Housing in Bruxelles / BAEB

©

Architects: BAEB / Bureau d’architectes Emmanuel Bouffioux / Emmanuel Bouffioux, Juan Ochogavia
Location: , Belgium
Client: Particular
Project area: 291 sqm
Project year: 2008
Photographs: BAEB

© BAEB

The project is set upon a residual piece of land from the garden of a house situated on Messidor street. The plot communicates with the Mutualité street.

The particularity of this project is its location. It is a semi-detached house which is attached to the corner house. It is about 9.5 meter deep and has a floor surface of 65 square meters.

© BAEB

The house is designed following low consumption principles. The construction relies on existing semi-detached walls in order to minimise heat loss. The facade is well positioned and includes large windows, what maximises the light and sun calories intake. This being said, a protective wooden lathing prevents the overheating that could come from the over exposition of the south-west side.

location

An insulating coating has been applied on the facade because of its thickness and efficiency to insulate against cold bridge.

The double glazing and window frames choices were motivated by the thermal performances of this house. The house is also equipped with a high output condensing gas boiler.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Housing in Bruxelles / BAEB" 01 Dec 2010. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=92063>
  • http://on.fb.me/holcim-awards Holcim Awards

    Nice thoughts on low consumption design.
    I would like that wood screen to be operable. It seems like it blocks out a lot of the view and light – and although it prevents overheating in the summer that warmth would be welcome in the colder times of year.

    http://on.fb.me/holcim-awards

  • majchers

    Interesting concept. Congrats. I am always in favour of new, fresh and contemporary approach instead of questionable ‘match’ with the surroundings. It rarely works. This project clearly defines itself and prouds itself. And yet if nicely fits with the rest of the streetscape.
    By the way – what a bad if not horrible (white) neighbour to the left!

  • Scott

    Great and important type of project. I had a very similar problem my first year in Design Studio with a comperable result except I used metal for the sun screen (lighter in weight with more transparency but not as rich as warm as the wood.)

  • http://www.less-is-more-design.com julien smith

    Nice… remind me this project in Vietnam !

    http://users7.jabry.com/lessismoredesign/Architecture-slide_Show/Slide%20Show%20House%20-=+/index.html

    louvers are real blade oriented 45 degres and all are folding to allowed to open completly the facade… 4 meters wide… A palace

    • majchers

      Great architecture indeed.

  • John New

    How crazy!!!!
    I could kill myself to have the same house!!!