ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. China
  5. Wutopia Lab
  6. 2017
  7. Metal Rainbow-Zhongshu Bookstore in Suzhou / Wutopia Lab

Metal Rainbow-Zhongshu Bookstore in Suzhou / Wutopia Lab

  • 03:00 - 18 August, 2017
Metal Rainbow-Zhongshu Bookstore in Suzhou / Wutopia Lab
Metal Rainbow-Zhongshu Bookstore in Suzhou / Wutopia Lab, © HU Yijie
© HU Yijie

© HU Yijie © HU Yijie © CreatAR (AI Qing, MAO Yingchen, SHI Kaichen) © CreatAR (AI Qing, MAO Yingchen, SHI Kaichen) + 46

© CreatAR (AI Qing, MAO Yingchen, SHI Kaichen)
© CreatAR (AI Qing, MAO Yingchen, SHI Kaichen)

From the architect. The new bookstore is divided into four main zones and several subdivided zones. Aiming to create a colorful new world by using symbolism, the architect gave a unique character to each zone: The Sanctuary of Crystal for new arrivals; The Cave of Fireflies for recommendations; The Xanadu of Rainbows for reading room; The Castle of Innocence for children books.

Axonometric
Axonometric

The Sanctuary of Crystal

As an entrance, ‘The Sanctuary of Crystal’ is a space full of books and nothing else. The latest arrivals were arranged on the pre-fabricated transparent acrylic shelves, outstanding the presence of the books. Using glass bricks, mirrors and acrylic, ‘The Sanctuary of Crystal’ is a shining white space, luring customers into the heart of the store.

© CreatAR (AI Qing, MAO Yingchen, SHI Kaichen)
© CreatAR (AI Qing, MAO Yingchen, SHI Kaichen)

The Cave of Fireflies

After the whiteness, ‘The Cave of Fireflies’ is a darker tunnel connecting the main hall and the entrance. Customers will pick books here and follow the guide of optic fibers into the main reading area. 

© HU Yijie
© HU Yijie

The Xanadu of Rainbows

After a relatively narrow space, ‘The Xanadu of Rainbows’ is a large and open space. Thanks to the large windows, natural lights can pour inside. Being the most prominent space, ‘The Xanadu of Rainbows’ provides a variety of experience. Taking advantages of different heights of shelves, steps, and tables, the architect creates a hyper architecturized and abstracted landscape of cliffs, valleys, islands, rapids, and oases. There are also thin perforated aluminum sheets in gradient colors simulated as rainbows installed in the bookstore. These 1cm thin panels divides zones of different functions at the same time bringing a mysterious and vague atmosphere to the space. These moves shape a Xanadu from ancient Chinese philosophy.

© HU Yijie
© HU Yijie
© HU Yijie
© HU Yijie
© CreatAR (AI Qing, MAO Yingchen, SHI Kaichen)
© CreatAR (AI Qing, MAO Yingchen, SHI Kaichen)

The Castle of Innocence

At the very end of ‘the Xanadu of Rainbows’, the space surrounded by white ETFE walls is the children books area. With the help of translucent ETFE, the Castle of Innocence is an inner world inside the bookstore. Many complex installments were added in the space, building a world where children can interact with each other and with the bookstore itself.

© HU Yijie
© HU Yijie

The perforated aluminum sheets shaped of windows play a huge part in the project. When half of the sheets were perforated, they lost the visual quality of shining metals. When multiple panels of different sizes and colors were fixed together, a sense of veil is created. This ambiguous and vague effects gave qualities to the bookstore. The distance between each set of panels is also of great importance. Some gaps between the panels are larger than others, thus creating spaces of different experiences. Again, with the almost translucent quality of the panels, the boundaries between each individual space is weakened. With the use of lights, the colorful sheets can also be seen from outside, making the bookstore an inviting destination. 

© HU Yijie
© HU Yijie

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Metal Rainbow-Zhongshu Bookstore in Suzhou / Wutopia Lab" 18 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/877838/metal-rainbow-zhongshu-bookstore-in-suzhou-wutopia-lab/>
© HU Yijie

金属彩虹里的书店-苏州钟书阁 / Wutopia Lab