Kelly Minner

Beaty Biodiversity Center and Aquatic Ecosystems Research Laboratory / Patkau Architects

© James Dow

The Beaty Biodiversity Center and the Aquatic Ecosystems Research Laboratory are located on Main Mall, the central north/south spine of the University of British Columbia. Together they form a complex of related environmental science functions; a new campus precinct organized around a generous exterior courtyard space which is bisected by new cross-campus pedestrian and bicycle connections.

The principal exhibition space of the museum located within the Beaty Biodiversity Center is a glass “lantern” featuring an enormous skeleton of a Blue Whale creating a public face for the complex towards the Mall.  Follow the break for drawings and photographs.

Architects: Patkau Architects
Location: , British Columbia, Canada
Client: University of British Columbia
Project Year: 2002 – 2009
Photographs: James Dow

Estadio Único Ciudad de La Plata / Roberto Ferreira & Arquitectos Asociados

Courtesy of the General Secretariat of the Government of the Province of

Architects: Roberto Ferreira & Arquitectos Asociados (RFArq)
Location: Buenos Aires,
Photographs: Courtesy of the General Secretariat of the Government of the Province of Buenos Aires

Dublin Grounds of Remembrance / PLANT Architect

© Stephen Evans

Landscape: PLANT Architect
Location: Dublin, , USA
Project Team: Lisa Rapoport, Chris Pommer, Mary Tremain, Lisa Moffitt, Olivia Mapue, Elise Shelley, Jane Hutton, Heather Asquith
Project Year: 2009
Photographs: Stephen Evans

Video: Oki Sato of nendo

Nendo in Japanese means free forming clay almost like Play-Doh, founder goes on to further describe the meaning to represent in the end ‘flexibility’.  The company, which he established in Tokyo in 2002 after graduating with an architecture degree from Waseda University, has steadily gained momentum (they now have a second office in Milan) and recognition.  Focusing on small ideas that provide a strong impact, Sato shares, “we don’t specialize in anything it is the story that is important.”  ‘s designs, are able to simultaneously remain clean and minimal while remaining friendly or as Sato describes it, “he doesn’t want to make them cold, it needs a pinch of humor.”

Take a look at nendo‘s work featured on ArchDaily.  The PUMA House design incorporated vine like staircases giving the space a unique character and key display stands for PUMA sneakers.  The resulting effect is in the words of the firm, “a strong reminder that we exercise our bodies daily going up and down stairs, and has a visual connection with stadium stairs and podiums too, to bring in PUMA’s important relationship with sports. The stairs bring a sense of movement to the interior, enabling a three-dimensional product display that fully uses its space and allows visitors to experience PUMA’s worldview.”

AD Review: From the Archives

AD Review: From the Archives presents a wide array of architecture to feature today. While looking back over this particular week from years past we found museum and residential projects to highlight along with religious, institutional and educational architectural works.  From Poland to Israel, Chile and France, these projects are well worth a second look.

Rem Koolhaas on Charlie Rose

On October 19th Charlie Rose interviewed founding partner Rem Koolhaas (his fifth appearance on the show).  The discussion ranges from Koolhaas’ current interest in the countryside, rather than the city, his firm’s newly completed Milestein Hall project at Cornell University, and the launch of the book Project Japan: Metabolism Talks written with Hans Ulrich Obrist and edited by Kayoko Ota.  Watch the interview here.

National Mall Competition Finalists Announced

Over 1,200 entires from 30 states and 10 countries submitted applications for the National Mall competition. Late last month fifteen design teams were chosen as finalists to advance to the second stage of this prestigious contest.

Hosting 25 million visitors annually, the National Mall will undergo an estimated $700 million restoration beginning in 2012. The competition has been broken down into three areas of restoration: Union Square including the Reflecting Pool and the Ulysses S. Grant Memorial, Sylvan Theater on the Washington Monument Grounds, and the Constitution Gardens between the Vietnam Veterans Memorial and the Lincoln Memorial.

Among the finalists to move on to stage two of the competition, Diller Scofidio Renfro, , and Rogers Marvel Architects who are shortlisted for two out of the three areas of restoration, as well as Snohetta, Michael Maltzan Architecture, Ten Arquitectos, and Bohlin Cywinski Jackson who are finalists for one area of restoration.

“Entrants were evaluated on past design performance, philosophy, design intent, thoughtfulness, creativity and overall resume,” according to a release from the Trust of the National Mall. The jury, compiled of architects, professors and other members of the architecture community, included Michael Gericke of Pentagram NYC and Pritzker Prize Laureate Thom Mayne founder of .

The second stage of the competition includes interviews of the teams conducted by the Trust for the National Mall and the National Park Service, and the last stage will include proposed plans for the restoration. The competition will culminate in May 2012 and the proposed designs from stage three of the competition will be available to the public prior to the winning design being selected.

Follow the break for a complete list of design finalists for the National Mall Competition.

Praemium Imperiale Art Awards 2011 Ceremony

© The Japan Art Association/The Sankei Shibun
Named as the Praemium Imperiale 2011 Award recipient for architecture, , was recognized at a formal ceremony in Tokyo last month along with fellow award winners Bill Viola (Painting), Anish Kapoor (Sculpture), Seiji Ozawa (Music), and Judi Dench (Theatre/Film). The Imperial Highness Prince Hitachi, honorary patron of the Japan Art Association, presented the specially-designed gold medals and diplomas to the esteemed class of Laureates. Carrying prizes of approximately $195,000 each, the awards recognize lifetime achievement in the arts in categories not covered by the Nobel Prizes.

AD Review: From the Archives

The ArchDaily archives this week provided a number of buildings utilizing a variety of different materials. From a bamboo enveloped house to a mixed-use building with a facade system of aluminium carbonated drink cans these projects, also including a 350 meter free-spanning steel rib structured mall, are all worth a second look. Follow the break for these buildings and many more.

Video: Stirling in Stuttgart

‘James Frazer Stirling: Notes from the Archive’ provides a rare glimpse into the works of , renowned British architect, Pritzker Prize laureate (1981), and Yale School of Architecture professor, the Canadian Centre for Architecture (CCA), Montréal and the Yale Center for British Art, New Haven have co-organized this impressive exhibit on display at Stirling’s own Neue Staatsgalerie in Stuttgart until January 15th.

Featuring the exhibition curator, Anthony Vidler Dean and Professor of The Irwin S. Chanin School of Architecture at The Cooper Union, the video highlights Stirling’s works: the Engineering Building of Leicester University (1959-63), History Faculty Library in Cambridge (1964-67), Florey Building for Queen’s College at Oxford University (1966-71), along with the 1970 competition entry for the New Civic Centre in Derby, Nordhein-Westfallen Museum (1975), and Wallraf-Richartz Museum (1975).  The works ‘reveal Stirling’s wide ranging approach to architectural composition and language, as well as the fundamental importance of historical and modernist architecture to his work.’  On display are more than three hundred original architectural drawings, models and photographs.

In Progress: Tate Modern Expansion / Herzog & de Meuron

© Herzog & de Meuron

Currently under construction, it has been announced that the Herzog & de Meuron designed first phase of the new development of will open in the summer of 2012. The launch will be part of the London 2012 Festival which will be the culmination of the Cultural Olympiad.

Phase 1 of the development includes the opening of the former power station’s spectacular Oil Tanks – enormous circular spaces over thirty metres across and seven metres high. These massive industrial chambers have lain unused since the power station was decommissioned. They are now being transformed into what promise to be some of the most exciting new spaces for art in the world. A further series of neighbouring galleries will provide a range of new spaces for works from the Tate Collection, including two raw concrete galleries and a unique steel-lined gallery. The Oil Tanks will also act as innovative social and learning spaces, as well as being equipped for a diverse programme of live performances and events, including a crush bar and full back of house facilities.

Milstein Hall at Cornell University / OMA

© Matthew Carbone

Milstein Hall, the new 25,000 sqf flexible studio space at Cornell’s College of Architecture, Art and Planning (AAP) in upstate New York, was opened last month for students.  The first new building in over 100 years for the AAP, the design by OMA was led by partners Shohei Shigematsu and Rem Koolhaas in collaboration with associate Ziad Shehab.

“Not only is this going to be our new home, but everyone has a new attitude,” AAP student Ben Waters told the Cornell Sun. “Everyone has this new-found sense of pride for the program.”  The excitement from students and the AAP surrounding the new hall comes with no surprise considering the danger that the program faced in early 2009 – threatening both their accreditation and the hopes of a new designed building eliminated from the campus.

© Matthew Carbone

Featuring a unique hybrid truss system of 1,200 tons of steel to support two dramatic cantilevers Milstein Hall provides a must needed connection between the existing Sibley and Rand Hall.  Professor Mark Cruvellier shared, “We have a couple of buildings here on campus that were always divided, and we’d always have to run back and forth in the middle of winter.  Here, we have a building that not only connects Rand Hall and Sibley Hall together, but one that also embodies architecture and design ideas.”

Enclosed by floor-to-ceiling glass and a green roof with 41 skylights, this “upper plate” cantilevers almost 50 feet over University Avenue to establish a relationship with the Foundry, a third existing AAP facility.  The truss system allows for a wide-open upper plate that will house sixteen design studios.

“The upper plate of the box was a direct response to the need for interaction that the art field entails, though we realize this cannot be perfectly achieved or designed by architecture,” Shigematsu commented. “Our ambition for the upper plate was for it to serve as a pedagogical platform for the architecture, art and planning departments – an open condition that could trigger interaction and discussion. I am sure the students and faculty will generate unexpected uses and conditions that go beyond what we have planned for it.”

Thanks to architectural photographer Matthew Carbone for the amazing photos of this project!

Architects: OMA
Location: Ithaca, New York, USA
Client: , College of Architecture, Art and Planning (AAP)
Project Area: 47,000 sqf addition to the College of Architecture, Art and Planning – Studios, Crit spaces, Auditorium, Exhibition, Exterior Workspace and Plaza.
Project Year: 2009-2011
Photographs: Matthew Carbone

Shelburne Museum / Ann Beha Architects

Courtesy of

Shelburne Museum in Shelburne, Vermont is one of North America’s finest, most diverse and unconventional museums of art, design and Americana. Over 150,000 works are exhibited in a remarkable setting of 39 exhibition buildings, 25 of which are historic and were relocated to the Museum grounds.

Ann Beha Architects’ design for Shelburne’s new center for art and education establishes a striking presence along Vermont’s Route 7. This project is part of the Museum’s $14M capital campaign. Construction is tentatively planned to start next year with the center opening in 2013.

BOFFO Building Fashion

A kickstarter campaign to raise funds ensuring the continuation of the BOFFO Building Fashion
venture is underway.
celebrates cutting edge design through a series of temporary retail installations showcasing the work of an architect paired with a fashion designer. Each of five projects receives a $20,000 stipend for all construction, three of which have been completed already with the two remaining projects waiting for funding. All three of these projects can be seen here on ArchDaily, Patrik Ervell + Graham Hudson, Irene Neuwirth + Marc Fornes / TheVeryMany, and Nicola Formichetti + Gage/Clemenceau Architects

Anschutz Commons / Semple Brown Design

© Miller Hall Photography

Architects: Semple Brown Design
Location: Denver, Colorado,
Project Area: 15,000 sqf
Project Year: June 2011
Photographs: Miller Hall Photography

AD Review: From the Archives

Among the ArchDaily archives for this week are BIG’s impressive 8 House, a haystack house in the netherlands, the tortoise shell inspired pavilion in Chicago’s Lincoln Park, a rammed earth winery in Australia, and a nature center in Bangladesh.  Follow the break to read highlights of the archives and links to their original project features.

David Baker on Hedonistic Sustainability

h2 Hotel by & Partners © Brian Rose

David Baker will lecture this coming Wednesday on the topic of ‘Hedonistic Sustainability’ specifically referencing the LEED certified h2 Hotel.  David Baker & Partners green design for the hotel, along with the challenges and opportunities of building a design business with a social commitment, will be the focus of the discussion.  The lecture will be held at the Fashion Institute of Design & Merchandising and is free and open to the public

David Baker recently received the 2012 AIACC Distinguished Practice Award.  Highlighting Baker’s career which has shown a dedication of commitment to the built environment, the award is given annually and recognizes significant contributions toward a specific building type, responses to challenges, ability to collaborate, innovation and design excellence.

Bamboo Residency / group8

© Régis Golay, FEDERAL STUDIO

Architects: group8
Location: Geneva,
Project Area: 14,000 sqm
Project Year: 2007-2011
Photographs: Régis Golay, FEDERAL STUDIO