We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

AirMaster Gallery / Urbana

  • Architects: Urbana
  • Location: San Juan, Puerto Rico
  • Architects: Urbana, CSP
  • Design Team: José Fernando Vázquez Pérez, AIA, Rafael Castro Montes de Oca, AIA, Yalmary Tirado López, Carlos Cruz Ortiz, Luis Cruz de la Paz, Carol Lora
  • Structure: José Miguel Ortiz
  • Ilumination: Gianluca Picardi
  • Signage: Sign Engineering
  • Electrical: Carlos Requena, PE
  • Graphic Design: Sofía Saéz
  • Contractor: Hambleton Group
  • Photographs: Courtesy of Urbana

Courtesy of Urbana Courtesy of Urbana Courtesy of Urbana Courtesy of Urbana

From the architect. Galería AirMaster, located in the Puerto Nuevo Design District of San Juan, is the flagship store for the AirMaster brand. AirMaster is Puerto Rico’s largest and oldest producer of aluminum windows and doors, and a local curtain-wall specialist. This adaptive reuse project recycled 85% of the previous structure’s building envelope, and 92% of its total concrete and steel. Follow the break for photographs and drawings of this office building.

Courtesy of Urbana
Courtesy of Urbana

Galería AirMaster, a third-generation family-run business, which originally specialized in ready-made products for hardware stores, wanted to expand into the high-end custom market. AirMaster had developed a solid reputation for reliability through their ubiquity at the island’s Home Depots, and had also cut its construction teeth as the Caribbean provider of Kawneer architectural products. Nevertheless, it wasn’t widely regarded as a premium brand, nor was it the first choice for architects dreaming of complex building-envelope solutions, a perception they needed to change in order to compete in the budding upscale regional market which, in addition to Puerto Rico, serves the Virgin Islands, the Dominican Republic, and Panamá. Thus, in the spring of 2008 AirMaster asked Urbana to help revamp their profile, and design a concept store that would allow their clients to visualize the possibilities of their product line in an instructive, and contemporary setting.

Courtesy of Urbana
Courtesy of Urbana

The client had previously purchased two properties to develop the new facility: a two-story, 3,000 square foot structure that previously served as a house/art gallery, and a partially demolished house in the rear lot. The later served as staging area for the main construction project, and later was converted into parking. The architectural brief called for maximum showroom space throughout the building, and for ancillary administrative uses including office space, a studio-like work area for their staff, and a conference room. The client also requested that the showroom space be able to easily convert for gatherings and seminars without requiring major effort.

Courtesy of Urbana
Courtesy of Urbana

The architects design scheme peels away the old façade and roof of the original building, and transforms it into an architectural mannequin for the manufacturers’ products. The intervention is based on the abstraction of a louvered window, the company’s first product 40 years ago . The archetypal “window”, brought to a billboard scale, was segmented vertically, transformed horizontally with transparent and opaque elements, and folded backwards, becoming the premise for the building’s new glass and aluminum façade-roof. The “re-skinning” strategy not only brings natural light into both floors, but literally raises the roof on the second story , creating a new atrium for their “design” and sales staff. Programmatically the project is divided into showroom space in the first floor, and administrative space in the second. The retail area is characterized by its display mechanisms , while the administrative area on the second floor is defined by a massive curtain-wall which folds into a double clerestory ceiling that illuminates the interior space.

Courtesy of Urbana
Courtesy of Urbana

Sustainability Notes

The underlayment for the posterior parking area was constructed using demolition rubble, and all new concrete walls were specified for a minimum of 20% recycled fly-ash content. The building uses a high-efficiency air-conditioning system, and a combination of natural and low-energy illumination throughout . The structure captures rainwater for sanitary drainage and landscape watering, while the custom curtain-wall-roof system, based on Kawneer’s 1600 PowerWall, is wired for photovoltaic panels as a test-bed of solar technologies . The lumber flooring and plywood cabinetry was manufactured using FSC-certified wood, and finished using water-based, zero-VOC coatings. All the bases for the custom work-desks and tables were manufactured using surplus steel channels from shipping crates of aluminum stock.

Courtesy of Urbana
Courtesy of Urbana
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"AirMaster Gallery / Urbana" 12 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/95078/airmaster-gallery-urbana/>