Building 115 / Graham Baba Architects

© Michael Matisse

The design goal of Graham Baba Architects of Building 115 was to acknowledge the unique site requirements, provide a unique solution to housing in an urban core, and to have a close collaboration with the client, contractor, and architect. The resulting mixed-use building includes 1 retail space, 2 commercial offices, and 1 residential unit. Building 115 recently received a 2010 AIA Seattle Honor Commendation Award.

Follow the break for drawings and photographs of this project.

Architects: Graham Baba Architects
Location: Fremont, Seattle, , USA
General Contractor: D. Boone Construction
Structural Engineer: Swenson Say Fagét
Surveyor: Geo Dimensions
Geotechnical Engineer: Associated Earth Sciences
Channel Glass Manufacturer: TGP Pilkington Profilit
Project Area: 2,640 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Michael Matisse and Graham Baba Architects

© Michael Matisse
axon

Fulfilling the client’s requirements of a mixed-use live/work space, Building 115 preserves the neighborhood center of Fremont while addressing the historical uses of the industrial buffer zone, current commercial activity of the arterial street, and future integration of housing into the urban fabric.

floor plans

The building offers both retail and office spaces that engage the street through transparent and translucent facades. Site efficiency is achieved by maxing out the building footprint and building up with a 3-story structure.  The building allows the client to live comfortably in a space tailored to his needs within an efficiently open plan of 800 sqf. Occupants have the option of various modes of transportation including walking/biking/boating/public bus routes. The project uses materials in a visually distinctive composition while adding to neighborhood identity.

diagram
site plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Building 115 / Graham Baba Architects" 16 Dec 2010. ArchDaily. Accessed 20 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=94591>
  • channel glass

    without a night shot, you cannot truely appriciate this building and the way the channel glass illuminates after dark. with that said, the first photograph hurts me a little. lose the “artistic” lens

  • http://www.build.hk teresancat

    what a great project

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Like the castle among the enviroment… One elevation is fine, but entire building not so frendly with those two concrete walls…

    • Kit

      If you knew the neighborhood, you’d know that it was once predominantly light industrial companies, and so many of the buildings have multistory concrete block facades.

  • Als

    Plans are nice, the facade is beautiful, the concrete walls may be the right solution. Althought the apartment is very little, it’s all good.

  • http://on.fb.me/holcim-awards Holcim Awards

    This is a nice project. Seems to fit well into the context of the surrounding neighborhood. Great facade treatment.

    The Holcim Awards for Sustainable Construction:
    http://on.fb.me/holcim-awards

  • Kent

    Very nice mixed-use project. Projects in buffer zones such as this can be very challenging but I think the entire project team should be commended for an outstanding finished product! The roof terraces are quite wonderful and I like the interior/exterior relationships. Was there any consideration given to a full or partial green roof? Are there additional roof terraces over the “living” areas? I’m curious how they were able to get this permitted and built without an elevator or lift to service the “work” levels of the building (ie: second floor + mezzanine). I would have liked to see a mezzanine floor plan, rear elevation drawing or pictures and larger scale detailed building section(s) included.