We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Municipal Office Winterswijk / OIII Architecten

  • Architects: OIII Architecten
  • Location: Stationsstraat 25, 7101 Winterswijk, The Netherlands
  • Architects: OIII Architecten
  • Design: Maarten Sanders, Armand Paardekooper Overman, Emile Revier and Hans Witt
  • Building Physics: Nieman
  • Client: Victoria Winteswijk BV
  • Construction: F. Wiggers Ingenieursbureau
  • Area: 10520.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Roos Aldershoff and Thea vd Heavel

© Roos Aldershoff and Thea vd Heavel © Roos Aldershoff and Thea vd Heavel © Roos Aldershoff and Thea vd Heavel © Roos Aldershoff and Thea vd Heavel

From the architect. According to OIII Architecten the starting point for this design was scale, creating a harmony not dependent on difference in scale but in how a larger scaled building could connect to the surrounding smaller building through textures and details.

© Roos Aldershoff and Thea vd Heavel
© Roos Aldershoff and Thea vd Heavel

The result of scale limitations for the Municipal Office Winterswijk was an extremely compact and simple building layout containing the office, not making it larger than necessary. It consists of a rectangular volume, dissected by a passage way housing the central entrance.

© Roos Aldershoff and Thea vd Heavel
© Roos Aldershoff and Thea vd Heavel

The exterior surface of the building is covered in a rough textured materials referring to rural architecture, and will be characterised by a subtle detailing in brickwork. The interior of the passage is open and transparent. The top half of the volume is dissected by a number of slits, allowing room for roof terraces.

© Roos Aldershoff and Thea vd Heavel
© Roos Aldershoff and Thea vd Heavel

The program also asked for several apartments, which are designed as a number of individual volumes on the top level and separated by exterior spaces.

© Roos Aldershoff and Thea vd Heavel
© Roos Aldershoff and Thea vd Heavel

The sculpture of the block refers to the small scale of the direct surroundings and gives the building an informal character. The terraces on the top two levels provide room for the planting of trees and shrubberies, provide some shade and gives the building a friendly character, well suited to its smaller scaled surroundings.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Municipal Office Winterswijk / OIII Architecten" 30 Nov 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/91871/municipal-office-winterswijk-oiii-architecten/>