McNay Art Museum Extension / Jean Paul Viguier Architecture

© Jeff Goldberg / ESTO

Architects: Jean Paul Viguier Architecture
Location: San Antonio, Texas,
Project Manager: Blin Vose-Trincal
Project Team: Giovanna Chimeri, Céline Lemercier, Pierre-Henri Cazes, Claire Maguin, Cédric Nieser, Kari Silloway
Architects of Record: Ford, Powell & Carson, Inc
Structural Engineers: Robert Silman Associates | Arcora
Landscapers: TBG Partners
Project Area: 4,800 sqm
Project Year: 2008
Photographs: Jeff Goldberg / ESTO

© Jeff Goldberg / ESTO

This extension to the McNay Museum comprises construction of a new 4,800 sqm wing destined to temporary exhibitions.

ground floor plan
garden floor plan

The new wing has two levels and by its lightness creates synergy between interior space and the sloping external garden.

Mobile screens are used inside to structure space in the prolongation of the garden.

© Jeff Goldberg / ESTO

Walls outside delimit terraces and ponds for artwork installations, with plantations of trees and a sculpture garden.

The new wing features a flat glass roof that filters daylight into interior spaces, controlling the intensity of light, which is always variable in San Antonio.

The roof extends in a wide cantilever over terraces and garden, providing shade and keeping sunlight from falling directly onto the façade.

© Jeff Goldberg / ESTO

Materials include bronze-coloured aluminium, grey-green slate, clear glass and, inside, a parquet floor in redwood.

A new parking lot laid out at the bottom of the site, near the road, enhances the approach itinerary for visitors.

© Jeff Goldberg / ESTO

Existing facilities are renovated to facilitate display of large objects and provide spaces suitable for contemporary art installations.

The idea is to open the Museum to new exhibition processes and fill out the existing galleries.

Cite: "McNay Art Museum Extension / Jean Paul Viguier Architecture" 27 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=91933>
  • quintero

    it seems like some client asked some architect to design some museum extension that look like Piano’s proposals with all those parallel walls and the natural illumination stuff