KCN Office / Atelier Cosmas Gozali

© Fernando Gomulya

Architects: Atelier Cosmas Gozali
Location: Berikat Nusantara District, Marunda, North Jakarta,
Project architect: Raymond Djohan, ST
Site Area: 5,000 sqm
Project Area: 300 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Fernando Gomulya


© Fernando Gomulya

The special features of this building are its unusual shape and location. In order to present a corporate image for a shipping company, the architect explored and worked just as an artist would in creating a work of sculpture. The futuristic concept of the building, with its play of heaviness and lightness in the composition of the mass, gives the initial idea of a spaceship landing on the rocky surface of a planet. In the context of its environment, an extended stretch of rocky beach, the building aims to be a focal point or landmark for the area.

site plan

The unique part of the building is the upper part, namely, the merging of the building’s facade with its roof. This irregular roof exemplifies the innovative thinking of the architect in the exploration of design, and the meticulous attention and careful consideration that went into the design.

© Fernando Gomulya

The whole building looks like a great atoll amidst the breakwater rocks of the shore. The rooms inside the building too are designed such that their functions are aligned with the forms that have been established. The play of color in the interiors plays a role in bringing fresh nuances into the building. Calm, cool grays and whites are integrated with clean light greens and bright blues to make the rooms in the building feel more cheerful. The harmonious integration of the building’s exterior and interior is the result of thinking and solutions to produce an exploratory and innovative architectural work.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "KCN Office / Atelier Cosmas Gozali" 24 Dec 2010. ArchDaily. Accessed 28 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=98066>

8 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    OK… this roof is very interesting and well designed… but why so separated from the building itself?… Have this spaceahip just landed on the barn?…

    • Thumb up Thumb down 0

      great, I thought it would have been interesting if the form of the first floor exterior was accommodated for on the interior. And I’m also curious about water runoff in this case too, will we be digging a moat around this structure in torrential rain?

    • Thumb up Thumb down 0

      I understand what you mean.
      The rooftop idea is taken from the stones around.
      That is achieved.
      Problem is the windows and the ground floor that seem to be unatached from the rest and that is a pitty.
      Still, is a nice work!

  2. Thumb up Thumb down 0

    I found very attractive and innovative design of this house. I like to have a house like that.
    Greetings (Dominique 8 years)

Share your thoughts