Karissa Rosenfield

Winners of the 2014 LEAF Awards Announced

Refurbishment of the Year: BIG Library; Gourdon, / CoCo Architecture with Atelier RK © Edouard Decam

Winners have been announced for the 2014 LEAF Awards. Spanning 14 categories, including best refurbishment of the year (pictured above), all winning projects “demonstrate buildings that are setting the benchmark for the international architectural and design community.” 

See which project landed Jean Nouvel top honors, after the break.

Marc Fornes & THEVERYMANY Fill Storefront with Immersive, Ultra-Thin Shell Structure

© Miguel de Guzmán

Marc Fornes & THEVERYMANY has constructed a light-weight, ultra-thin self-supported shell structure augmented by artist Jana Winderen’s engineered sounds at the Storefront for Art and Architecture in City. Now on view through November 21, the “Situation Room” presents itself, as Storefront describes, “a vibrating sound experiment that that aims to transform architecture into animated sensible form.”

“The overall form is an aggregate of twenty spheres of incremental diameters, combined to create an envelope of experiential tension, a sort of sublime dialogue between the comfort of the known and an uneasy interaction with the unknown,” described Fornes. “The resultant morphology resonates with a series of distributed transducers and lighting sources playing out through streams of porosity derived from structural stress flows across the elements.”

More images and information about the “Situation Room,” after the break.

Competition Entry: OYO’s Kortrijk Campus Scheme Awarded Second Prize

© OYO – Open Y Office

OYO – Open Y Office, together with Arch&Teco, has received second prize among nine participants in an invited competition for a new Howest campus building in .

“We envision this new campus as an interactive field where we catch the classrooms in the middle; conceived as areas of focus. This field contains lecture rooms, informal meeting spaces, restaurant, bar, shop and lounge areas and wraps around the area of focus; connecting the park all the way up to the roof garden where students, teachers, alumni, companies and neighbors are invited to shop and exchange knowledge.”

Video: Raul Pantaleo Discusses the Port Sudan Paediatric Centre

YouTube Preview Image

In this video, Raul Pantaleo, co-founder of Italian practice Studio Tamassociati, discusses the award-winning Paediatric Centre, which recently won first prize in the Zumtobel Group Award’s Buildings category. The remote clinic was commissioned by the NGO “Emergency” and is one of the few facilities to provide free care for children in the region.

Competition Entry: SCStudio Transforms Budapest Park into “Urban Archipelago”

©

As part of the Liget Competition, SCStudio has shared their entry for the House of Hungarian Music. A transformation of an existing city park, the project is conceived as a sequence of cultural programs – an “urban archipelago” – connected by a “naturalistic promenade” of pathways and landscape within a preserved forested area.

Video: Alejandro Aravena on PRES Constitución and Rebuilding After Disaster

YouTube Preview Image

Santiago-based architect Alejandro Aravena of Elemental discusses the sustainable reconstruction of Constitución in Chile following a devastating earthquake in 2010. Given just 100 days to design a resilient masterplan, capable of protecting the city against future natural disasters, Elemental implemented a natural solution: planting a forest that would protect the city from future floods. The design has since receive international recognition, most recently being awarded first prize in the Zumtobel Group Award’s Urban Development & Initiatives category.

Red Architecture Wins Top New Zealand Prize for “Innovative Black Barn”

Modern Barn Form / . Image Courtesy of

Red Architecture’s “innovative black barn” has been awarded the ADNZ‘s (Architectural Designers New Zealand) 2014 Supreme National Design Award for its “subtle, economical and clever design.” Located in the beautiful rural landscape of Whatawhata in the Waikato, the project houses a private residence and garage within two “crisp barn-like forms” clad in vertical run steel and recycled bricks taken from the devastation caused by the Christchurch earthquakes.

In addition to the Supreme Award winner, eight designs from across the country were presented Resene Architectural Design Awards at the ceremony. View a glimpse of each awarded project, after the break.

Competition Entry: Pedro Livni + Fernando De Rossa’s Proposal for Dalseong Citizen’s Gymnasium

© + Fernando De Rossa

Pedro Livni and Fernando De Rossa have shared with us their proposal for the Dalseong Citizen’s Gymnasium open ideas competition, which was awarded honorable mention. As part of the district’s centennial anniversary, the competition aimed to replace an existing, outdated sports hall with a new gymnasium complex for the local residents of Hyeonpung-myeon neighborhood within the district of Dalseong-gun.

drozdov&partners were ultimately crowned as winners of the competition, however you can review Pedro Livni and Fernando De Rossa after the break.

Maya Lin Wins $300,000 Gish Prize

/ Maya Lin

Maya Lin has been selected to receive the 21st Dorothy and Lillian Gish Prize, a $300,000 award presented annually to “a man or woman who has made an outstanding contribution to the beauty of the world and to mankind’s enjoyment and understanding of life.”

The artist and architect, who first rose to fame with her design for the Vietnam Veterans Memorial in Washington DC, was chosen from 100 nominees spanning across all fields of the arts. She was lauded for her “last memorial” - What Is Missing? - in which she has been developing for the past seven years in hopes to raise awareness about the degradation of our planet and rapid extinction of the world’s animals and plants.

Steven Holl Granted Approval for Taiwan ChinPaoSan Necropolis

View of Oceanic Pavilion towards the Pacific Ocean. Image Courtesy of

Steven Holl Architects’ schematic design for the ChinPaoSan Necropolis has been approved. The scheme, planned for an oceanfront property just 40 minutes from Taipei, will provide a new arrival hall to serve the complex’s 10,000 existing burial sites and an oceanic pavilion for an additional 150,000 ashbox sites.

More than 30 schemes were considered, however Holl’s watercolor explorations lead to the approved idea of intersecting spheres which, as the practice described, “yielded amazing overlapping perspectives that created an astonishing spatial energy.”

More about the 54,000 square meter Necropolis of ChinPaoSan, after the break. 

Zaha Hadid Designs Five Wooden Towers to House Cambodian Genocide Institute

Reflecting Pool. Image Courtesy of ZHA

Zaha Hadid Architects have unveiled their design for the Sleuk Rith Institute in Phnom Penh. The highly-anticipated project, commissioned by the Documentation Center of Cambodia’s (DC-Cam), will serve as Cambodia’s go-to archive for Khmer Rouge history and a leading center for genocide studies in Asia.

Five wooden towers, inspired by ancient Angkorian architecture, will house the institute’s “cross-section of pursuits,” including a genocide research center, graduate school, museum, document archives and research library. As the towers rise, the structures will interweave and link, connecting various departments above the ground level and uniting the institution as a singular whole.

A virtual tour through the institute, after the break.

Milan Expo 2015: SoNo Arhitekti-Designed Pavilion to Represent Slovenia

©

SoNo Arhitekti’s design for the Slovenian Pavilion has been chosen to represent the country at the 2015 Milan Expo. One of 142 participants, Slovenia’s pavilion will be based on the slogan, “I FEEL SLOVENIA. Green. Active. Healthy.”

The common thread in the exhibition manifests itself through a series of interactive and architectural elements throughout the pavilion. As the architects describe, “Five prismatical structures, positioned on the geometrically and dynamically designed surface, whose shape is reminiscent of a cultivated field, will represent Slovenian diverse geographical landscape and symbolize fundamental ideas of sustainable development.”

Call for Entries: Rudy Bruner Award for Urban Excellence 2015

RBA 2013 Winner: Via Verde / Dattner Architects + Grimshaw Architects. Image © David Sundberg

The Rudy Bruner Award for Urban Excellence (RBA) has opened their 2015 call for applications. The biennial award celebrates urban places that are distinguished by quality design and their social and economic contributions to our nation’s cities. Winners offer creative placemaking solutions that transcend the boundaries between architecture, urban design and planning and showcase innovative thinking about American cities. One Gold Medal of $50,000 and four Silver Medals of $10,000 will be awarded. Projects must be a real place, not just a plan or a program, and be located in the 48 contiguous United States. Award winners may use prize money in any way that benefits the project. The deadline for entries is December 9, 2014. Learn how to apply here

Elizabeth de Portzamparc Wins Competition to Design Le Bourget Metro Station in Paris

A large English court and a skylight to illuminate the interior. Image ©

Elizabeth de Portzamparc has won an international competition to design a new railway station in , France. Like Enric Miralles Benedetta Tagliabue’s (EMBT), who was recently announced as winner of a similar commission, the Le Bourget is one of four stations that will be built as part of the ambitious Grand Paris Express (GPE) project which seeks to modernize the existing transport network and create an automatic metro that will connect new neighborhoods to Paris.

Elizabeth de Portzamparc’s winning entry will serve three communes: Le Bourget, Drancy and La Courneuve. Flexibility for future programming, station visibility, and the presence of nature are all major influencing aspects of the design. 

More on the winning design, after the break.

Drozdov&Partners Selected to Design Dalseong Citizen’s Gymnasium

© Drozdov&Partners

Ukrainian practice drozdov&partners has been announced as winners of an open ideas competition for the Dalseong Citizen’s Gymnasium. As part of the district’s centennial anniversary, the competition aims to replace an existing, outdated sports hall with a new gymnasium complex for the local residents of Hyeonpung-myeon, a neighborhood within the district of Dalseong-gun.

The winning design favors a minimalist approach, integrating a “simple volume” within the hillside site that reactivates an existing public plaza and sports hall, while strengthens its connection to the surrounding neighborhoods, schools and city transit.

Construction is expected to begin in 2015. More project information and images, after the break.

Henning Larsen Foundation Launches Architecture and Film Competition

Harpa Concert Hall and Conference Centre / Henning Larsen Architects & Batteriid Architects. Image © Henning Larsen Architects

The is launching an international competition on architecture and film with the intent to “revitalize the use of architecture on film and foster new inspiration to architects and film professionals.” The theme of the competition is the experience of architectural space over time. The task is to create a film sequence of 1-5 minutes which animates architecture by embracing time as the primary dimension. Up to €18,000 in prizes will be awarded to entrants who inspire a new approach to architecture and the film media. Submissions are due by March 15, 2015. A winner will be announced on April 20, Henning Larsen’s birthday. More information can be found here.

Snøhetta Designs New Banknotes for Norway

© Snøhetta

Snøhetta’s pixilated concept for the Norwegian banknote has been selected by the Central Bank of Norway to serve as the “foundation” for the backside of the new kroner notes. This news, announced yesterday in , also confirmed that the notes’ front will be based off The Metric System’s more “traditional” design featuring a images of sailing vessels.

Both Snøhetta and The Metric System were among seven designers invited to submit ideas under the nautical theme “The Sea,” in which Snøhetta chose to commemorate Norway’s coastal landmarks with a “visual language” of brightly colored, cubical patterns.

More on Snøhetta’s winning concept, after the break.

Competition Entry: Atelier 8000 Designs Cuboidal Mountain Hut for Slovakia’s High Tatras

© Jan Cyrany, Courtesy of

Atelier 8000 has design a sustainable mountain hut for ’s High Tatras as part of the Kežmarská Chata (Kežmarská Hut) international competition. Seated on one of its vertices, the simple cube “evokes an erratic block left behind by the retreating glacier,” while it’s “sharp edges” blend into the mountain backdrop.