Family House Pojatno / Centura

Courtesy of

The desire of a young married couple with two children was to have a house of modern expression that takes elements of local architecture. The architects were able to accomplish this by material selection of natural concrete, rough stone, aluminum, pine wood, glass, and through form and local spatial solutions, large porch and central fireplace.  This design creates space that provides privacy while emphasizing the best view to the landscape.

Follow the break for more photographs and drawings of this project.

Architects: Centura d.o.o.
Location: , Croatia
Project Area: 235 sqm
Project Year: 2006
Photographs: Courtesy of Centura

Courtesy of Centura

The shaping and use of materials has created a dialogue between a contemporary perception of space and rural environment.  The materials appearing on the facades and roof are also reflected in the interior spaces.  The outer and inner spaces naturally become blurred, highlighting the relationship with the environment.

section
Courtesy of Centura

Over the porch accented by its anodized aluminum roof, is access to the hall.  The hall spills into a unified space that contains a living room, dining room and kitchen. The living room has a double height ceiling, and together with the remaining adjacent rooms is oriented towards the southeast with a view to the mountain Medvednica beyond. In front of the unified space is a large covered terrace with a built in concrete bench, timber storage, and the fireplace.  The external and internal fireplace is central element in the house, around which the remaining inner and outer spaces are organized.

floor plan
Courtesy of Centura
section

Upstairs are two bedrooms for the children, a master bedroom with separate cloakroom, two bathrooms and galleries oriented towards the living room. The master bedroom is a double height space and has a visual connection to the central area of residence. A small terrace is accessed through the gallery on the first floor.  In the basement of the house is a boiler room, wine cellar, and storage.  These spaces also have separate entrances on the west side of the house.

Courtesy of Centura
Cite: "Family House Pojatno / Centura" 13 Dec 2010. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=95590>
  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    I like concrete… It is very intersting investigate combinations of materials… concrete and something else…