© Bob Matheson The umbilical-cord-like "rebirth stair" is a defining feature of the development's public space. Image © Bob Matheson © Paul Worchal © Bob Matheson

OMA Tops Out on Beaux Arts Museum in Quebec

  • Architects: OMA
  • Location: Discovery Pavilion of the Plains of Abraham, 835 Avenue Wilfrid-Laurier, Québec, QC G1R 5H8, Canada
  • Architect in Charge: Shohei Shigematsu
  • Project Year: 2016
  • Photographs: MNBAQ, Idra Labrie, OMA / Luxigon, Provencher-Roy, Courtesy of OMA

© OMA / Luxigon View from Grand-Allée. Image © MNBAQ, Idra Labrie Exterior Stair. Image © MNBAQ, Idra Labrie Atrium Stair: View from B1. Image © MNBAQ, Idra Labrie

New Halifax Central Library / Schmidt Hammer Lassen + Fowler Bauld & Mitchell

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk

ATRIUM - Groupe Dynamite / Ædifica

  • Architects: Ædifica
  • Location: Montreal, QC, Canada
  • Area: 9800.0 ft2
  • Project Year: 2014
  • Photographs: François Descôteaux

© François Descôteaux © François Descôteaux © François Descôteaux © François Descôteaux

REX Cantilevers Stacked Library Entry Over Downtown Calgary Site

REX has shared with us their competition proposal for Calgary’s New Central Library (NCL). Though Snøhetta and DIALOG ultimately won the competition, REX was shortlisted as a finalist with an unconventional scheme that was based on adaptability, serendipity and treating the librarians as curators. By literally stacking the library’s program according to the client’s desired sequence, REX formulated six typological clusters hoisted on top an illuminated plinth. 

Check out the complete proposal, after the break. 

© REX © Luxigon © Luxigon © Luxigon

Prince Philip Residence / Thellend Fortin Architectes

© Charles Lanteigne photo © Charles Lanteigne photo © Charles Lanteigne photo © Charles Lanteigne photo

Garden House / LGA Architectural Partners

© Ben Rahn/A-Frame © Ben Rahn/A-Frame © Ben Rahn/A-Frame © Ben Rahn/A-Frame

The Bibliothèque du Boisé / Consortium Labonté Marcil, Cardinal Hardy, Eric Pelletier architectes

  • Architects: Lemay
  • Location: Montreal, QC, Canada
  • Architects: Consortium Labonté Marcil, Cardinal Hardy, Eric Pelletier architectes
  • Presented by: Lemay
  • Area: 5000.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Yien Chao

© Yien Chao © Yien Chao © Yien Chao © Yien Chao