ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. China
  5. 100architects
  6. 2017
  7. Club Med Shanghai Office / 100architects

Club Med Shanghai Office / 100architects

  • 00:00 - 18 August, 2017
Club Med Shanghai Office / 100architects
Club Med Shanghai Office / 100architects, © Amey Kandalgaonkar Photography
© Amey Kandalgaonkar Photography

© Amey Kandalgaonkar Photography © Amey Kandalgaonkar Photography © Amey Kandalgaonkar Photography Courtesy of 100architects + 23

  • Architects

  • Location

    Bund Finance Center, 600 Zhongshan No.2 Road East, Huangpu District, Shanghai, China
  • Lead Architects

    Javier Gonzalez Rivero, Marcial Jesus
  • Client

  • Product Designer

    Diego Fuertes
  • Area

    1550.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Amey Kandalgaonkar Photography
© Amey Kandalgaonkar Photography

From the architect. 100architects was commissioned by Club Med to design their new office space in Shanghai. This project was in collaboration with the product designer Diego Fuertes.

© Amey Kandalgaonkar Photography
© Amey Kandalgaonkar Photography

The French company was moving its Asia-Pacific Headquarter to the recently finished Bund Financial Center, at The Bund, designed by Foster + Partners & Heatherwick Studio.

© Amey Kandalgaonkar Photography
© Amey Kandalgaonkar Photography

Club Med is specialized in the market of all-inclusive holidays, with many vacation villages and resorts in the most exotic and breathtaking destinations around the World.

Floor Plan
Floor Plan

From the very first meetings with them, they state very clearly that Club Med is an unconventional company, and their new office should reflect extravagancy, presenting themselves as a young & fresh company. Therefore, when brainstorming about the concept idea, the first thought in which we all agreed was to design an office that inspires vacations, holidays, and reflects the happiness that one feels when arriving to a new sunny destination at the sea.

© Amey Kandalgaonkar Photography
© Amey Kandalgaonkar Photography

Although the scope of work included the design of the entire office, Club Med specifically requested to have special accent in 2 main areas: the signature Lobby, which would be the space in charge of offering a very good first impression to clients and visitors alike; and the Pantry, which should be understood as a social space for employees, rather than just a pantry to have coffee or breakfast. Informal gatherings and team building activities were intended to take place in the social Pantry.

© Amey Kandalgaonkar Photography
© Amey Kandalgaonkar Photography

Based on a Mediterranean feelings of holidays, which is swimming, the Lobby was conceptualized to mimic a swimming pool, in which visitors would be submerged under water.

© Amey Kandalgaonkar Photography
© Amey Kandalgaonkar Photography

To create this illusion, a deep blue elevated pipe was designed to be hanging overheads, looping around the lobby defining different mini-areas within the lobby area. The shape of the pipe is at the same time projected onto the floor, in order to enhance the virtual subdivision of the space, having 2 different materials on both sides of the projected pipe: blue PVC carpet as the pool water, and PVC Wood flooring as the deck around the pool.

© Amey Kandalgaonkar Photography
© Amey Kandalgaonkar Photography

The result is a multi-functional (but virtually subdivided) space in which each loop offers a mini-function, such as a reception desk, meeting room, waiting area, informal meeting spaces, hanging phone booths, etc…

© Amey Kandalgaonkar Photography
© Amey Kandalgaonkar Photography

The Pantry was designed to be as functional as possible having into account the diversity of activities that it would host. As main features, a long yellow kitchen was designed to solve all the practical needs of cooking, storing, coffee making, etc, in the same space, while a wooden mini-amphitheater was located at the end of the space in order to provide enough seating areas for hosting communal activities or public speeches.

Courtesy of 100architects
Courtesy of 100architects

The working areas where solved with an open office typology, in order to foster relationships among employees and directors. Functionally efficient, working spaces count not only with long communal working tables, but also with private offices with glass partitions, enhancing transparency and bringing natural light to all corners. Hanging greenery has been also included as a good mood generator.

© Amey Kandalgaonkar Photography
© Amey Kandalgaonkar Photography

Special mention for the 2 pieces of signature furniture designed for the open office in order to provide platforms for interactions among employees. Their morphology defines other mini-functions such as team briefings, small workshops, informal meetings, etc…

© Amey Kandalgaonkar Photography
© Amey Kandalgaonkar Photography
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Club Med Shanghai Office / 100architects" 18 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/877848/club-med-shanghai-office-100architects/>
© Amey Kandalgaonkar Photography

Club Med 上海“水下办公世界” / 佰筑建筑设计