We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Building Transformed Into Giant Rubik's Cube

For his thesis project, Javier Lloret turned a building into a giant, solvable Rubik's Cube. Making use of the media facade of the Ars Electronica in Linz, Austria, he projected the world's most famous handheld puzzle onto a huge scale - inviting passers-by to solve the puzzle. In the process, Lloret transformed the nearby area, showing that (when used correctly) technology can make the urban environment more fun.

Read on to find out how Lloret did it...

© Javier Lloret & Michaela Lakova © Javier Lloret & Michaela Lakova © Javier Lloret & Michaela Lakova © Javier Lloret & Michaela Lakova

Trattner Scharfetter Residence / LP Architektur

© wortmeyer photography © wortmeyer photography © wortmeyer photography © wortmeyer photography

City Cemetery St. Martin / Heidl Architekten

  • Architects: Heidl Architekten
  • Location: Linz, Austria
  • Landscape Architecture: DI Barbara Bacher, Linz
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Josef Pausch

© Josef Pausch © Josef Pausch © Josef Pausch © Josef Pausch

Gusswerk Extension / LP Architektur

© wortmeyer photography
© wortmeyer photography
  • Architects: LP Architektur
  • Location: Salzburg, Austria
  • Collaborators: hobby a., CS-architektur, Strobl Architekten
  • Area: 13168.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: wortmeyer photography

© wortmeyer photography © wortmeyer photography © wortmeyer photography © wortmeyer photography

Town Centre Sarleinsbach / Heidl Architekten

  • Architects: Heidl Architekten
  • Location: 4152 Sarleinsbach, Austria
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Josef Andraschko, Otto Hainzel

© Josef Andraschko © Josef Andraschko © Josef Andraschko © Otto Hainzel

Meiberger Holzbau Office / LP Architektur

© wortmeyer photography © wortmeyer photography © wortmeyer photography © wortmeyer photography

2226 / be baumschlager eberle

  • Architects: be baumschlager eberle
  • Location: Lustenau, Austria
  • Project Architect: Jürgen Stoppel
  • Assistance: Hugo Herrera Pianno, Markus Altmann
  • Structural Engineer: Mader &Flatz
  • Light Planning: Ingo Maurer
  • Energy Optimization: PhD. Lars Junghans
  • Area: 13138.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Eduard Hueber

© Eduard Hueber © Eduard Hueber © Eduard Hueber © Eduard Hueber

Emberger Residence / LP Architektur

© wortmeyer photography © wortmeyer photography © wortmeyer photography © wortmeyer photography

Muk / Ma hoRe

  • Architects: Ma hoRe
  • Location: Saalfelden, Austria
  • Design Team: Andreas Hoerl, Robert Reichkendler
  • Area: 250.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Courtesy of Ma hoRe

Courtesy of Ma hoRe Courtesy of Ma hoRe Courtesy of Ma hoRe Courtesy of Ma hoRe

House G / Dietger Wissounig Architekten

© Paul Ott © Paul Ott © Paul Ott © Paul Ott

Atrium Amras / Zechner & Zechner

© Thilo Härdtlein © Thilo Härdtlein © Thilo Härdtlein © Thilo Härdtlein

Auditorium Center in WU Campus / BUSarchitektur

  • Architects: BUSarchitektur
  • Location: Welthandelsplatz, 1020 Viena, Austria
  • Design Team: Laura P. Spinadel, Jean Pierre Bolivar, Bernd Pflüger
  • Project Area: 28349.0 m2
  • Project Year: 2013
  • Photography: Courtesy of BOAnet.at

Courtesy of BOAnet.at Courtesy of BOAnet.at Courtesy of BOAnet.at Courtesy of BOAnet.at

WU Campus Masterplan / BUSarchitektur

Courtesy of BOAnet.at
Courtesy of BOAnet.at
  • Architects: BUSarchitektur
  • Location: Welthandelsplatz, Vienna, Austria
  • Team: Laura P. Spinadel, Jean Pierre Bolivar, Bernd Pflüger
  • Project Area: 67000.0 m2
  • Project Year: 2013
  • P: Courtesy of BOAnet.at

Courtesy of BOAnet.at Courtesy of BOAnet.at Courtesy of BOAnet.at Courtesy of BOAnet.at

House BCU / [tp3] architekten

© Mark Sengstbratl
© Mark Sengstbratl

© Mark Sengstbratl © Mark Sengstbratl © Mark Sengstbratl © Mark Sengstbratl

Exac-Wu Executive Academy / NO.MAD

  • Architects: NO.MAD
  • Location: Vienna, Austria
  • Architect In Charge: Eduardo Arroyo
  • Area: 20200.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Roland Halbe

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe

House WHV / [tp3] architekten

© Ulrich Kehrer © Ulrich Kehrer © Ulrich Kehrer © Ulrich Kehrer