Ananti Club, Seoul / Ken Min Architects

© Song Jae-Young

Architects: Ken Sungjin Min, AIA / Ken Min Architects
Location: Ga Pyeong, Gyeonggi Do,
Project Design Team: Lee Seung-june, James Shin, Ryu jae-gun, Kang Tae-woo, Son Yun-mi, Lee Hee-geun (CG)
Client: Emerson pacific Group
Project area: 4,933 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Song Jae-Young, Kim Jae-Yun

© Song Jae-Young

The Ritz Carlton Country Club, which use to boast a classical European style clubhouse, decided to change its name to the Ananti Club Seoul, taking up the challenge of completely rebuilding and redeveloping its courses and clubhouse in order to reflect the city’s latest lifestyles. This effort has created a place of leisure worth exploring.

Located in the folds of Mt. Yumyeong, just a 30-minute drive away from Seoul using the Seoul Chuncheon Highway that was built last year, the Ananti Club Seoul is surrounded by a thick pine forest, not a typical landscape with such proximity to the city. The club offers an views of a hundred-year old virgin forest and the mesmerizing tranquility of mountain ridges beyond. The redesign focused its efforts on connecting the natural elements of various geographic forms and levels (ponds, valleys, flat areas, steep slopes) and the various levels of programs for the users, with the least disruption to the surrounding ecology.

© Kim Jae-Yun

In order to minimize the presence of an imposing 8,200 sqm architectural site, about 92% of the building was inserted into the earth, without overshadowing the thick forest and the beautiful ecology of the surrounding area. The architectural objects, with different functions and identities, blend into nature. In the process of reinterpreting and rearranging the functions, the height difference of 28.8 sqm was split into five levels that link one ground level to another, with the path of movement following suit. The putting greens and tee boxes are located at GL 355; the swimming pool and pool side terrace restaurant at GL 358; the main entrance and the parking area at GL 366; a pond and a multi-purpose banquet room at GL 373; and finally, a viewpoint deck at GL 378 was inserted into a steep slope, connecting the site in an organic fashion.

© Song Jae-Young

The clubhouse was focused on providing views to the landscape, rather than of the golf course, emphasizing its identity as a place of relaxation. This is in correspondence with the fact that the Ananti Club Seoul provides more than a golf course and a clubhouse; it also provides all kinds of sports and leisure programs for the family. It offers the guest the chance to partake in such activities as swimming, tennis, trekking, ice skating or cross country skiing, and then top it all off with a nice, relaxing sauna session. The plan for the clubhouse went beyond a mere methodological approach to the design of the exterior or the interior. With the full comprehension and reinterpretation of the complex programs of the space where various leisure activities take place and where more than 200 employees conduct their work, new applications and possibilities were attempted and meaningful spaces were created to accommodate the programs.

diagram 02

Through the juxtaposition of the main entrance and the tower, a kind of a lighthouse viewable from all parts of the golf course, a natural and moderate effect was achieved. Furthermore, rather than providing a panoramic view, the location and height of the windows were intentionally calculated to provide specific views of the landscape. The mass was designed so that the external form of the space is directly related to the internal spatiality. This provides various opportunities for the appreciation of different views and spaces. As a result, the building was able to, so to speak, sink into the ground. The effect achieved allows the nature seen from the inside of the building to be in sharp contrast with the nature outside through selective openings.

floor plan and site plan

The materials were chosen in consideration of the characteristics and functions of each mass. To accentuate the curves of the mass, yet hide it in the ground, exposed concrete was used. At the main entrance, titanium zinc panels were used to foreshadow the high-tech function, and color-changing complex panels were used for the tower.

Our intention was to create a clubhouse with a greater allure than its convenient location. We wanted it to be where “life happened.” We hope memorable events will take place in the space while visitors enjoy exciting leisure activities, and that architecture will aid and amplify their rich experience.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ananti Club, Seoul / Ken Min Architects" 03 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=99833>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    The simplicity and elegance of the flowing roof on the main elevation is deceiving. The rest of the project seems to complex and loses that beautiful elegance.

    Submit some of your recent projects to the Holcim Awards for Sustainable Construction for a shot at winning some of the $2 million USD in prizes worldwide. It is free to enter! http://on.fb.me/holcim-awards

Share your thoughts