We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Catch The View House / Atelier Riri

  • Architects: Atelier Riri
  • Location: Bumi Serpong Damai, Tangerang, Indonesia
  • Architects: Atelier Riri
  • Project Director: Novriansyah Yakub
  • Area: 132.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Courtesy of Atelier Riri

Courtesy of Atelier Riri Courtesy of Atelier Riri Courtesy of Atelier Riri Courtesy of Atelier Riri

From the architect. On the land of 216 sqm the house was built with the main purpose to enjoy the view. But in respect of tropical climate and nature, 'Catch The View' House only use half of the land. This notion gives more potential views of the house and enhances it with attraction of the garden around the house. The configuration conveniently took place and form the strong orientation to the house.

Courtesy of Atelier Riri
Courtesy of Atelier Riri

On the ground floor, the view delivered by the transparency of folding glass doors. The feeling of blending with outdoor leave a continuous sensation, as if the garden is an extension part of the house. In the master bedroom, living room, dining room, pantry and service area the fresh view from outside certainly live up the space.

Courtesy of Atelier Riri
Courtesy of Atelier Riri

On the Upper floor, there are only two bedrooms divided by a folding door as a partition and equipped with glass-walled bathroom. Wide void exist in the central of the house gives more option for the visuals. Interior views with a wider sense of space because of the void enriched by the dominant tendency look of the green vegetation in the garden.

Courtesy of Atelier Riri
Courtesy of Atelier Riri

Since the building is adapting a tropical climate, a cross ventilation and adequate natural light becomes crucial. A large window and glass box allows natural light to penetrate into the room, while nako glasses maximizes natural air circulation.

Courtesy of Atelier Riri
Courtesy of Atelier Riri

Meanwhile, the building is characterized by a combination of fiber-cement board, concrete exposed, aerated-brick, and natural stone. The natural sense in the use of the material coexist with the bamboo tree in the garden. This formation ultimately exposed 'Catch The View" House with the modern geometry in a proper dialog with the land and its surroundings.

Courtesy of Atelier Riri
Courtesy of Atelier Riri
Cite:"Catch The View House / Atelier Riri" 14 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/95718/catch-the-view-house-atelier-riri/>