Town Hall and Health Center / Henning Larsen Architects

Courtesy of

Spearheading the development of the new district in , Demark, the town hall and health center will be the uniting center of the new Municipality of the city as one of the first buildings in the new planned urban area around Station. Designed by Henning Larsen Architects, their proposal won the highest score for all criteria in the competition to get the first prize. The health center will become an active part of the town hall, while at the same time offering citizens the opportunity to use the area outside town hall opening hours. More images and architects’ description after the break. (more…)

Sberbank Corporate University / Erick van Egeraat

Courtesy of Erick van Egeraat

Dutch architect Erick van Egeraat recently won the international competition for the new 32.000m2 Sberbank corporate University. As ’s largest and oldest state run bank with over 250.000 employees and 20.000 branch offices in the country, the new Sberbank University will provide , seminars, and team building programs to the company’s top professionals to continuously improve their performance within the corporate standards. The Sberbank University is expected to be completed in 2013. More images and architects’ description after the break. (more…)

Fishing Boat Harbor and ‘River’ of Liopetri / Various Architects

entrance view 01

The first prize winning competition proposal for the Fishing Boat Harbor and ‘River’ of was designed by the collaborative effort of architects Iereidis Vasilis, Michael Aimilios, Zomas Alexandros, Mitakou Eleni, Raisi Alexia, Hatzopoulos Dimitris, Fanou Paraskevi, and Lada Anastasia. With the challenge for a proposal that would provide all the necessary facilities for the fishing boat harbor and create a park that focuses on environmental , this design stands as a binary between experience and function. As an outcome there are no clear boundaries between the fishing boat harbor and the park or in that sense between any other of the proposed interventions. More images and architects’ description after the break. (more…)

Tokyo Fashion Museum Proposal / MUS Architects

Courtesy of

Designed by MUS Architects, their proposal for the Fashion Museum was recently named the winner of the World Architecture Awards 20+10+X. The whole structure of the building, from the entry yard to the top of the tower has been wound with a homogenic lether relating to the basic fabric of every fashion designer and constituting the base of every collection. Fibers of the fashion museum are lead in two rows – one layer of fiber winds around the building clockwise, the other one counter-closkwise thus resulting in a kind of a plaiting. Due to the small dimensions of the parcel being located in the intensely urbanized city tissue of Tokyo, the wide program of the fashion museum has been set up vertically on 22 levels (19 of which above the ground level). The result is a functional ‘pile’ of layers – ‘program squares’. More images and architects’ description after the break. (more…)

Sisli Halide Edip Adivar Mosque and Social Complex Winning Proposal / Kolektif Mimarlar

Courtesy of

The first prize winning proposal for the Halide Edip Adivar Mosque and Social Complex is an objection to the continuing entegrist attitude-action which is mostly validated on mosque design and kept popular in media of . Designed by Kolektif Mimarlar, one of the main ideas of the design is to produce a well integrated structure with its surrounding and the nearby dwellers, where additional functions to the mosque can take place. More images and architects’ description after the break. (more…)

Update: Iceberg / CEBRA + JDS + SeARCH + Louis Paillard

Iceberg Tops Out ©

We love seeing a project through fruition, and after being introduced to the collaborative vision of the Iceberg for Arhus, , we were anxiously awaiting its construction.  As we have previously shared, the Iceberg, or “Isbjerget” in Danish, was designed as an iconic waterfront marker to invigorate the harbor front’s transformation from a sole industrial entity to a residential and commercial hub.   Construction is swiftly progressing on the four building block, and earlier this week, the team enjoyed the project’s “topping out” ceremony.

More about the Iceberg after the break. (more…)

72 Hour Urban Action Stuttgart 2012 Competition Winners

Toy Parking by TÜFTLER team – 1st Prize / © Isabelle Willnauer

Completed July 2012 in , , the winners of the 72 Hour Urban Action competition were recently announced. With only three days and nights to design and build interventions in public space, 120 creative people, working in 10 international teams stormed sites along the Wagenhallen area and Nordbahnhof street in the center of the city, where the much debated redevelopment plan of Stuttgart 21 has its most immediate and significant effect. The first prize went to team TÜFTLER, for creating a non-judgemental courtyard in response to their Toy Parking mission. More images and information on the winning teams after the break. (more…)

Shaw Contract Group Design is…Award Winners

In its seventh year, the Shaw Contract Group recently announced the winners in their Design Is… Award program, which honors architecture and design firms that are changing the very idea of what design is. Through these winning projects, selected from commercial spaces from around the globe, we see how design is redefining the way we work, play and organize our lives. Out of 285 entries from 19 countries, the following five winning firms that won the Design Is… Award for 2012 can be viewed after the break and seen in the video above.

(more…)

2012 CAE Educational Facility Design Awards Announced

© Benjamin Benschneider. Bertschi School Living Science Building, by KMD Architects, a Recipient of a Merit Award in Educational Facility Design by the .

The American Institute of Architects’ () Committee on Architecture for Education (CAE) has selected 15 educational and cultural facilities for this year’s CAE Educational Facility Design Awards. The 15 winners represent the best of emerging trends and ideas, “honor excellence in planning and design, and disseminate knowledge about best practices in educational and community facilities,” according to the AIA’s press release.

See the complete list of winners, after the break…

(more…)

France Ministry of Defense / ANMA

© ArteFactory

Designed by ANMA to act as a natural machine, the new headquarters of the Ministry of Defense, located in southwestern Paris, includes a health center, restaurants, media and sport centers as well as a crèche. This complex structure, designed around the strictest security requirements, is the largest public building to be built in for 20 years. The structure aims to present an image of the armed forces, not only as a protective force, but a strong and stately force as well. More images and architects’ description after the break. (more…)

Klaksvik City Center / LCLAOFFICE + Lateral Office

© + Lateral Office

Last week, we shared LCLAOFFICEs conceptual proposal for the Kiev Islands, a proposal which connected the urban with the natural through an activated network of activities.  In their shortlisted entry for the , the firm teamed with Lateral Office to relink the city of Klaksvik with both of its bays.  Such a move allows the urban development, which has historically happened along the length of the bay, and the civic and public institutions, which have been concentrated in an urban corridor, to connect people with the water.

More after the break. (more…)

National Mall Design Winning Proposal / Gustafson Guthrie Nichol + Davis Brody Bond

© GGN / Methanoia

Gustafson Guthrie Nichol and Davis Brody Bond were recently announced as the winners of the National Mall competition for Union Square. As the country’s most visit park, attracting more than 25 million visitors annually, Union Square is the site of major historic events from presidential inaugurations to public gatherings and demonstrations. Located at the base of the Capitol, they were judged on the flexibility, sustainability, and creativity of their design and how well it reflects the established vision and design influences of this historic setting. More architects’ description after the break. (more…)

Tehran Stock Exchange Competition, 1st Prize: Alejandro Aravena Architects & VAV Studio

Exterior South © Architects

During the last few years the world has witnessed dramatic changes. Our world is no longer rural, economic models are struggling, and the centres of innovation and political power have shifted.

It is this context that explains why the recently held competition for the new Tehran Stock Exchange is relevant beyond the building. The Physical Development Research Center organized a competition between 29 top architecture firms, later narrowed down to eight after a RFQ process, who each worked with a local Iranian firm. In a country experiencing a very unique economic moment, the brief of the competition aimed to challenge the typology of the stock exchange in general, as well as factors that could alter this type to address cultural factors specific to its location. Thus, the firms were asked to look at how this program has developed throughout history while also undertaking a thorough analysis of the specifities of this project.

The jury was composed by local architects Mehdi Alizadeh, Farhad Ahmadi, Bahram Shirdel, Hossein Sheikh–Zeineddin and Nader Tehrani (MIT Head of Architecture, principal at NADAAA) as spokesperson.

Alejandro Aravena (founder of Alejandro Aravena Architects, Executive Director of ELEMENTAL) together with local office VAV Studio were selected as the winners for their artful, considered, and minimal, project; of the various proposals, it was the only project which took into consideration functions and forces, geometry and geography, and an organization that distributed its program in a field condition, evenly spreading its function to best capture, light, views, cross ventilation, as well as shade. In turn, it produces a timeless (yet fast-paced) character of the stock exchange as an institution, a building that extends broader traditions while mirroring the current state of its country.

Aravena’s entry stood out from the rest as it was conceptually distinct, aligned with the brief of the competition. Other highlights of this entry are its geometry, structural base, sensitivity to climate, and relation to its mountainous landscape, which are explained further in the architect’s description below:

A monolithic figure at a first glance, the building achieves a particular transparency thanks to the hollow blocks used on its skin, turning into a lamp that is transparent to the public.

The decision of the jury, while unanimous, is only a recommendation to the client, so we will keep you informed as the project moves forward.

Read the complete architect’s description, with renders and drawings, after the break:

(more…)

Army Residential Complex / Hootanpei

Courtesy of

Located in a land about 80 hectares in , the design for the Army Residential Complex by Hootanpei was chosen in an architectural competition. With the contractor’s demand of 28-30 towers with 20-30 floors, the most important factor of design was minimum interference between pathways and driving ways and also suitable green places to create comfort and welfare for residents. More images and architects’ description after the break. (more…)

Housing Development / kit Architects

Courtesy of

Designed by kit Architects, in collaboration with schibliholenstein architekten, the winning proposal for a 33 apartment housing development in Nuerensdorf, , Switerland consists of six buildings, which occupy the land equally. The loose alternating arrangement allows multiple connections to the open countryside in the north and to the garden framed single and multi-family dwellings in the immediate neighborhood. More images and architects’ description after the break. (more…)

Tadao Ando: New Japan National Stadium International Design Competition

The current Kasumigaoka National Stadium.

Japanese architect and the Sport Council (JSC) has launched the an international design competition for the new National Stadium of Japan. The stadium will become the new symbol of Japan and feature world-class events with the world’s largest spectator capacity and the world’s finest hospitality.

The new venue is slated for competition in 2018 and is already committed to hosting the 2019 Rugby World Cup. It will also be offered to host the FIFA World Cup, the IAAF World Championships in Athletics, concerts by world-renowned entertainers, and a wide range of other significant cultural and artistic events. And, if Japan is selected to host the 2020 Olympic Games, it will be used as the primary venue.

Continue reading for more details and a video message from Tadao Ando. (more…)

Shortlist Revealed for New Keelung Harbor Service Building

Courtesy of New Keelung Harbor Service Building Competition Website

The international competition for a new service building in ’s major port city Keelung called for the design of a modern passenger and cargo terminal transfer station and maritime gateway art plaza. The objective is to improve the quality of the services for passengers and cargo, accelerate the development of surrounding areas, and ultimately promote local prosperity of the region. The new service building design is to be a new “Gateway to the Nation” – one that could become a form of Landmark Architecture of Keelung. The site of the new building should be integrated with the other commercial buildings in an effort to develop the entire area. The diverse programs cover an area of 82,615 m2 and include car and coach parking.

The two-stage competition was announced in early May 2012 and recieved thirty one submissions from twelve countries in the first stage. On July 19th the jury unveiled five nominated groups to continue to the second stage whose deadline is in September.

Follow us after the break for details on the five shortlisted firms. (more…)

Oudenaarde Sports Complex / Koppert + Koenis Architects

Courtesy of

Koppert + Koenis Architects were recently announced as winner of the competition by the Flemish Government with their contribution for a double sports accommodation in , Belgium. The sports complex will facilitate the sports education of the local primary and secondary schools during the day and local sports clubs during the evening hours. The jury was charmed by the clear setup and the optimal sports and teaching facilitating design resulting in simplicity and a realistic integration with its surroundings. More images and architects’ description after the break. (more…)