Jewel Box In Bangalore / SDeG

  • 01:00 - 6 December, 2010
Courtesy of SDeG
Courtesy of SDeG

Courtesy of SDeG Courtesy of SDeG Courtesy of SDeG Courtesy of SDeG +21

From the architect. The Jewel Box is designed to retail precious stones, and accommodate administrative offices. The building is shaped by both program and the geometries of crystals.

A series of design processes then dictate the malleability of the facades – our first inferences stemmed from raw crystal and its highly fractured attributes. We then aimed to rationalize the facets through several stages of refinement while ensuring a perceptible relationship between fenestration and the internal functions. However on the outside, the ‘bevels’ aspire to camouflage this relationship and become many parts of a homogeneous whole.

Courtesy of SDeG
Courtesy of SDeG

The beveled façade is 75mm thick, cast-in situ using ferrocement technology and light enough to be hung off the main RC structure. On the inside, the ‘bevels’ create a variety of edge conditions; therefore, each floor therefore gets a different set of views - of the immediate and distant context.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Jewel Box In Bangalore / SDeG" 06 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/93742/jewel-box-in-bangalore-sdeg/>