ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Reitsema and Partners Architects
  6. 2017
  7. Villa RR / Reitsema and Partners Architects

Villa RR / Reitsema and Partners Architects

  • 02:00 - 25 September, 2017
Villa RR / Reitsema and Partners Architects
Villa RR / Reitsema and Partners Architects, © Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

© Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman + 16

  • Architects

  • Location

  • Lead Architects

    Theo Reitsema, Stephanie Weitering
  • Design Team

    Jacob Kunst, Dennis Weerink, Haroen Martens, Tim de Graag
  • Interior design

    Reitsema & partners interiors
  • Landscape design

    Landlab, studio voor landschapsarchitectuur
  • Area

    276.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural engineers

    Lucassen bouwconstructies B.V.
  • Contractor

    Bouwbedrijf Hulshof
  • Installation engineers

    Loohuis Meulenbeld, Almelo
  • Landscaping

    Van Eden Hoveniers
  • Interior construction

    JRS interieurbouw
  • Text

    Merel Pit
  • Translation

    Laura Martz
  • More Specs Less Specs
© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman
Section
Section

From the architect. How do you transform a 50-year-old villa into a comfortable, contemporary, sustainable home? To find the answer, the architect Theo Reitsema and the interior designer Stephanie Weitering, who are married to each other, spent a year living in a 1967-built house in the Dutch community of Rijssen, looking, listening and feeling. They and their two young children settled in the villa, set in the middle of the forest. Together they explored the possibilities presented by the house and its location.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

Reitsema and Weitering made discoveries during that first year that would inform the house’s transformation. For instance, the family occupied the villa through all seasons. Living on a hill in the forest means you’re surrounded by greenery in summer. Since the thick foliage provides shade, the house doesn’t need any sun protection or air conditioning beyond an overhang on the west side. And in winter, the low sun warms the house and its occupants can see for hundreds of metres through the branches.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

During the metamorphosis, Reitsema and Weitering took full advantage of Villa RR’s hilltop position. The house comprises two storeys on the east side and one on the west. The application of dark stucco to the lower floor, which contains a double garage and a home office, turned it into a sort of plinth for the floor above, where the living and sleeping areas are located. The upper storey is given a distinctive appearance by a new wooden facade, which is relatively closed on the east side and fully open on the west. The front door marks the transition between the two sections. A playful outdoor staircase gives the entrance extra appeal.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

Reitsema and Weitering might not have thought of building the house lengthwise on the deep lot, precisely along the east-west axis. But they applaud the decision by the original architect, J. Abma. The house’s orientation allows for views of both the north and south sides of the garden from the living room. To maximise enjoyment of the landscape, Villa RR has been extended with a glass volume at the western end. The roof is supported by four slender (38mm) chromed columns that reflect the landscape, enhancing the panoramic views from the living room.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

The transformation has kept the living spaces on the west side of the house and the bedrooms on the east. Between the bedrooms and the living room is the garden room. In contrast to the light, airy living room, the garden room is more enclosed. The use of timber cladding continues on the garden room’s walls, transforming it into a veranda when the bi-fold doors are opened fully and creating a smooth transition between the interior and the flower garden.

The architects have taken a number of steps to ensure that the house will continue to provide a high level of comfort in the future. They have installed a heat recovery system, triple glazing, high-quality insulation, LED lighting and energy-efficient appliances, making Villa RR nearly energy-neutral and ready for the next 50 years.

Basement plan
Basement plan
Ground floor plan
Ground floor plan
Cite: "Villa RR / Reitsema and Partners Architects" 25 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/880166/villa-rr-reitsema-and-partners-architecten/>
© Ronald Tilleman

与自然0.1m距离,是给儿童最好的家庭教育 Villa RR / Reitsema and Partners Architects