We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Ronald McDonald House In Barendrecht / Jeanne Dekkers Architectuur

  • Architects: Jeanne Dekkers Architectuur
  • Location: Barendrecht, The Netherlands
  • Architects: Jeanne Dekkers Architectuur
  • Area: 900.0 sqm
  • Photographs: Daria Scagliola & Stein Brakkee

© Daria Scagliola & Stein Brakkee © Daria Scagliola & Stein Brakkee © Daria Scagliola & Stein Brakkee © Daria Scagliola & Stein Brakkee

From the architect. The Ronald McDonald House is located on Voordijk in Barendrecht. The brief asked for an environment that would offer a sense of security, a place in which families could relax, meet one another and exchange experiences. The roof of the existing farmhouse was extended and folded to create a three-quarter square with an enclosed garden to the south. 

© Daria Scagliola & Stein Brakkee
© Daria Scagliola & Stein Brakkee

The stepped roof has a gradual slope and features warm Portuguese slate. Exterior walls surrounding the garden are made of glass and wood and allow a great deal of daylight to enter spaces inside the building, such as the living room and circulation routes. Several French windows connect indoor and outdoor areas. Guest rooms and rooms housing mechanical systems line the main façade. Offices are in the old building. A stairwell at the entrance lends direct access to guest rooms on the first floor. A library and computer room share the upper floor of the old building. Unlike the old farmhouse, with its cowhide foundation, these rooms rest on newly added steel piles.

© Daria Scagliola & Stein Brakkee
© Daria Scagliola & Stein Brakkee
Cite:"Ronald McDonald House In Barendrecht / Jeanne Dekkers Architectuur" 02 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/99116/ronald-mcdonald-house-in-barendrecht-jeanne-dekkers-architectuur/>