Alison Furuto

2013 Serpentine Gallery Pavilion / Sou Fujimoto, Photos by Danica Kus

©

Featured here are photos of Sou Fujimoto‘s 2013 Serpentine Gallery Pavilion taken by Danica Kus. Capturing the semi-transparent, multi-purpose social space situated in London, this delicate, three-dimensional structure is enjoyed by its visitors, creating an inviting social setting.

Fujimoto, the youngest architect to accept the Serpentine Gallery’s invitation at 41, describes his work as, “…a transparent terrain that encourages people to interact with and explore the site in diverse ways. Within the pastoral context of Kensington Gardens, I envisage the vivid greenery of the surrounding plant life woven together with a constructed geometry. A new form of environment will be created, where the natural and the man-made merge; not solely architectural nor solely natural, but a unique meeting of the two.” More images by Danica Kus after the break.

360 Public Housing Winning Proposal / BAT (Bilbao Architecture Team) + HUT! (Hut Arkitektura)

Courtesy of BAT + HUT!

The 360 Public Housing winning proposal by BAT (Bilbao Architecture Team) + HUT! (Hut Arkitektura) aims to provide a coherent model with its environment; an example of social and architectural sustainability and a world reference in intelligent economic management. Providing physical, energetic and economic self-sufficiency (construction materials, biomass production and imports savings respectively), this project will finally release the island of Saint Helena of the dependency to which it is subjected and will offer a change of mind for the future. More images and architects’ description after the break.

‘Shanshui City’ Book Launch and Exhibition / Ma Yansong of MAD Architects

Courtesy of

Displayed earlier this month in a Qing Dynasty courtyard garden at Wu Hao in , Ma Yansong‘s ‘Shanshui City exhibition featured more than twenty architectural models and works of art that are scattered around the ancient courtyard. Among rocks, screen walls, bamboo groves, pools of water and beneath the sky, the scale of each piece varies and collectively they form a futuristic utopian urban landscape. The newly issued book “Shanshui City” – released simultaneously with the exhibition – is an important turning point for Ma Yansong’s ten years of architectural practice and theory. More images and information on the exhibition after the break.

Royal Botanic Garden Sustainable Masterplan Proposal / Grant Associates

Courtesy of

Grant Associates, the UK landscape architects behind Singapore’s Gardens by the Bay, has just been appointed by the Royal Botanics and Domain Trust in to help develop a new sustainable masterplan for the historic Royal Botanic Garden, and adjacent public Domain. Working alongside Cox Richardson Architects and Planners, Grant Associates will be responsible for developing the landscape strategy and public realm elements of the new masterplan which includes an area of 64 hectares on a spectacular location bordering the iconic Sydney Harbor waterfront. More images and architects’ description after the break.

GLASS Residential Tower Proposal / Terra Group + Rene Gonzalez Architect

© Michael Klausmeier

Terra Group + Rene Gonzalez Architect recently unveiled their design for GLASS, a new residential tower composed of 10 full-floor units located at 120 Ocean Drive in . The 18-story, all-glass building is located in the South of Fifth neighborhood, which has become, over the past decade, one of the most expensive destinations for luxury high-rise living in . Delicate and sensorial, the design of GLASS is a considered a response to its setting in , specifically intended to allow one to experience the surrounding natural landscape. More images and architects’ description after the break.

‘The Lodge on the Lake’ Third Prize Winning Proposal / Nic Moore + Monica Earl

Courtesy of + Monica Earl

Designed by architects Nic Moore and Monica Earl, in collaboration with Lea Fernandez, Darryl Chandler, and Terence Yong, their third prize winning proposal for the Lodge on the Lake understands that a new Lodge needs both to fulfill the requirements of a complex brief, but also to be a strong symbol of Australian domestic and political values. This scheme is sited at the tip of Attunga Point and requires the sculpting of the Lake’s shore in order to bury a low landscape building in the ridge of the promontory. This building is made by fingers of heavy earthen walls, which project into the Lake. More images and architects’ description after the break.

2013 Burnham Prize Competition Winners Announced

1st place ‘Form vs. Uniform: Generative BRT Stations’ / Courtesy of Hesam T. Rostami and Bahareh Atash

Three cutting edge designs were just selected as the winners of the 2013 Burnham Prize competition, organized by the Chicago Architectural Club and Chicago Architecture Foundation, in partnership with the Chicago Department of Transportation, the Chicago Transit Authority, and the Chicago Bus Rapid Transit Steering Committee. Titled, ‘NEXT STOP: Designing Chicago BRT Stations,’ the competition asked participants to integrate innovative and compelling transportation design into Chicago’s urban fabric. Awarded the first prize was the ’Form vs. Uniform: Generative Chicago BRT Stations’ proposal by designers Hesam T. Rostami and Bahareh Atash. More images and information on the winning entries after the break.

New International Master’s Program in Croatia

Courtesy of University of Faculty of Civil Engineering, Architecture and Geodesy

Beginning in the academic year 2013-2014, the University of Split Faculty of Civil Engineering, Architecture and Geodesy will be offering a new international graduate course in English in the field of Architecture. The master’s study program is envisioned as a two-year program structured around workshop studios, and In the final semester students will work on their master’s thesis. Upon successful completion of their studies, students are granted a degree of Master of Science in Architecture (120 ECTS credits), accredited as a professional degree for those intending to enter the professional practice of architecture.

The school curriculum is focused on the mediterranean environment, dealing both with contemporary phenomenons of coastal development and the relationship with historical architectural heritage. Prospective students should send in their applications before July 15. For more information on the program, please visit here.

‘POP: Protocols, Obsessions, Positions.’ Exhibition

Taking place at the Storefront for Art and Architecture in from June 19 – July 20, the ’POP: Protocols, Obsessions, Positions.‘ exhibition will investigate what constitutes a position in architecture today and how that might be generated through the architect’s drawing. The exhibition presents 30 original drawings by 30 architects of the Storefront gallery space at 97 Kenmare Street that address both ends of the architectural drawing spectrum, understanding its codes and protocols and deploying the personal obsession of each architect in the articulation of a position now. For more information, please visit here.

City Cultural Center Competition Entry / Georges Batzios Architects + Sparch

Courtesy of Georges Batzios + Rena Sakellaridou, and Morpho Papanikolaou ()

Georges Batzios Architects + Sparch (Rena Sakellaridou and Morpho Papanikolaou) shared with us their proposal, titled ‘Calligraphic-scapes,’ for the  City Cultural Center competition which stems from the origins of calligraphy. The rigorous transformation of knowledge, to be found in written language, is brought together with the poetic domains of art by means of calligraphy as the medium. As such, it brings together both the library and art museum into a new hybrid entity. More images and architects’ description after the break.

Køge University Hospital Winning Proposal / Rådgivergruppen USK

© USK

Rådgivergruppen USK, headed by C.F. Møller, Alectia and Rambøll, has been named as the winner of the competition to build the new Køge University Hospital, an expansion of the existing Køge Hospital, which will be increased threefold to a total area of 177,000 m². A visionary project in terms of both architecture and functionality, the hospital’s various functions can be structured on a highly flexible basis, with good opportunities to support Region Zealand’s vision of holistic patient care. More images and architects’ description after the break.

‘Pretty Vacant’ Installation / RAAAF

© Rob ´t Hart

Currently on display until January 31, 2014, the ‘Pretty Vacant’ installation by design and research studio Rietveld Landscape encourages visitors to take a fresh look at the empty spaces of the Centraal Museum in . The blue window literally and figuratively sheds a new light on the space and complements the architecture of this medieval chapel. More images and architects’ description after the break.

Emergency Shelter Winning Design / Nic Gonsalves + Nic Martoo

© Scott Burrows

Young Australian designers, and from leading architecture firm Conrad Gargett Riddel, have won an international award for their innovative emergency shelter design for victims of natural and man-made disasters. Showcased in Brisbane’s King George Square last year and having recently toured to Melbourne’s Federation Square last month, their design provides ease of fabrication without the use mechanical tools; a place to house both occupants and their belongings; and the ability to control the level of engagement with the outside world through a flexible skin of solid, translucent and transparent shingles. More images and the designers’ description after the break.

Inside2013 Design Competition

Courtesy of Inside2013 Competition Team

Inside 2013 invites students and young professionals of all design disciplines to submit a collection of their “inside” work comprised of up to three digital images. By submitting your work, you are invited to share your voice with the collective intelligence of a community of visual thinkers. Inside2013 poses the following questions: What are the aspirations by which we evaluate design today? In an increasingly networked culture, what makes a project capable of cutting through the virtual noise, and starting a new conversation? How do evolving forms of media affect the way in which your message reaches its destination? What is your message? 

The competition challenges you to confront the world with your work. By sending it out into the field you will test yourself and your projects. You are the designer, the curator and the critic. Submissions are due June 30. For more information, please visit here.

Exhibiting in New York in the Air: Alberto Campo Baeza Exhibition

Courtesy of

Exhibited at the American Academy of Arts and Letters in until this month, the work of Alberto Campo Baeza is on display to celebrate the awarding of the Arnold W. Brunner Memorial Prize in Architecture 2013. In a spare white quadrangular room in the main building and with only natural light from above, 24 white panels appear floating over the walls, without touching or marking them. It is an exhibition that is very sui generis, it is an Exhibition in the air; it is an exhibition that is very Campo Baeza. More information on the exhibition after the break.

New Naturalis Biodiversity Center Winning Proposal / Neutelings Riedijk Architecten

Courtesy of

Neutelings Riedijk Architecten was recently awarded with the architectural design commission for the new Naturalis Biodiversity Center in . As one of the top five natural history museums in the world, Naturalis has a collection totaling over 37 million objects.. A collaboration between Amsterdam Zoological Museum, National Herbarium Nederland and the National Natural History Museum, Naturalis has resulted in an expansion of personnel and objects and correspondingly the need to extend and renovate the current location and research facilities. More images and architects’ description after the break.

New Hospital Hvidovre Extension Winning Proposal / Schmidt Hammer Lassen Architects + Aarhus Arkitekterne

Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen Architects with Aarhus Arkitekterne, has just been announced as the winner of the competition to design the new extension of the New Hospital Hvidovre in . The new 30,000-square-meter extension consists of an emergency ward, a pediatrics ward and obstetrics and cardiology departments. Expected to be completed in 2019, clarity, flexibility, respect, green garden spaces and spatial variation are the key features to this winning design. More images and architects’ description after the break.

City Cultural Center Competition Entry / TheeAe LTD.

Courtesy of .

Designed by TheeAe LTD., the main idea for their ‘Wooden Wave’ proposal for the Taichung City Cultural Center competition was driven by its elements in historical buildings which have had its form of curve, wooden structure, prolonged canopies and so on. In respect of the past architecture, they believe change or new is not a sole creation from nothing, but rather evolution from the past. More images and architects’ description after the break.