We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

New Danish State Prison / C. F. Møller Architects

Courtesy of C. F. Møller Architects
Courtesy of C. F. Møller Architects

C. F. Møller Architects has won the competition to design a New State Danish Prison that will be in construction until 2016. The facility is designed to house approximately 250 inmates and is conceived as a small village that is integrated with landscape features, animal husbandry and housing within the confines of the perimeter walls. Read on for more images and information after the break.

The environment that is created within the prison is inspired by the condensed urban environment and derives its star-like shape from the surrounding sprawl of the rural area’s small villages. The environment of the facility is conceived as a place for a variety of spatial experiences, functional density and clarity of layout that an urban area can offer.

Courtesy of C. F. Møller Architects
Courtesy of C. F. Møller Architects

At the center of the building complex is the administrative building, the occupation building, and a cultural center which houses a library, religious worship room, sports facilities and a shop. Four ordinary wings and one high security wing radiate from the center. The layout affords the architects to give each wing a view of the landscape, without allows visual contact between one another. The complex is bound by a plaza area and a sequence of streets that offer internal and external outdoor areas within the confines of the perimeter wall. Such a developed complexity and heirarchy of cultivated and natural land gives the illusion of openness and spaciousness within the complex.

Courtesy of C. F. Møller Architects
Courtesy of C. F. Møller Architects

Each building of the complex has its own identity, and each building expresses an important part of the inmates’ experiential universe. The complex is the limit of the prisoner’s world, giving the total experience of the complex more meaning. Overall, the complex is clad in a warm, gray brick. The occupation building deviates from the norm and crystal-shaped and clad in perforated metal plates in green shades, while the cultural center is round and covered in glass ringed by green slats. The compactness of these structures allows room for the integration of sports facilities within the landscape, as well as areas for animal husbandry.

Courtesy of C. F. Møller Architects
Courtesy of C. F. Møller Architects

The overall layout of the facility allows the inmates to percieve a world with possibilities within their confines by creating choice and diversity in space that mimicks the urban environment. Architects: C. F. Møller Architects Location: Falster, Denmark Client: The Danish Prison and Probation Service Size: 32000 m2 Year of competition: 2010 Construction period: -2016

Courtesy of C. F. Møller Architects
Courtesy of C. F. Møller Architects
Cite:Irina Vinnitskaya. "New Danish State Prison / C. F. Møller Architects" 21 Dec 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/97562/new-danish-state-prison-c-f-m%25c3%25b8ller-architects/>