Amber P

Euclid Avenue House / Levitt Goodman Architects

© Ben Rahn/A-Frame
© Ben Rahn/A-Frame

Architects: Levitt Goodman Architects
Location: , Canada
Client:  Janna Levitt and Dean Goodman
Design Team: Dean Goodman, Janna Levitt, Daniel Bartman
Structural Engineering: G.D. Jewell Engineering Inc.
Landscaping & Green Roof: Gardens in the Sky
Lighting Design: in collaboration with Castor Design
General Contractor: Boszko & Verity Inc.
Project Area: 144 sqm
Project Year: 2006
Photographs: Ben Rahn/A-Frame

Trop de Bleu / Olivier Bourgeois, In Progress Architecture

TDB_OB_07

Architect: Olivier Bourgeois
Location: Magdalen Islands, Qc,
Visual Artist: Annie Landry
Carpenters: Gaston Bourgeois, Cyrice Boudreau
specialists: Les Entreprises Leo Leblanc & fils
Main partner: Arrimage
Project year: 2009
Photographs: Serge Boudreau, Olivier Bourgeois

TDB_OB_02 TDB_OB_04 TDB_OB_06 TDB_OB_08

Kuchl Grammar School / kadawittfeldarchitektur

© Angelo Kaunat
© Angelo Kaunat

Architect: Kadawittfeldarchitektur
Location: Kuchl,
Project manager: Dipl.-Ing. Oliver Venghaus
Client: municipality of Kuchl KEG
Project Area: 2,110 sqm
Project year: 2006-2007
Photographs: Angelo Kaunat

Wide Open Villa / KLab architecture

0005klabwide

Architects: KLab architecture
Location: Ekali, Athens,
Project Area: 1,050 sqm
Project year: 2006-2009
Photographs:

0003 0012 P1010432 P1010455

Renovation of an old Ljubljana villa / Arhitektura d.o.o.

© Marko Zoranovič
© Marko Zoranovič

Architects: Arhitektura d.o.o.
Location: Ljubljana,
Project Team: Peter Gabrijelčič , Boštjan Gabrijelčič, Tomaž Budkovič
Investor: private
Construction year: 2008-2009
Photographer: Marko Zoranovič

© Marko Zoranovič © Marko Zoranovič © Marko Zoranovič © Marko Zoranovič

IFAW Headquarters / DesignLAB

IFAW 01

Boston based DesignLAB Architects designed the World Headquarters for the International Fund for Animal Welfare(IFAW). Given the mission of the IFAW (“provide a better world for animals and people”), the challenge was to incorporate this through sustainable design.

The program distributed in 54,000sqf is arranged in three clean volumes sitting on a reclaimed brownfield site. The volumes are open to the outside, integrated with the surroundings, through transparent planes. To control the sun over these facades, a series of louvres are arranged along them as you can see on the photos.

The building received the Gold Certification, validating the sustainable strategy.

IFAW_6488_hall_vertical IFAW 07 IFAW 05 IFAW 03

AMD’s Lone Star Campus / TBG Partners

TBG-AMD exterior 4

Technology company Advanced Micro Devices’ (AMD) new “Lone Star” campus – located at 7171 Southwest Parkway in Austin – has been awarded Gold certification from the U.S. Green Building Council, making it the largest -certified corporate campus in Texas. The $190 million, 870,000-square-foot campus opened in January 2008 on a 59-acre tract in south Austin. Project elements include four four-story office buildings, three recessed parking garages and the Lone Star building, which features an employee fitness center, cafeteria, gourmet coffee bar, casual meeting space, outdoor decks and a gaming center with table tennis, billiards tables and video game consoles.

Austin-based Graeber, Simmons & Cowan served as the lead architect; Texas-based TBG Partners provided programming, site planning and landscape architecture services; Austin-based Paul Koehler Brown and Austin-based Jaster-Quintanilla served as the structural engineers; Austin-based Michael E. James &Associates served as the civil engineer; and Dallas-based Austin Commercial served as the general contractor.

An der Alster 1 / J. Mayer H. Architects

JMAYERH_ADA1_02_Fellenberg

Architects: J. MAYER H. Architects
Location: Hamburg,
Architect on Site: Imhotep, Donachie und Blomeyer
Sturctural Engineers: Lydia Thiesemann, CBP
Building Services: Energiehaus, Sineplan
Light Engineers: Andres – Lichtplanung
Landscape Architects: Breimann & Bruun
Project Year: 2007
Constructed Area: 5,436 sqm
Photographs: fotografieSCHAULIN, Hiepler Brunier, Dirk Fellenberg & Schraubverschluss

JMAYERH_ADA1_HieplerBrunier_01 JMAYERH_ADA1_HieplerBrunier_08 JMAYERH_ADA1_07_Schaulin JMAYERH_ADA1_Night05

Student House / Peter Gunawan

1253030227-1

Architect: Peter Gunawan Design Studio /
Location: Karawaci Tangerang ,
Client: Private
Stuctural Consultant: Junaedi Masil & Associates / Junaedi Masil
Contractor: PT.BMR / Nyoto
Photographs : Syaiful Boen

Linda Rosa Duplex / Martin Fenlon

1252533018-view-from-southwest

Architect: Martin Fenlon Architecture
Location: Eagle Rock, California,
Client: Michele & Wiley Langford
Contractor: Pieter Rousseau
Constructed Area: 912 sqm
Project Year: 2006-2009
Photographs: Architecture

1252532995-view 1252533002-view-from-entry 1252533009-view-from-family 1252533023-view-front

Roof garden pavilion / Hoogte Twee Architecten

gb-0214-01

Architects: Hoogte Twee Architecten – Arnhem
Location: Arnhem,
Client: GB family
Project team: Peter Groot, Martin-Paul Neys
Contractor: Kuijpers Bouw Heteren bv.
Structural Engineer: Krekon bv
Project year: 2004-2005
Photographs:

B20 / PK Arkitektar

1251823296-7366-l9

Architects: PK Arkitektar ehf
Location: Garðabær,
Design team: pálmar kristmundsson
Consultants: Tæknivangur Engineers / Lumex
Constructed area: 450 sqm
Project year: 2004
Photographs: Åke E:son Lindman

1251823255-7366-a2 1251823268-7366-d4 1251823282-7366-f1 1251823287-7366-j1

Råholt School / Kristin Jarmund Architects

1250799921-raholt-by-stian-wiik

Architects: Kristin Jarmund Architects
Location: Eidsvoll,
Main architects: Kristin Jarmund siv. ark. MNAL with Leif Daniel Houck, siv. ark. MNAL, Kjell Kristian Karlsen, siv. ark. MNAL. Per-Olav Haugen siv. ark. MNAL, Trine Hjelle, int. ark. MNIL
Building type: Lower Secondary school, 13-15 yers, 420 students
Project scope: Invited competition, 1st prize, full contract
Client: Eidsvoll County
Size: 5,200 sqm
Budget: 120 mill NOK
SProject year: 2004
Photographs: Per Maning & Stian Wiik

1250799908-raholt-by-per-maning-3 1250799910-raholt-by-per-maning-4 1250799913-raholt-by-stian-wiik-2 1250799917-raholt-by-stian-wiik-3

Zaragoza World Expo’s Austrian Pavilion / Strauss-Solid-Ritter

1250703933-expo-2008-strauss-solid-ritter-04

The Pavilion designed by Strauss-Solid-Ritter for the Expo Zaragoza 2008 was an extension of the popular 19th-century “cyclorama” art form. The viewer platform in the center of the panorama and the plastically designed historic panorama architecture in the foreground merge into a white landscape marked by contour lines, which will serve as the pavilion’s exhibition space. This abstracted landscape (i.e., exhibition space) forms the center of the various “panorama spaces” that result from the changing projections, while its abstracted form ensures that the landscape is also an integral part of each projected panorama. For example, when surrounded by images of mountain tops, the landscape transforms into a mountain crest; and when the images change to trees, the landscape becomes a green forest clearing.

The House of Cards / Architecture W

The HOC is a schematic design for a small (2,000sf) house in Portland, OR. Architecture W design exploration began with using children’s blocks to explore simple concepts of space and light and shade, whilst concurrently thinking of Mies’ experimental Brick and houses. The project builds upon the modern movement’s legacy of an architecture built on an honest expression of material, structure, and strong ties to the landscape. The House of Cards uses the building blocks of architecture; using plan and section to explore the interplay of volumes and spaces, both inside and out.

The Uterus / Lior Vaknin + Sabi Aroch

© Felix Spivack
© Felix Spivack

Architects: Lior Vaknin + Sabi Aroch
Location: Hadera ,
Client:Talpiot –Community For Its Children
Project year: 2007-2008
Construction year: 2007-2009
Project Area: 500 sqm
Photographs: Felix Spivack

© Felix Spivack © Felix Spivack © Felix Spivack © Felix Spivack

Quarta Bluthaup / XPIRAL

1250089053-dsc-2005

Spanish practice XPIRAL sent us this great renovation in Murcia, made for the contemporary furniture company Quarta.

You can see some great photographs by Juan de la Cruz Megías and drawings after the break.

1250089260-dsc-2051 1250089220-dsc-2029 1250089189-dsc-2021 1250089039-dsc-2001

Coven Store / Marcelo Alvarenga

Southeast night view; entrance on left © Leonardo Finotti
Southeast night view; entrance on left © Leonardo Finotti

Another fresh piece of brazilian architecture thanks to photographer Leonardo Finotti. The store was designed by for Coven, a Brazilian brand of knitwear.

The store is based on a refurbishment of an existing 2-story house, wrapped around by a metallic mesh. As you can see on the below photos, the interiors have good lighting, despite the almost hermetic facade.

More photos by Leonardo Finotti and architect’s description after the break: