ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Data Center In Milan / AMA – Albera Monti & Associati

  • 01:00 - 14 December, 2010
Data Center In Milan / AMA – Albera Monti & Associati
Data Center In Milan / AMA – Albera Monti & Associati, © Beppe Raso
© Beppe Raso

© Beppe Raso © Beppe Raso © Beppe Raso © Beppe Raso +25

  • Architects

  • Location

    Milan, Italy
  • Architects

    AMA – Albera Monti & Associati
  • Architectural Project Team

    Giovanni Albera , Mirjana Rikalo (Project Director), Nicolas Monti , Luciano Miano, Marilena Giupponi, Roberta Bettinzoli, Claudia Cimadori, Valentina Nardini
  • Structural Design

    Corrado Danzo
  • MEP Design

    Varese Controlli (Dario Bellocchio, Carlo Ascoli)
  • Developer And Asst Manager

    InPartner
  • General Contractor

    Cile
  • Area

    20000.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

From the architect. An obsolete Data Center has been rejuvenated and refitted into high-tech offices.

Construction was completed in less than 11 months; it included extensive demolitions, the addition of extra floors and new volumes, the complete redesign of internal circulation and workspace distribution, the implementation of up-to-date equipments, the creation of a 2-floor, 120-car, underground parking .

The project has evolved through the development of numerous design studies, particularly concerning the Northern-most part of the building.

The office complex (three partially connected buildings, nine floors) altogether 20.000 sqm, 12.000 of which offices, now hosts 800 workstations, meeting rooms and support spaces, a cafeteria, terraces for outdoor uses.

The fit-out was designed to accomodate the needs of a monotenant, Italease Bank, relocating its head office; however we designed spaces in order to guarantee future maximum flexibility of use, including multitenant use.

© Beppe Raso
© Beppe Raso

Minimalist fixtures, full-height glass-walls, soft hues, characterize the office spaces, while stronger tones are used to visually link workspaces to support areas. The redevelopment of the surrounding area involves the transformation of a parking lot into a pedestrian square and garden.

The new plaza is split in a “green” setting, with a lawn, green walls and a playground, and a “dry” setting, with pergolas and trellis covered with climbing plants.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Data Center In Milan / AMA – Albera Monti & Associati" 14 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/95480/data-center-in-milan-ama-%25e2%2580%2593-albera-monti-associati/>