Sacred Heart of Jesus / ACDF * Architecture

© Marc Cramer

The extension of the Mother house of the Sisters of Charity of the Sacred Heard of Jesus in Sherbrooke is 56,680 sqf and includes a 54-room health care unit with all the attached services, a kitchen to serve 200 people, a physiotherapy room, a library, maintenance workshops and an inner courtyard designed with a garden.  More photographs, drawings, and sketches of this project following the break.

Architects: ACDF* Architecture
Location: Sherbrooke, Quebec,
Project Manager: Sylvain Allaire
Design Manager: Maxime-Alexis Frappier
Team: Guy Courchesne, Benoit Dupuis, Lise Parenteau, Laure Giordani, Marie-Eve Barnabé, Robert Dequoy, Jacques Deslandes, Mathieu St-Hilaire, Martin Houle, Denis Lavigne, Suzanne Mondorn, Joan Renaud and Gabriel Villeneuve
Structure: CIMA +
Mechanics & Electricity: Teknika HBA
Landscape Design: CIMA + and  NIP paysage
Project Area: 56,680 sqf
Photographs: Marc Cramer

© Marc Cramer
sketch

The extension project is based on the importance of providing a capacity of narrative. Besides the scale addressed, built or landscape, the proposal is thought as a “living together” and a form of exchange, by multiplying the paths, the freedom of the place, the possible uses, and the atmospheres. The project pays particular attention to the connection to the site with its context while ensuring a harmonious integration with the existing building.

site plan

The site’s topographical situation, with its strong slope downhill towards the St. Francis River, is one of the generating elements of the architectural concept. In response to this site’s condition, several stone and gabion walls have been placed to establish a viable settlement area between the existing building and the river. These stone walls are placed in extension to the stone foundations of the existing heritage buildings.

sketch
© Marc Cramer

Imitating the simple gestures of a child immersed in a wooden block game, inventing worlds at different scales, the two volumes of bricks of the project are simply laid on the stone walls. These volumes contain the main function of the program: the bedrooms and the health care rooms. Either overhanging or flush mounted with stone walls, these pure volumes generate a dialogue between the river and the existing building. The integration is also made by contrast in terms of volumes. The extension of the stone walls of the chapel and the colour of the siding; in connection with the slate roof of the building, also contributes to this harmonious integration. Inserts of roasted wood create a dynamic rhythm on the longitudinal facades of the volumes.

© Marc Cramer
floor plan

Positioned at the centre of the brick volumes and in extension of the existing chapel, the common areas (living rooms and dining rooms) overlook on an outdoor garden. This garden is raised one floor higher allowing users to enjoy a safe outdoor promenade (prosthetic) while contemplating the St. Francis River and the surrounding landscape. All architectural and landscape attributes help to create a quiet place ideal for introspection … and in dialogue with the church and its spiritual character.

sketch

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Sacred Heart of Jesus / ACDF * Architecture" 04 Dec 2010. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=93452>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Thank you for the auspicious writeup. It in fact was once a leisure account it. Glance complex to far brought agreeable from you! By the way, how can we keep in touch?

Share your thoughts