ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Spain
  5. Mozas Aguirre arquitectos
  6. 2005
  7. Vital Building / Mozas Aguirre arquitectos

Vital Building / Mozas Aguirre arquitectos

  • 01:00 - 7 December, 2008
Vital Building / Mozas Aguirre arquitectos
Vital Building / Mozas Aguirre arquitectos

Vital Building / Mozas Aguirre arquitectos Vital Building / Mozas Aguirre arquitectos Vital Building / Mozas Aguirre arquitectos Vital Building / Mozas Aguirre arquitectos + 25

  • Architects

    Mozas Aguirre arquitectos - Javier Mozas & Eduardo Aguirre
  • Location

    Madrid, Spain
  • Structural Engineer

    NB 35, Madrid
  • Artists

    Javier Perez: two walls and ceiling of the main hall / Miguel Gonzalez de San Román: paintings on the basement
  • Client

    Local Savings Bank: Caja Vital Kutxa Headquarters
  • Area

    11042.0 m2
  • Project Year

    2005

    From the architect. This is the headquarters for the local savings bank. The building reproduces the scale of the surrounding small woods, a park of the Natura 2000 networking programme.

    The floor plan has a chromosome shape with four arms.

    The structural concept is based on pairs of exterior metal supports, clad in stainless steel composite panels. One of the arms has been conceived as a 26 meter cantilever. In this case the concept changes and the pairs do not have any structural function.

    A double height hall located in the heart of the building has its two façades enclosed by a work of art. They have been constructed with bright red polyurethane panels with a manually painted biological pattern.

    The idea is to identify the building as a live organism in motion. A black skin made of glass protects the inhabited spaces behind the stainless steel pairs.

    Publication material via v2com

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Vital Building / Mozas Aguirre arquitectos" 07 Dec 2008. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/9885/vital-building-mozas-aguirre-arquitectos/>
    Read comments
    Read comments

    Vital大楼 / Mozas Aguirre arquitectos