We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Wood Box House / Indra Tata Adilaras

  • Architects: Indra Tata Adilaras
  • Location: Bogor, West Java, Indonesia
  • Architect: Indra Tata Adilaras
  • Principal In Charge: Setiadi Sopandi, Supantah
  • Assistant: Adisuwarna Setyadi
  • Landscape Architect: Ita Burhan
  • Structural Engineer: J. Rudyanto
  • Construction: 2009
  • Plot Size: 11.7 m x 25 m
  • Software Used: Google SketchUp
  • Area: 334.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Sjahrial Iqbal/ Griya Asri

© Sjahrial Iqbal/ Griya Asri © Sjahrial Iqbal/ Griya Asri © Sjahrial Iqbal/ Griya Asri © Sjahrial Iqbal/ Griya Asri

From the architect. The Wood Box House is situated on a 11.7m x 25 m plot in a middle-class housing neighborhood in Bogor, West Java, Indonesia that has a high precipitation rate and mild temperatures. The climate is ideal for outdoor activities and the architects of Indra Tata Adilaras addressed the challenge of a house that could provide both indoor and outdoor spaces in a seamless design.

More images and information after the break.

© Sjahrial Iqbal/ Griya Asri
© Sjahrial Iqbal/ Griya Asri

Rather than to offer typical layout for the typical plot, the architects first strictly classify programs into two boxes: a massive box for well partitioned private areas and services that would include bedrooms, kitchen, maid quarter, bathrooms, and a garage and a transparent box for open common areas including the living, dining, studio, and circulation areas.

© Sjahrial Iqbal/ Griya Asri
© Sjahrial Iqbal/ Griya Asri

The massive box is an entirely concrete construction, finely plastered and painted, whereas the transparent box is a steel construction clad with glass and vertical layers of local teak-plants – a common technique in contemporary tropical building construction.

© Sjahrial Iqbal/ Griya Asri
© Sjahrial Iqbal/ Griya Asri

The strategy is to combine the two boxes to form an intermediary space that articulates the transparent box into well defined spaces for various activities. The transparent box is both a double-height interior space for the family to share, as well a shelter for an open-air tropical verandah.

© Sjahrial Iqbal/ Griya Asri
© Sjahrial Iqbal/ Griya Asri

The base of the transparent box is bound by a built-in concrete slab that can perform as a seating platform, table or staircase with built-in storage compartments. The platform is integrated with a koi pond and a raised garden to provide a feeling of being slightly underground.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Wood Box House / Indra Tata Adilaras" 11 Nov 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/87921/wood-box-house-indra-tata-adilaras/>