House With Glass Louvers / StudioGreenBlue

Architects: StudioGreenBlue
Team: Mitsuharu Kojima, Wataru Kobayashi
Location: Ota, Gunma,
Project area: 111,79 sqm
Project year: 2007
Photographer: StudioGreenBlue

StudioGreenBlue

The clients hope to build a house in their site where the main building of traditional house was built for their young couple. There is residential section in the suburb, and enclosed with a store wall about a man tall. That stone is native pumice tuff of locality. In that isolated site by the tall stone wall, the relationship between the new house and the existent main house is different from a relationship with others and neighborhood.

StudioGreenBlue

The relationship should be closed firmly and not opened completely. It is an ambiguous relationship. Feeling a sign of life each others, and they can enjoy a trim beautiful garden by gardener. But the new house has to be taken into consideration their own privacy.

StudioGreenBlue

So we want to make the ambiguous relationship which varies from place to place. We think to make the ambiguous and variable relationship that putting opaque glasses as laver to have a veranda. The façade which has the opaque glasses intervals between the glass to glass changes gradually, carries lights and winds, maneuver a sight from varying a strength of the border from strong to weaken to strong.

plan

The inside of the glass louver reminds you of the veranda in a traditional Japanese house, and it is a buffer zone to make the border between inside and outside mild. The indoor space weaken the relationship while strengthen the private color with outside bit by bit, like the spiral shell. The indoor space converges in the private space spirally. The border which varies mildly and gradually connects two families live in the one site gently.

Cite: "House With Glass Louvers / StudioGreenBlue" 25 Dec 2010. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=98033>
  • http://www.brgstudio.com enrico

    Aparth from the main elevation, which I find a bit pointless, or at least not necessary, this is a very good project. You can see the futon room, the use of the sliding walls, the little window in the corner, or the other one at the ground level… this is a modern and honest re-interpretation of a typical japanese house. Typical, yet not conventional.