El Camion Restaurant / LLONA + ZAMORA Arquitectos + Fernando Mosquera

© Michelle Llona R

Architects: LLONA + ZAMORA arquitectos [Michelle Llona + Rafael Zamora] +
Location: Villa el Salvador, Lima, Perú
Project area: 220 sqm
Project year: 2009
Photographs: Michelle Llona R

© Michelle Llona R

On the Panamerican Highway, nineteen kilometers south of Lima, there is a mandatory rest stop for truck drivers, which include a gas station, rest areas and food services. EL CAMION is located on one of the corners of this rest stop, in an area of 22.5 x 10m, where it is unfeasible to park. Surrounded by trucks, with constant movement, there is always a new landscape. The restaurant is locked up between trucks; hence the project looked for the creation of an “interior”, providing patios in which truck drivers could rest after extended working hours.

elevations 02

The project proposes a main volume of 20 x 2.5m and 6m in height, that achieves the desired intimacy, while establishing a formal dialogue with the surrounding elements. A big, yet light container emerges within the rest of the trucks in the parking lot. This main element configurates the image of EL CAMION: a wickerwork box that rises over the trucks, visible from the highway. The restaurant´s interior is organized through a sequence of enclosed smaller volumes, interspersed by voids: toilets, patio, an enclosed dining hall (yet to be built), patio, and kitchen.

© Michelle Llona R

The materiality distinguishes two systems. First, a system of reinforced masonry painted white for the smaller volumes. Second, a system of Guayaquil cane for the container volume. The box rises up to 6 meters, using the maximum length allowed by the cane. The structure is solved though porches braced by canes in its surrounding, and steel tensors in the interior and roof; all of these bracings are located in the upper section of the space—a table-like structure. The joints between canes, columns, beams, and bracings are made with bolts and fasteners. Moreover, rigidity in the knots is assured by infiltrating concrete in the canes.

© Michelle Llona R

After the structural armature, a series guides for the wickerwork are placed with a cane of lesser width. The alternated horizontal displacement of the wickerwork produces a lattice that allows for glimpses of both the interior and exterior of the dining hall.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "El Camion Restaurant / LLONA + ZAMORA Arquitectos + Fernando Mosquera" 10 Dec 2010. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=94420>
  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Wow… nice project… easy and attractive…

  • sebas.T

    MOSTRO¡¡¡¡¡ . .claro que si.

  • ras

    felicitacione!!!