David Basulto

Graduate Architect. Co Founder and Executive Editor of ArchDaily.com. Architecture geek.

View House / Johnston MarkLee & Diego Arraigada Arquitecto

© Gustavo Frittegotto
© Gustavo Frittegotto

Location: Rosario,
Architects: Johnston MarkLee & Diego Arraigada Arquitecto
Principals-in-Charge: Mark Lee,
Project Architect: Sharon Johnston AIA
Project Team: Juliana Esposito, Jeff Adams, Pablo Gamba, Nazarena Infante, Nadia Carassai, Anne Rosenberg, Anton Schneider
Project: 2004-2005
Construction: 2006-2009
Site Area: 2113 m2
Interior Area: 297 m2
Total Built Area: 361 m2
Developer: Lucas Ma (President, Markee LLC)
Structural Engineer: Ing Gonzalo Garibay
General Contractor: MECSA, Ing Gustavo Micheletti
Materials: Exposed Concrete, Anodized Aluminum, Plaster, Polished concrete, Polished Terrazzo, Lapacho Hardwood
Photographs: Gustavo Frittegotto

Mark Magazine #21

1252970772-cover

Another issue of arrived a few days ago to our mailbox. Another white stylish cover, this time with a golden finish that matches a seal as the winner of the Golden Cube Art Director´s Club New York 2009. So I´d like to congratulate Fee, Nils, Arthur and David from Mark, a well deserved award.

As usual, the Notice Board introduces us to recently awarded projects and other projects in the boards, such as the Planetarium  by Saucier + Perrote Architectes, the Museo Tamayo by Michel Rojkind + BIG, the Cuajimalpa Tower by Meir Lobaton + Kristjan Donaldson, or The Tolerant City Masterplan by ADEPT + Schonherr landscape. Practices also included on this section: ECDM, Kythreotis Architects, KLNB, Allard Architecture, 51N4E, COBE, Transform, Avery Associates, DLA, X-TU, Taller Veinticuatro, MXG, MAPT, Dark Architects, Manuelle Gautrand, Antonini + Darmon, PAD, Stephane Bigoni, Antoine Mortemard, Joan Anguita, Agence R, AISTUDIO, Renato Perotti, TEN Arquitectos, Cardbondale, Zaha Hadid, UN Studio and Kaputt!. I particularly like the projects shown on the page above, interesting structures.

Facebook Offices / O+A Studio

1252464992-facebook-offices-palo-alto-10

A few weeks ago we presented you photos from architectural offices that our readers shared through Facebook. And now, we bring to you the Facebook offices in Palo Alto, designed by Studio O+A.

is a San Francisco based practice, founded by Primo Orpilla and Verda Alexander during the dot-com boom of the early 1990s, bringing quality design to start-ups and venture firms at Silicon Valley.

I wish ArchDaily was enough to require such facilities… the interior space is amazing, specially the open working areas and several small meeting/working/relaxing spaces here and there, that reflect the spirit of collaboration inside Facebook.

Architect’s description and more photos after the break:

Shenzhen International Energy Mansion / BIG

Exterior render
Exterior render

The skylines of the world´s most important cities (except for Dubai I guess) are shaped by the typical office tower. The reason is simple: it provides a flexible floor plan, with an economical structural system. “Bang for the buck” if you want to call it. To address lighting and cooling issues that these tower traditionally have, electric lighting and air conditioning were the solution.

But in times when energy is a issue, we can no longer design buildings that depend on high consumption to provide a comfortable working environment, specially in tropical weathers. And this is what BIG had as a design principle for the International Energy Mansion competition they just won, proposing a tower based on an efficient and well-proven floor plan, enclosed in a skin specifically modified and optimized for the local climate.

Exterior render
Exterior render

We propose to enhance the sustainable performance of the building drastically by only focusing on its envelope, the façade.

We propose to make the Shenzhen Energy Mansion the first specimen of a new species of office buildings that exploit the buildings interface with the external elements – sun, daylight, air humidity, wind – as a source to create a maximum comfort and quality inside.

The Shenzhen Energy Mansion will appear as a subtle mutation of the classic skyscraper – a natural evolution rather than a desperate revolution.

More details on how this facade works, along with more information after the break:

2009 Open Architecture Challenge: Classroom

In a few minutes, Barack Obama will give his Back to School speech (read full text at the Huffington Post), just after the results for the 2009 are announced.

Near the ending, Obama says “I’m working hard to fix up your classrooms and get you the books, equipment and computers you need to learn. But you’ve got to do your part too”. Cameron Sinclair, founder of , responds on Twitter “Sir, your welcome”.

This year the Open Architecture Challenge called architects, designers and engineers to rethink the classroom of the future.  Sounds like a typical competition, but it is not: they were required to  collaborate with real students in real schools in their community to develop real solutions.

Exterior
Teton Valley Community School / Section Eight design

The winner of this year’s Challenge is the   Teton Valley Community School, with a project designed with the emerging practice Section Eight [design]. The Teton Valley Community School in  a non-profit independent school located in Victor, Idaho, which is one of the most underfunded school systems in the nation. Currently the school is based out of a remodeled house, but thanks to this award they are closer to get a full classroom.

There are also other awards that I will describe later, but this is more than just prizes. The Challenge received over 1,000 entries, entries that can become real projects that can help improve the quality of education around the world.  Architecture for Humanity established the Classroom Upgrade Fund, that hopes to provide seed funding and support to local schools in implementing the design solutions they have developed.

The Interlace / OMA

1252088743-v2
© OMA

A year and a half ago, OMA unveiled the first images for a project in , on  schematic design phase. Basically it was a set of stacked low-rise blocks.

Today OMA sent us an update on this project, The Interlace, and more details appear.

The project is located on a green belt outside the capital city, and consists on 31 stacked apartment blocks, each six-stories tall and identical in length, resulting in 170,000sqm of gross floor area for 1,040 apartments.

What is interesting about the project is how these stacked volumes achieve a high density, while still maintaining privacy and long-range views as you can see on the renderings.

The second result of this “stacked” strategy, are the common spaces filled with tropical green. By looking at the plan view of the complex, a series of inner courtyards appear on the empty spaces between the blocks. The project  turns then into a rich vertical community, apart from the single tower projects seen in the area. Extensive residential amenities and facilities are interwoven into the lush vegetation and offer opportunities for social interaction, leisure, and recreation.

Rotterdam City Hall Extension entries

SeARCH

In a previous post I told you about the competition held by the City of Rotterdam for a mixed used building to accommodate public services and a residential program, and  we presented OMA’s entry.

After the break, find the entries by the five finalists: Claus en Kaan Architecten, Mecanoo Architecten, Meyer en van Schooten Architecten, OMA and SeARCH.

Rotterdam City Hall Competition Proposal by OMA

1251990659-oma-stadskantoor-collage-meent-rodezand
© OMA

The City of Rotterdam held a competition for a mixed-use extension for the City Hall, accommodating public and administrative facilities and a residential program. The competition requests that the mixed-use building becomes “the most sustainable in the Netherlands”.

Five designs were presented by the City, and they will be on public display at the NAI until Sept 13th to receive public feedback, which can also be made through the website. The teams will present to the jury on Septh 23th, and the winner will be announced sometime in October.

The 5 finalists are: Claus en Kaan Architecten, Architecten, Meyer en van Schooten Architecten, OMA and .

OMA shared with us their finalist entry, in collaboration with  ABT and Werner Sobek Green Technolgies. The project adheres to the highest energy efficiency requirements, and it also considers a sustainable approach in terms of speed of construction and future flexibility of the building through a repeated and flexible structural system.

Images from the other proposals will be featured on another article. Rem Koolhaas’ statement and more images after the break.

Havaianas Store / Isay Weinfeld

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Architect: Isay Weinfeld
Location: Sao Paulo,
Area: 300sqm
Year: 2009
Photos: Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon

Products, a new section at ArchDaily

Photo by  Jakob Montrasio
Photo by Jakob Montrasio

During the last months, ArchDaily’s community has strengthen. Not only we have 50,000 daily visitors generating intense debates at our website, we also have more than 10,000 fans at our Facebook page and over 4,000 followers on Twitter.

But this is more than just numbers: These are architects debating, architects recommending, architects rating, architects suggesting, architects sharing… an evolving community of architects, with all the benefits this generates.

You have noticed that we do a effort to present the projects with the best details and drawings as possible, because we are architects and that is the kind of information we´d like to see, and nothing less. That´s why presenting the images has been a issue for us, and as of now it has become a valuable resource for all the architects that visit us every day.

In this line, we have always had the idea to create a database of architectural products, that can help us when specifying projects. Now I have the pleasure to announce that this section has just been opened, and we are starting it with the help of our first partner, Hunter Douglas Contract.

I think most architects already know HDC, as they are one of the world’s largest manufacturers of window coverings, ceilings, solar control systems and facades, working very close with the architects. On the products section you will find specifications, details and colors for some of their products on a periodic basis (and from more manufacturers in the future). We hope this sections turns into an effective (and helpful) link between the architects and the industry.

This section won´t interfere with our current format of projects and news, and it will stay on its own section. And by no means this will influence our editorial line.

During the following weeks we have lots of interesting projects from around the world that will be featured on AD, along with more video interviews with renowned architects. So stay tuned.

And finally, I´d like to thank you. Your constant feedback has helped us to include more and more architects, more and more projects, more and more details, more and more competitions… making ArchDaily THE website for architects.

AD Interviews: Whitney Sander

During Postopolis! LA we invited a group of architects from Los Angeles to be interviewed by us, in front of a live audience. This turned out to be very interesting, as the attendants got the chance to do their own questions.

One of these architects was Whitney Sander, principal at Sander Architects. Why did I choose him? Well, just take a look at his projects recently featured at AD: Residence for a Briard, Residence for a Sculptor and the Tree House. These projects have one thing in common besides being good projects (personally, I love the Tree House), and that is the use of prefab components.

A part of the conversation revolved around his Hybrid Houses “Part prefab, all custom™”, on which Whitney has proved that prefab is not just a fad, but a very good business… specially when clients see the final costs.

And remember, you need to know how to hold a Martini.

As usual, my words tend to stretch this… just go an watch the interview.

Soon, more interviews!

(HD version available at Vimeo)

The Michael Hill Clubhouse / Patterson Associates

1251316982-01-hills-clubhouse

Location: Wakatipu Basin,
Client: The Hills Trust
Architect: Patterson Associates Limited
Area: 1.200sqm
Year: 2007
Budget: Confidential
Project Manager: Douglas Consulting
Structural Engineer: Tyndall & Hanham
Mechanical Engineer: Professional Building Services
Electrical Engineer: Pedersen Read
Landscape Architect: Darby Partners
Quantity Surveyor: Ian Harrison and Associates
Contractor: RBJ Limited
Photography: Simon Devitt, Matthew Williams

Mark Magazine + ArchDaily subscription giveaway: The winners

As announced, we closed the form to enter the competition on August 28th, 11:59AM  and we used Random.org to choose the 2 winners (and 2 finalists in case the winners don´t answer the e-mail I just sent to them to confirm their info).

After removing duplicate/invalid submissions, there were a total of 2,947 entries. We randomly picked 4 numbers between 1-2947  via Random.org and we proceeded to reveal their names from the Excel spreadsheet containing all the entries. We recorded all the process with Screenr so you can witness the whole process.

We´d like to congratulate Jaime Rovira (, IL) and Rokas (Lithuania), winners of 1 yearly subscription to Mark Magazine.

Stay tuned, we have more surprises for our readers coming in the near future.

Update: Both winners confirmed by email within hours, and we are coordinating with Mark to start sending them their subscription.

Funchal 05 House / Paulo David + Luz Ramalho

© Leonardo Finotti
©

Location: Neves – Funchal, Madeira, Portugal
Architect: Paulo David + Luz Ramalho
Structure: Mário Rui
Electrical: Fernando Sousa Pereira
Plumbing: Marco Coelho
Project: 2002
Construction: 2006
Photography: Leonardo Finotti

Inside UN Studio’s Burnham Pavilion

1251674458-unstudio-burnham

After our UN Studio’s Burnham Pavilion gallery, many of you wondered how it was built. This photo reveals the woodenstructure for this pavilion, which was later finished with a plastic-like material.

Photo via Construmatica.

The lobby for the Burj Dubai / SOM

Burj Dubai, © Skidmore, Owings and Merrill LLP, Rendering by Crystal CG
Burj , © Skidmore, Owings and Merrill LLP, Rendering by Crystal CG

Curious about how the lobby for the world´s tallest building will look like? SOM shared with us some renderings of their design.

The building was designed by the office of Skidmore, Owings & Merrill LLP, who also designed the interiors for all the lobbies, public and common spaces for the tower. The design team is lead by Ms. Nada Andric (Associate Director with SOM) and reinterprets the region’s heritage in a contemporary way.

The materials used include glass, stainless steel, polished dark stones, Silver Travertine flooring, Venetian stucco walls, handmade rugs, and stone flooring. Commissioned local and international fine art pieces will be used to decorate these spaces.

I can´t wait to see actual images of this building completed, and see how both the structure and these interiors are materialized. The Burj Dubai is expected to be completed by December, 2009.

You can see some photos during the construction on our previous article.

More images after the break:

Landscapes of Quarantine

1251425787-quarantineSeveral times I haves asked myself what is inside ’s mind. The author of the BLDG Blog has been pushing architectural thinking (or more like stretching, bending, twisting…) by proposing views of an uncertain future (while linking this to our past),  leaving an open door that invites us to think about architecture in a non traditional space-restricted way.

Sounds weird, but I can´t really define it.  Maybe we should stick to his definition:  ”Architectural Conjecture, Urban Speculation, Landscape Futures”.

A couple of days ago Geoff told me that he is going to be in NY during the fall, where he will run an  an independent design studio, called Landscapes of Quarantine, “meeting to explore the spatial implications of quarantine”. The studio will run from Oct 6 to Dec 5, and he has already confirmed a  group of ten people, whose backgrounds include architecture, sound design, urban gaming, comic books, film, photography, art, landscape, and food. The studio will conclude with an exhibition at the Storefront Gallery.

But the interesting part, at least for our readers, is that the studio is open for public applications. If this sounds interesting to you, just head to and read the details about Landscapes of Quarantine and on how to apply.

p.s.: I also recommend you to follow Geoff at Twitter, as he is constantly sharing ideas and links worth reading. And another thing worth reading is his book: The BLDGBLOG Book.

Burnham Pavilion / UN Studio

© Guillermo Hevia
© Guillermo Hevia

A couple of days ago we featured Zaha Hadid’s Burham Pavilion at the Millenium Park in Chicago. Some of you asked about the UN Studio , and I got Guillermo Hevia to share with us a very good set of photos of the project.

If you want to know more about this pavilion’s background read our previous article.

More photos after the break.