ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. China
  5. TANGHUA ARCHITECT & ASSOCIATES
  6. 2016
  7. Bishan Cultural and Art Center / TANGHUA ARCHITECT & ASSOCIATES

Bishan Cultural and Art Center / TANGHUA ARCHITECT & ASSOCIATES

  • 02:00 - 5 September, 2017
Bishan Cultural and Art Center / TANGHUA ARCHITECT & ASSOCIATES
Bishan Cultural and Art Center / TANGHUA ARCHITECT & ASSOCIATES, © ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

© ARCH-EXIST © ARCH-EXIST © ARCH-EXIST © ARCH-EXIST + 24

  • Architects

  • Location

    Dai Shan Da Dao, Bishan Qu, Chongqing Shi, China
  • Architect in Charge

    Tang Hua
  • Design Team

    Tang Hua, Chen Guowen, Deng Fang, Wang Tianhao
  • Area

    37736.51 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Interior Design

    TANGHUA ARCHITECT & ASSOCIATES
  • Cooperation Unit

    Chongqing Design Institute
  • Acoustic Consultant

    Lin Taiyong, Zhang Sanming
  • Client

    Chongqing Green Island New District Management Committee
  • More Specs Less Specs
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

From the architect. Bishan Cultural and Art Center is located in the north of Central Park Lake, Bishan, Chongqing. It is one of the earliest projects in this area, and it is also the most important component of public service complex in Chongqing Green Island District. The County Annals of Bishan recorded that : In the past, people used to take the mountains as jade. In addition, these mountains were said to yield jade-like stones. So they called it Bishan (mountains which is made of jade). Bishan Cultural and Art Center recreates the ancient description of "Bishan" in an abstract way. It reflects the landscape of the environment. We want it to be a "place" rather than a building.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
Sketch. Image Courtesy of TANGHUA ARCHITECT & ASSOCIATES
Sketch. Image Courtesy of TANGHUA ARCHITECT & ASSOCIATES
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

In the original site, 3 massifs stand opposite to each other, and the valley between them extends nearby. Such natural relationship inspire us. To us, it would be the best response to the nature ,the city and the culture. The mass is cut according to the tendency of the valley. And this helps to connect several public spaces. The landscape in the western part of the site will flow into the building through the platform on the 2nd floor. This platform connects 3 masses and plays the role as City Parlor.

1st Floor Plan
1st Floor Plan
2nd Floor Plan
2nd Floor Plan

The way that the building forms leads to different texture on the ‘inner and outer surface’.  The ‘outer surface’ of the main building is draped with glass curtain wall and grey grilles which help to against west sunburn. The horizontal line that formed by the orderly metal plates offers a plain and modern appearance.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

And it also highlights the variation of interior space. When it comes to the ‘inner surface’, glasses that combined with metal plates and aluminum mesh in different triangle planes create a Chinese traditional pattern called ice crack. Such texture also make the ‘inner surface’ an eye-catching ‘crystal’.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

We separate the Cultural and Art Center into three parts: main space, auxiliary space and transportation space. All these spaces are set around a public platform according to the original terrain. The theater is in the east part of the building, while conference center, cultural center and other functions are located in the west. Visitors enter different venues from the platform, and service rooms connect  several  volumes together under this platform.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bishan Cultural and Art Center / TANGHUA ARCHITECT & ASSOCIATES" 05 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/878885/bishan-cultural-and-art-center-tanghua-architect-and-associates/>
© ARCH-EXIST

重庆璧山文化艺术中心 / 汤桦建筑设计事务所