Bicentennial Room, Chilean National Library / A+F Arquitectos

An amazing /lighting work to recover an unused space in the 1810 building for the Grand National Library in Santiago, . The new space becomes a reading room open for the public. Thanks to Flip360 you can navigate the project, in panoramic mode:

More images after the break:

Architects: A+F Arquitectos – Cristián Ayçaguer F., Cristián Ferrari C., Carlos Cavagnaro I.
Location: Santiago, Chile
Acoustics: Acusticos.cl, Mario Parma
Structural Engineering: RSA Ingeniería, Raúl Sepúlveda
Electrical Engineering: Incoseelig, Bruno Meneses
Lighting: DIAV, Ximena Muñoz y Paulina Villalobos
Contractor: Faser, Rodrigo Beltrán
Total room Area: 400 sqm
Lecture Room Area: 125 sqm
Project year: 2006
Construction year: 2007-2009
Photographs: Eduardo Cifuentes

Cite: "Bicentennial Room, Chilean National Library / A+F Arquitectos" 05 Feb 2009. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=8907>
  • DreamSpaces Girl

    What an amazing information! Your site is realy good!
    Great images, good projects…
    Keep this work!
    Kisses from Portugal.

  • Dao Hai

    i like it.

  • http://www.redbubble.com/people/ornamentandcrime ornament and crime

    I would love to see this at night with all the lights turned out except the led strips above the glass screens.

    I suspect it would be even more beautiful.

  • Kristopher Larsen

    Any idea what the text on the wall reads?

    • angie ngan

      they are the main Chilean writers
      (ref. Masterpieces library architecture + design, Braun)

  • http://irminus.blogspot.com Gabe

    So much excellent work being done in Chile, its amazing.

  • http://www.archdaily.com David Basulto

    Kristopher,

    The text are passages selected by the library staff. No idea what it says…

  • Artem

    хорошо!!!:)

  • http://www.deduccion.cl DEDUCCION Diseño

    muy bueno y pense que estava en otro pais y esta en chile
    genial me pone contento voy a ir verlo si o si
    saludos y abrazos desde Santiago de chile

  • Hiroshi

    I feel it is misplaced inside the classically styled library. The library is beautiful, bold, and strong, while the glass box is frail, awkward, and does not respond to the context in which it is placed, especially because of its offset square design and a single entry ramp that looks more like a temporary wheel-chair access.
    Also, all of the features of the library are bounded by strong borders while the new addition is thin both in its structural sense and aesthetic sense…
    to me, the writing on the glass seems more like a second-hand addition
    And, finally, the gray carpeting is just awful, especially where it meets the beautiful wood floor of the library

  • sirisha bysani

    wow gr8 work

  • Pingback: Feed2Flash » Today’s archidose #387