School De Dijk / Drost + van Veen architecten

  • 01:00 - 12 December, 2010
School De Dijk / Drost + van Veen architecten, Courtesy of Drost + van Veen architecten
Courtesy of Drost + van Veen architecten
  • Architects

  • Location

  • Architects

    Drost + van Veen architecten
  • Project Architects

    Simone Drost, Evelien van Veen
  • Project Team

    Onno Groen, Kees de Wit, Remco van Dijk, Constance Pope
  • Contractor

    CAE Nederland, Rotterdam
  • Builder

    Brands Bouwgroep B.V., Emmen
  • Client

    Gemeente Groningen, dienst OCSW
  • Area

    1325.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

    Courtesy of Drost + van Veen architecten

Courtesy of Drost + van Veen architecten Courtesy of Drost + van Veen architecten Courtesy of Drost + van Veen architecten Courtesy of Drost + van Veen architecten +33

From the architect. To improve the urban situation in the district Beijum in Groningen the client, the city of Groningen gave the command to move the school. The new school is built parallel to the canal. The historic dike along the canal, the most prominent landscape element was integrated in the design of the school.

Courtesy of Drost + van Veen architecten
Courtesy of Drost + van Veen architecten

The corridor, plays an important role in the Montessori education. It follows the dike profile and forms the backbone of the building. Several areas, such as learning spaces, library and the teachers room, collars on the dike. Subtle rotations in these areas create long sight lines across the channel.

Courtesy of Drost + van Veen architecten
Courtesy of Drost + van Veen architecten

The large hall is open to the sunken playroom. This is also a stage with the audience in the playroom. An eight meters wide staircase rises along the dike to the floor, and also serves as a seating object.

Courtesy of Drost + van Veen architecten
Courtesy of Drost + van Veen architecten

The school will be the new iconic building in the district Beijum. The exterior of the school got a fresh look. The color white dominates and contrasts with the somber, gray-brown colors of the surrounding buildings. The color white is also intended as a statement of a new start. The other facades of the school are performed in a "warm" wood trim.

Courtesy of Drost + van Veen architecten
Courtesy of Drost + van Veen architecten
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "School De Dijk / Drost + van Veen architecten" 12 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/94093/school-de-dijk-drost-van-veen-architecten/>