ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Hungary
  5. László Vincze dla
  6. 2010
  7. Balaton-Felvidék Estate Centre / László Vincze dla

Balaton-Felvidék Estate Centre / László Vincze dla

  • 01:00 - 23 December, 2010
Balaton-Felvidék Estate Centre / László Vincze dla
Balaton-Felvidék Estate Centre / László Vincze dla, Courtesy of László Vincze
Courtesy of László Vincze

Courtesy of László Vincze Courtesy of László Vincze Courtesy of László Vincze Courtesy of László Vincze +40

  • Architects

  • Location

    Balaton-felvidek, Balaton Uplands National Park, 8244 Dörgicse, Hungary
  • Associate

    Péter Páczelt
  • Interior Design

    Éva Zavadzky, László Vincze dla
  • Structural Engineers

    Antal Ther
  • Mecanical Engineering

    PhQ, József Kiss, Zoltán Sor
  • Area

    280.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

    Courtesy of László Vincze

From the architect. A picturesque village of 500 people located in the centre of the Káli basin. The estate was founded in 1949 for the purpose of animal husbandry. Along the years the facility had declined, the buildings had become dilapidated. The estate has changed hands which meant that the animal husbandry ended.

In the coming years the neighbouring almond farming will be the facility’s main activity. The tearing down of some ramshackle buildings and the renovation of others will gradually lead to the revitalisation of the estate. The first stage of the process is the refurbishment of a farming building erected in the 1950s with a total area of nearly 870 square metres, as well as the construction of a residential building that will house flats for the owner and the caretaker of the estate.

Courtesy of László Vincze
Courtesy of László Vincze

The new building replaces an old storage facility. Its structure follows the gable and pitched roof pattern but it uses untraditional materials and detailing. The agriculture-inspired details, the wood-covered sliding door, the metal sheet are to counterbalance the typical conservative-romantic local style. The owner intends to create a self-sustaining small farm in a few years.The Baron House in Sweden, designed by John Pawson, serves as a model for the family house.

Cite: "Balaton-Felvidék Estate Centre / László Vincze dla" 23 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/97978/balaton-felvidek-estate-centre-laszlo-vincze-dla/>
Courtesy of László Vincze

匈牙利巴拉顿湖地产中心 / László Vincze dla