Arteveldehoge School Campus Kantienberg Ghent / Crepain Binst Architecture

©

Architects: Crepain Binst Architecture
Location: Voetweg, Kantienberg,
Engineering: RCR Studiebureau
Acoustic advice: SCALA
Safety coordinator: PROBAM
General contractor: BESIX VLAANDEREN
Project area: 9,870 sqm
Project year: 2009
Photographs: Courtesy of Crepain Binst Architecture

© Crepain Binst Architecture

Building schools means building the future, as youngsters will assimilate and pass on their spatial experience of light, air, simplicity and beauty throughout their lives.

plan 01
details

The designers were honoured to have the opportunity to deliver creative social impulses of this kind. Following several earlier ‘trial runs’ in the centre of Mortsel (merger of three primary schools), central Antwerp (UIA) and Gasthuisberg hospital in Leuven (midwifery), this fourth winning competition design for a school building is the most expressive to date.

© Crepain Binst Architecture

It stands out primarily for its unusual context, solitary infill and specific parameters. Within the outlines of the master plan – parallel to the future linear park and in relation to the arrangement of the volumes – an ascending staircase with central patio follows the town’s natural undulation.

© Crepain Binst Architecture

This beacon on Kantienberg hill in Ghent functions as a brick sculpture, incorporating the entrance and the media library, and supported to the rear by a tower. Vertically rotating aluminium plates enclose the tower in a discreet packaging. The ‘living’ walls with their constantly changing appearance are oriented towards the city, flirting with the transparency of the tower volume and creating a variety of daytime and night-time atmospheres in the Ghent skyline.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Arteveldehoge School Campus Kantienberg Ghent / Crepain Binst Architecture" 12 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 16 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=88486>

2 comments

Share your thoughts